Rekombinant hirüdinin venöz yetmezlikli flep üzerine etkisi: (Tavşan kulağı modelinde deneysel araştırma)
- Tez No: 164192
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT TÜREGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Hirudin, flep, venöz yetmezlik, Hirudin, flap, venous congestion
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada, bilinen en güçlü antitrombotik madde olan rekombinant hirüdinin venöz yetmezlik sorunlu flepler üzerine etkisi deneysel olarak araştırıldı. ödem ve konjesyon fleplerde sıklıkla görülmekte ve öngörülemeyen şekilde nekroza sebep olmaktadır. Deneysel ve klinik olarak venöz yetmezlik ve tromboz, arteriyel oklüzyondan daha sık görülmektedir. Çalışmamızda 21 adet yeni zellanda tipi erişkin tavşan kullanıldı. Tavşanların kulaklarında 3x 6 cm boyutlarında deri flepleri, 1 cm genişliğinde pedikül üzerinde kaldırıldı. Arter, ven ve sinir cerrahi mikroskop altında ortaya konuldu. Ven ve sinir kesilerek venöz dönüş engellendi ve venöz yetmezlik oluşturuldu. Kontrol grubunda herhangi başka cerrahi veya tıbbi uygulama yapılmadan flep yerine iade edildi. 2. grupta cerrahinin tamamlanmasının ardından 320 İÜ/kg düşük moleküler ağırlıklı heparin subkutan uygulandı. 3. grupta ise ven ve sinir bağlanıp kesildikten 5 dakika sonra 2 mikrogram dozunda rekombinant hirudin pedikül arterinden uygulandı. Kontrol ve DMAH uygulanan gruplar ile karşılaştırıldığında; 3 ve 7. günlerdeki ölçümlerde, kıl kaybında azalma, 3. ve 7. günlerde ödem skorlamalarında düşme, 3. ve 7. günlerde hematom oluşumunda azalma, 7. gün dolaşan alan boyutlarında artma, 0 ve 7. gün nekroze alan boyutlarında azalma, hirudin uygulanan grupta istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur. Ayrıca anjiyografide hirudin uygulanan grupta yeni damar gelişimleri izlenmiştir. Histolojik kesitlerde hirudin uygulanan grupta, ödem, inflamasyon ve konjesyon skorları diğer iki gruba oranla çok daha düşük olarak bulunmuştur. Bu deneysel çalışmada, hirüdinin, saf rekombinant bir preparat halinde pedikül arterinden flep içerisine verildiğinde, sadece antitrombotik etkisi ile değil, aynı zamanda neoanjiyogenezi hızlandırarak da flep yaşayabilirliğini artırdığını gösterdik. Klinik uygulamada, venöz sorunlu fleplerde sağ kalım oranının artırılabilmesi için rekombinant hirüdinin kullanılabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Among the postoperative problems following flap surgery, venous occlusion was shown to be more common than arterial problems. In clinical practice, postoperative swelling and congestion of flaps, due to jnadequate venous out-flow, may cause unexpected total flap losses. Efforts for salvage of congested flaps have focused on use of antithrombotics, thrombolitics, and medical leeches. Hirudin is a protein found in saliva of medical leeches and known to be the most powerfull antithrombotic agent. Rabbit ear congested flap model was used and 21 New Zealand rabbits were divided in to three groups, each of which was consisted of 7 animals. A longitudinally oriented, rectangular skin flap (3x6 cm in size) was designed on the dorsal aspect of the rabbit ears. Flap harvest was carried out under general anesthesia, leaving a 1 cm wide skin pedicle at the base of the flep. Following flap elevation, central auricular vein and nerve were ligated and divided under magnification. Flaps were sutured back to their beds in control group without additional intervention. In experimental group, rec. hirudin was injected into the artery of the pedicle before returning the flaps back to its bed. In the second group, heparin was administered through subcutaneous route immediate after surgery. When compared with control and LMWH groups, in the measuremets at 3rd and 7th days, decreased hair loss, lower edema scores and diminished hematoma formation were detected in hirudin group while an increase in the dimensions of the area in which the optimal perfusion was reestablished at 7th day and a reduction in the extention of necrosis at 0 and 7th days were noted to be statistically significant (p< 0.05). In adition to that, angiographic investigations revealed new vessel formations in the experimental group. In histological investigations, the scores for odema, inflammation and congestion were found to be lower in hirudin group in comparision to the other groups. In this experimental study, it was demonstrated that when rec. hirudin was administred directly in to the artery of a flap, readly after an ischemic insult following venous problem, flap survival can be increased owing not only to its antithrombotic effect but also to the induction of neoangiogenesis by this protein found in the saliva of medical leeches. In conclusion, pure rec. hirudin may be used for salvage of congested flaps in clinical practice, and the beneficial effect of medical leeches that are used after venous congestion stems also from the induction of neoangiogenesis in addition to its well-known antithrombotic effect.