Rekombinant FSH (folikül stimüle edici hormon) kullanılarak antagonist protokol ile koh (kontrollü ovaryen hiperstimülasyon) yapılan hastalarda antagonist başlama gününde hphmg (yüksek oranda saflaştırılmış human menopozal gonadotropin) eklenmesinin siklus başarısına etkisi
The effect of addition of hphmg (highly purified human menopausal gonadotrophin) on the day of antagonist initiation in patients undergoing coh (controlled ovarian hyperstimulation) using an antagonist protocol with recombinant fsh (follicle-stimulating hormone)
- Tez No: 419859
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SÖNMEZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: rFSH, hpHMG, antagonist protokol, IVF, rFSH, hpHMG, antagonist protocol, IVF
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Rekombinant FSH ile kontrollü ovaryen hiperstimülasyon yapılan hastalarda antagonist başlama gününde hpHMG eklenmesinin IVF başarısına etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üreme Sağlığı Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne Eylül 2013- Haziran 2014 tarihleri arasında infertilite nedeni ile başvuran ve IVF tedavisi uygulanan 246 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Standart antagonist protokol uygulanarak rFSH ile ovulasyon indüksiyonu yapılmış olan hastalar kontrol grubunu, antagonist başlama gününde rFSH'a ek olarak hpHMG eklenen hastalar çalışma grubunu oluşturmuşlardır. Bulgular: Gruplar yaş, vücut kitle indeksi, infertilite süresi ve nedenleri açısından benzerdir. Toplanan oosit sayıları, M2 oosit sayıları, grade A embriyo sayıları, fertilizasyon oranları açısından istatistiksel anlamlı fark izlenmemiştir. Çalışma grubunda implantasyon oranları kontrol grubuna oranla belirgin yüksektir (%35.3-%24.3, p=0.017). Klinik gebelik oranları çalışma grubunda %51.2, kontrol grubunda %35.8 bulunmuştur (p=0.015). Sonuçlar: Antagonist başlama gününde hpHMG eklenmesi ile klinik gebelik oranları artabilir. hpHMG bu etkiyi içerdiği hCG'nin endometrial reseptivite üzerine olan olumlu etkisi nedeniyle implantasyon oranlarını arttırarak gerçekleştiriyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the effect of hpHMG addition on the day of antagonist initiation in patients undergoing a controlled ovarian hyperstimulation with recombinant FSH on the IVF success. Materials and Method: The study investigated 246 patients who applied to Ankara University Faculty of Medicine Center for Human Reproduction between September 2013- June 2014 with the diagnosis of infertility and underwent IVF treatment. The control group was composed of patients who were administered a standart rFSH antagonist protocol of ovulation induction. The study group contained patients who recieved hpHMG on the day of antagonist initiation in addition to the rFSH. Results: The study and control groups were similar in terms of age, body mass index, duration and causes of infertility. The groups did not show any statistically significant differences with regards to numbers of oocytes retrieved, M2 oocytes, grade A embryos, and fertilization rates. The study group demonstrated significantly higher implantation rates (35.3% vs. 24.3%, p=0.017). The clinical pregnancy rate is found to be 51.2% for the study group and 35.8% in the control group (p=0.015). Conclusion: Addition of hpHMG on the day of antagonist initiation might increase the clinical pregnancy rates which may be a result of hCG's component of hpHMG which has been shown to induce a more favourable endometrial receptivity.