Pinealektomili ratlarda melatonin uygulamasının lipid profili üzerine etkisi
The effect of melatonin administration on lipid profile on pinealectomized rats
- Tez No: 164231
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Melatonin, pinealektomi, serum lipid profili, MDA, östradiol. 41, melatonin, pinealectomy, serum lipid profile, MDA, estradiol. 42
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
7. ÖZET PİNEALEKTOMİLİ HATLARDA MELATONİN UYGULAMASININ LİPİD PROFİLİ ÜZERİNE ETKİSİ ÖZET Türkiye'de ölümlerin en sık nedeni kalp damar hastalıkları olup, kalp hastalıklarının da başlıca nedeni ateroskleroza bağlı dolaşım bozukluğudur. Esnek yapıdaki damarlar zamanla yüksek kolesterol, beslenme alışkanlıkları, sigara, genetik veya başka faktörlerin etkisiyle hasar görmeye başlar. Hiperkolesterolemiyi, dolayısıyla da aterosklerozu önlemek için bu güne kadar pek çok madde üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Son dönemde antioksidanların lipid profiline olan etkileri üzerine pek çok çalışma yapılmaktadır. Güçlü bir antioksidan olan melatoninin lipid profili üzerine etkilerini araştırmak amacıyla 18 adet rat 3 eşit gruba bölündü. 1. grup: kontrol grubu (n=6), 2. grup: şam opare grup (pinealektomi grubu) (n=6) ve 3. grup: tedavi grubu (n=6). 12 rata pinealektomi yapıldı ve pinealektominin etkilerinin ortaya çıkması için 2 ay beklendi. Daha sonra 6 rata 15 gün boyunca i.p. yoldan günde tek doz melatonin verildi. 15 günün sonunda tüm gruplardaki ratların kanlan alındıktan sonra sakrifiye edildiler. Alınan kanların serumu ayrıştırıldıktan sonra serumlar derin dondurucuda -70 °C saklandı. Serumlardan total kolesterol, HDL-K, LDL-K, VLDL-K, TRIG, E2, NO ve MDA düzeylerine bakıldı. Pinealektomi yapılması, kontrol gubuna göre, total kolesterol düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik yapmadı. Ancak HDL-K, VLDL-K ve TRIG düzeylerini düşürürken, LDL-K düzeyini yükseltti. Melatonin uygulanması sonucunda HDL-K, VLDL-K ve TRIG düzeyleri pinealektomi grubuna göre yükseldi, LDL-K düzeyi düştü, total kolesterol düzeyi ise değişmedi. Melatonin uygulamasının E2, NO ve MDA düzeylerini Px Grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak düşürdüğü gözlendi. Sonuç olarak, melatonin uygulanmasının ratların lipid profili ve hücresel düzeydeki oksidatif hasar üzerine olumlu etkileri olduğunu gözlemledik.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY THE EFFECT OF MELATONIN ADMINISTRATION ON SERUM LIPID PROFILES ON PINEALECTOMIZED RATS SUMMARY Coronary heart disease is the most common death cause in Turkey, and the main cause of the heart disease is the circulational defeat due to atherosclerosis. Elastic vessels, begin to suffer damage with the effects of high cholesterol, dietary habits, smoking, genetics and other factors. A lot of study has been done concerned with a great many substances to prevent the hypercholesterolemia and the atherosclerosis. Recently, many study has been investigated the effects of the antioxidants on lipid profile. The aim of this study is to test the effects of melatonin, a highly effective antioxidant, on lipid profile. For this purpose; 18 rats were divided in 3 groups. Group 1 : control group (n=6), group 2: sham operated group (Pinealectomy (Px) group; n=6), and group 3: melatonin treatment group (n=6). Pinealectomy was performed on 12 rats and we were waited for 2 months for the effects of pinealectomy to come into being. On postoperative second month all group blood samples were taken and the serums were stored at -70°C until analysis. The rats were sacrificed. Serum total cholesterol, HDL-C, LDL-C, VLDL-C, TRIG, E2, NO and MDA levels were measured. In pinealectomy group, serum total cholesterol levels were not significantly changed, but HDL-C, VLDL-C and TRIG levels were significantly lower, and LDL-C levels were higher compared with the control group. In melatonin treatment group serum HDL-C, VLDL- C and TRIG levels were significantly higher but LDL-Clevels were lower compared with pinealectomy group, and total cholesterol levels were not significantly different. Serum E2, NO and MDA levels were found to be lower in melatonin administrated group compared with Px group. In conclusion, we observed that the melatonin treatment has useful effects on lipid profile and cellular oxidative damage in rats.