Hepatit ve miyokard enfaktüsü hastalarında aktivitesi değişen enzimler
The enzymes which shows activities alteration in patients with hepatitis and myocard infarctus
  1. Tez No: 164232
  2. Yazar: ÖZLEM IŞIKGİL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN GÖZÜKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Acut Myocardial Infarction, Hepatitis B, Creatine Phoshate, Lactate Dehydrogenase, Aspartate Aminotransferase, Alanine Aminotransferase. 41
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
7. ÖZET Bilindiği gibi kalp hastalıkları birçok ülkede morbidite ve mortalitenin en önemli nedenidir. Kalp hastalıkları, kanserin neden olduğu ölümlerin yaklaşık iki katma, tüm ölümlerin yaklaşık %40'ına neden olur. Bu ölümlerin %90'ı koroner kalp hastalığı olarak bilinen iskemik kalp hastalığındandır. Bu nedenle tanının en doğru ve kesin olarak, en kısa sürede konulmasının gerekliliği de önemli bir noktadır. Biyokimyasal markerler bu yönde oldukça önemli olup, bu konudaki çalışmalar da günümüzde yoğun bir şekilde sürdürülmektedir (4). Bu yönde akut miyokard hasarının tanısında ve değerlendirilmesinde AST, CK-MB, LDH enzimlerinin aktiviteleri incelenmiştir. İnsanlığın en önemli hastalıklarından biri olan Hepatit B, halk sağlığını tehdit eden çok ciddi bir problemdir. Güvenli ve etkili aşılar sayesinde 1982'den beri, önlenebilir bir hastalık olma niteliği taşımaktadır. Yeryüzünde Hepatit B ile infekte yaklaşık 2 milyar kişinin 350 milyonu kronik olarak infektedir. Kronik olarak infekte kişiler karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri bakımından yüksek risk taşımaktadır ve her yıl yaklaşık 1 milyon kişi bu hastalıklar sonucu yaşamlarını yitirmektedir (25). İnsanlığın önemli sorunlarından biri olan hepatit B hastalığının, tanısının en doğru ve kesin olarak, en kısa sürede konulmasının gerekliliği de önemli bir noktadır. Biyokimyasal markerler bu yönde oldukça önemlidir. Bu yönde hepatit B'nin tanısında ve değerlendirilmesinde AST, ALT, LDH enzimlerinin aktiviteleri incelendi. Biz hepatit B hastalarında ve miyokard enfarktüsü geçirmiş kişilerde bazı ortak enzimlerin aktivitelerinde artış olduğunu bilmekteyiz. Bu yüzden bu iki hasta grubunda AST, ALT, LDH ve CK-MB enzimlerinin düzeylerini karşılaştırmalı olarak inceledik. AME'nin en duyarlı göstergelerinden biri olan CK-MB enzim aktivitesinin Hepatit B'li hastalarda anlamlı bir yükseliş göstermediği bulunmuştur. Yine AME'nin primer enzimlerinden olan LDH ve AST enzim aktivitelerinin Hepatit B'li hastalarda anlamlı bir yükseliş göstermediği bulunmuştur. Ancak Hepatit B'nin primer enzimlerinden olan ALT enziminin aktivitesinin Ml'de de anlamlı bir yükseliş gösterdiği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Akut Miyokard Enfarktüs, Hepatit B, Kreatin Fosfat - MB, Laktat Dehidrogenaz, Aspartat Aminotransferaz, Alanin Aminotransferaz. 40
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY It is very well known that the heart diseases are the most important public health problem for morbidity and mortality in many countries. Heart diseases cause, approximately 40% of whole deaths and twice more deaths that the cancer. The 90% of this deaths is derived from ischemic heart disease which as known coronary heart disease. Therefore it is a significant point, the necessity to diagnose of the disease in the shortest time and being right. Biochemical markers is very important tools to diagnose the disease and the extensive studies, are continued about this subject recently. We studied the activities of AST, CK-MB and LDH enzymes, for the diagnoses of hepatitis B and myocard damage in the heart. Hepatitis B disease, is one of the most important public health problem of human begin. It has been a preventable disease, by the effective vaccines. Since 1982 approximately 350 million peoples are chronically infected of the 2 billion people, with hepatitis B in the world. Chronically infected peoples are at the high risk from the point of view cirrhosis and liver cancer and approximately 1 million people have been died from these diseases every years. One of the important point is the necessity of the diagnose of hepatitis B, in the shortest time, right and certainly which is one of the basic matters of human beings,. Therefore we examined the levels of AST, ALT, LDH and CK-MK enzymes for hepatitis B diseases. We know that some of the enzyme activities are increasing in hepatitis B infections and myocard infarctions. Therefore we tried to determine mutual relationships of AST, ALT, LDH ve CK-MK enzymes in this two disease. It has been observed that, CK-MB enzyme in one of the most sensitive indicators of AMI. We showed that this enzyme did not have significant increase in patients with hepatitis B. In addition LDH and AST are primer enzymes for AMI and they also did not show any significant increase in hepatitis B. But ALT enzyme is one of the primer enzymes of hepatitis B, and this enzyme is showed a significant increase in patients wiht AMI.