Şanlıurfa ili Bozova ilçesi merkez sağlık ocağına başvuran hastaların sağlık hizmetlerini kullanma durumu ve etkileyen faktörler
The conditions of using health services by the people applying to the health center in Bozova district of Şanlıurfa province and influencing factors
- Tez No: 164239
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN FİKRET GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Sağlık ocağı, hasta memnuniyeti 52, Health Center, Patient Satisfaction
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Ş.URFA İLİ BOZOVA İLÇESİ MERKEZ SAĞLIK OCAĞINA BAŞVURAN HASTALARIN SAĞLIK HİZMETLERİNİ KULLANMA DURUMU VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÖZET Bu araştırma, Bozova ilçesinde halkın sağlık ocağı hizmetlerinden ne ölçüde yararlandığını, hastalandıkları zaman hangi sağlık kuruluşlarını tercih ettiklerini ve sağlık ocağından memnuniyet düzeylerini belirleyebilmek amacıyla planlandı. Araştırma Eylül 2004 ve Ocak 2005 tarihleri arasında, hafta içi her gün mesai saatleri içerisinde Bozova Merkez Sağlık Ocağına başvuran 15 yaş üstü 400 kişiye araştırıcı tarafından yüz yüze anket uygulanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerde sağlık ocağına en çok başvuruda bulunan yaş grubunun 26-30 olduğu ve kadınların erkeklerden daha çok sağlık ocağından yararlandığı saptanmıştır. Araştırmada, gerek çocuklar ve gerekse yetişkinler hastalandığında bireylerin büyük çoğunluğunun ilk önce %93.4 oranla sağlık ocağını tercih ettikleri, ancak bireylerin her türlü imkanı olması (para, ulaşım vb.) durumunda bireylerin %73.7*sinin özel doktoru, %3'ünün sağlık ocağını tercih edeceği saptanmıştır. Sosyal güvencesi olanların %87'sinin. sosyal güvencesi olmayanların %13“ünün sağlık hizmeti almak için sağlık ocağını tercih ettiği görülmüştür. Alt gelir grubunun orta ve üst gelir gruplarına göre sağlık ocağına daha az başvurduğu saptanmıştır. Sağlık ocağına başvurulara bakıldığında, en çok ilkokul mezunlarının, en az yüksekokul mezunlarının başvurduğu, kentsel bölgede oturanların kırsal bölgede oturanlardan daha fazla sağlık ocağı hizmetlerinden yararlandığı görülmüştür. Araştırmaya katılan bireylerin, sağlık ocağının genel temizliğine %49'u ”iyi“ yanıtı, bürokratik işlemlere bakıldığında %58'i ”iyi“ yanıtı, sağlık personelinin davranışlarına, verdiği tıbbi bilgi ve hizmete yönelik %40'ı ”iyi" yanıtı verdikleri görülmüştür. Sağlık ocağının ulaşılabilirliği maddesinin, en yüksek memnuniyetsizlik oranına sahip olduğu saptanmıştır (%62.7).
Özet (Çeviri)
THE CONDITIONS OF USING HEALTH SERVICES BY THE PEOPLE APPLYING TO THE HEALTH CENTER IN BOZOVA DISTRICT OF ŞANLIURFA PROVINCE AND INFLUENCING FACTORS SUMMARY This study has been planned to determine how people benefit from health services, which health institutions they prefer when they need and their satisfaction level of health clinic services. The research was carried out by the researcher himself between September 2004 and January 2005. The questionnaire was applied to 400 people who took sevices from health center in working hours on weekdays and the ones over the age of 15. It has been found out that the most frequently applying age group was 26-30 and the women took health clinic services much more than men. The research has shown that majority of the people prefer the health center firstly with a rate of 93.4 % when they and their children become ill. But 73.7 % of them prefer the private doctors if they have oppurtunities such as money and transportation whereas the other 3 % would prefer the health center. The research has also shown that 87 % of the people who having social insurance, and 1 3 % of the people without social insurance prefer the health center to take health services. It has been seen that lower income groups apply the health center less than middle and upper income groups. The aplications of the patients to the health center have shown that the primary education graduates apply more than the higher education graduates and the urban residents prefer the health center more than the residents in rural residents. Among the people participated in the research; 49 % of them chose the“Good”option for the general cleanliness of the health center, 58 % of them chose“Good”for the bureaucracy and 40 % of them chose“Good”for the behaviours, medical information and the services provided by the personnel. The access to the health center was the highest unpleasure item between the respondents (62.7 %).