Ürodinamik girişim uygulanacak hastaların işlem öncesi bilgilendirilmesinin anksiyete düzeylerine etkisi
Effect on anxiety levels that patients to who will practice the urodynamic study attempt are given information before process
- Tez No: 164247
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYDIN YENİLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ürodinami, anksiyete, alt üriner sistem, Urodynamic study, anxiety, lower urinary tract
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Araştırma, ürodinamik girişim uygulanacak hastalanıl işlem öncesi bilgilendirilmesinin işleme bağlı olarak gelişen anksiyete üzerine etkisini belirlemek amacı ile planlanan tanımlayıcı ve karşılaştırılmalı vaka-kontrol çalışmasıdır. 01.01.2004 - 01.06.2004 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi Üroloji A.D. Ürodinami Merkezine Ürodinamik girişim için gelen 100 hastadan 50'si kontrol, 50'si araştırma grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Kontrol ve araştırma grubu aynı ortamı paylaşacakları ve birbirlerinden etkilenebilecekleri düşünülerek araştırmanın geçerliliği yönünden ilk gelen 50 kişi kontrol grubu, sonra gelen 50 kişi ise araştırma grubunu oluşturdu. Kontrol grubuna rutin bilgiler dışında hiçbir bilgi verilmedi, araştırma grubundaki hastalara ise ürodinami işlemi hakkında ayrıntılı bilgi verildi, ürodinami odası gezdirildi, aletler tanıtıldı, hazırlanan broşür verildi, hastaların soru sormasına olanak sağlandı. Veri toplama aracı olarak;“Bireyi Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Bilgi Düzeyi Değerlendirme Formu”ve "Durumluluk-Sürekli Anksiyete Envanteri (State-Trait Anxiety Inventory I-II) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 10.0 paket programı kullanılmıştır. Ürodinami işlemi ile ilgili bilgi görüş düzeyi açısından iki grup arasında anlamlı fark görüldü (p0.05). Kontrol ve araştırma grubundaki hastaların süreklilik anksiyete puan ortalamalar karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Ürodinaminin anksiyeteye neden olan minimal invaziv bir işlem olduğu ve hastaların ürodinamiyle ilgili bilgi gereksinimlerinin olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara uygun öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Research is the control working that is releated to giving information to persons before urodynamic study, it is planned determination and comperative case for showing that provided event's anxiety effects. The persons who come to Eskişehir Osmangazi University Practise and Research Hospital Urology A.D. Urodynamic Centre, between date on 01.01.2004 with 01.06.2004 was divided between two, which is 50 per cent for control, the other 50 people for research.because for validity research, first of all coming 50 person is controlled group, after coming 50 person is researched group, because these people will share the same atmosphere and will influence from each other. Any information wasn't given to control group except for routine informations, even if the people in research group was given detailed information abaut urodynamic study, urodynamic room was visited, tools were introduced, prepeared brochure was given, and asking questions by ills were made it possible. As a getting data material;“The Information Form to Introduce Person”,“Evaulation Form to Information Level”and“State -Trait Anxiety Inventory I-II”was used. SPSS 10.0 packet programme had been used for being evaulated of datas, test - 1 of statistical evaulation and one- way anlysis method had been applied. Between two groups was found so many differences about the urodynamic study informations and levels (pO.001). When both of two group's state anxiety information's average totals compared, between two group's which was given education or not (p0.05). It was pointed, Urodynamic study was a operation that it was to cause of anxiety and the person's need to getting information about Urodynamic study. Suitable suggestion was taken according to results of research.