Bazı evcil hayvanlarda albuminin elektroforetik ve boya bağlanda yöntemleri ile karşılaştırılmalı tayini spesifitelerinin belirlenmesi
Comparative albumin assay in some domestic animals by electrophoretic and dye binding methods, and determination of their specifities
  1. Tez No: 164252
  2. Yazar: MERT PEKCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ULVİ REHA FİDANCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Albumin Tayini, Antikoagülant, BCG, BCP, Elektroforez 58
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Bazı Evcil Hayvanlarda Albuminin Elektroforetik ve Boya Bağlanma Yöntemleri ile Karşılaştırmalı Tayini ve Spesifitelerinin Belirlenmesi Bromocreosol purple (BCP) ve bromocreosol green (BCG) gibi fîtalein boyalar günümüzde sıklıkla albumin tayininde kullanılmaktadır. Ancak bu yöntemlerde albuminin boya bağlanma affinitesinin türlere göre farklılıklar göstermesi yanında preanalitik ve analitik faktörler de etkili olmaktadır. Bu durum veteriner klinik biyokimya laboratuvarlarmda ve kliniklerinde sonuçların doğruluğu, güvenilirliğini ve kullanılabilirliğini etkilemektedir. Domuz, sign- ve koyun' da elektroforez ve BCP ve BCG boya bağlanma yöntemleri ile belirlenen albumin düzeylerinin, kan örneklerin serum veya plazma olmasından, kullanılan antikoagülanlardan ve kullanılan albumin standartlarından etkilenip etkilenmediği ve etkileniyorsa ne ölçüde etkilendiğinin açıklamak amacıyla gerçekleştirilen bu tez çalışmasında ayrıca BCG boya bağlanma yönteminde ölçüm süresinin albumin düzeyleri üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Çalışmanın hayvan materyalini, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yetiştirilen 1-1.5 yaşlarında toplam 13 baş (gebe olmayan 10 baş dişi ve 3 baş erkek) sığır, Tarım Bakanlığı Lalahan Merkez Hayvancılık Enstitüsü'nden temin edilen 1 yaş civarında 12 baş (erkek) koyun ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Deney Hayvanları Bölümü'nden temin edilen 1 yaş civarında toplam 10 baş (gebe olmayan 4 baş dişi ve 6 baş erkek) domuz oluşturmuştur. Kan örnekleri normal, heparinli ve sitratlı vakumlu kan alma tüpleri kullanılarak alınmıştır. Tüm analizler Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Laboratuvarlarında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen serum örneklerinde toplam protein düzeyleri ölçülmüş, serum protein elektroforezi ile serum albumin miktarı (g/dL) hesaplanmıştır. Ayrıca serum ile heparinize ve sitratlı plazmada farklı boya bağlanma yöntemleri (BCP ve BCG) ile domuz, sığır ve koyun albumin standartları kullanılarak albumin tayini gerçekleştirilmiştir. BCG boya bağlanma yöntemi ile gerçekleştirilen albumin analizlerinde ölçümler 36. ve 144. saniyeler olmak üzere iki farklı sürede yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre domuzlardan sağlanan kan örneklerinin BCP ve BCG boya bağlanma yöntemleri ile albumin tayinlerinde örneğin serum yada heparinli veya sitratlı plazma olmasının albumin düzeyleri üzerinde bir etkisi gözlenmemiştir (p > 0.05). Sığırlarda kan ömeMerinin serum veya sitratlı plazma olması, domuz veya sığır albumin standartları kullanarak BCP yöntemi ile yapılan analizlerde albumin düzeyini önemli ölçüde etkilemekte (p < 0.05) ve sitratlı plazma albumin seviyesinin yüksek bulunmasına neden olmaktadır. Bu durum BCG yöntemi ile gerçekleştirilen albumin ölçümlerinde 36. saniyede gözlenmez iken (p > 0.05), 144. saniyede koyun albumin standardı da dahil olmak üzere heparinli plazma kullanıldığında tekrar ortaya çıkmaktadır (p < 0.05). 57Koyunlarda ise, domuzlarda olduğu üzere kan örneklerinin serum yada heparinize veya sitrath plazma olması BCP yönteminde sonuçları etkilemezken BCG yönteminde heparinli plazma örnekleri albumin düzeylerinde artışa neden olmuştur (p>0.05); Domuz kan örneklerinde boya bağlanma yöntemleri ile albumin tayininde sığır veya koyun albumin standardının kullanılması albumin sonuçlarında artışa neden olurken (p < 0.001), sığırlarda kan örneklerinin albumin düzeylerinin ölçülmesinde domuz albumin standardının kullanılması albumin seviyesinde azalmaya (p < 0.05 ve p < 0.001), koyun albumin standardının kullanılması artışa neden olmaktadır. Diğer taraftan koyun kan örneklerinde gerçekleştirilen albumin analizlerinde domuz ve sığır albumin standartlarının kullanılması albumin düzeylerinde azalmaya neden olmaktadır (p < 0.001). BCG yöntemi ile 36. ve 144. saniyelerde gerçekleştirilen albumin düzeyi ölçümleri, ölçüm süresinin kullanılan örnekler ve standartlara bağlı olarak sonuçları etkileyebileceğini göstermektedir. Domuz, sığır ve koyunlarda kan serumu örneklerinde gerçekleştirilen albumin sonuçlarının yüzde karşılaştırmasına göre; domuzda, domuz albumin standardı kullanılarak BCG; sığırda, sığır albumin standardı kullanılarak BCG; koyunda, koyun albumin standardı kullanılarak yapılan analizerden BCP boya bağlanma yöntemi en uygun sonuçların alınmasını sağlamıştır. Çalışmada, BCP yöntemi ile yapılan albumin düzeyi ölçümlerinde mutlaka türe özgün albumin standartlarının kullanılması gerekliliği net bir şeklide ortaya çıkarken, BCG yöntemi ile sığır ve koyun albumin tayinlerinde, sığır ve koyun albumin standartlarının birbirlerinin yerine kullanılabileceği de gözükmektedir. Sonuç olarak, boya bağlanma yöntemleri ile albumin düzeylerinin belirlenmesinde türe spesifik albumin standartlarının kullanılmalıdır. Aksi halde ölçülen albumin düzeylerinde yanlış azalma veya yanlış artışlar kaçınılmaz olacak, preanalik ve analitik faktörlere bağlı hatalı düşük veya yüksek sonuçlar veteriner klinik biyokimyada ve veteriner klinikte hastalıkların teşhisi, tedavi ve takip aşamalarında önemli sonuçların doğmasına neden olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparative Albumin Assay in Some Domestic Animals by Electrophoretic and Dye Binding Methots, and Determination of Their Specifities. Phytalein dyes such as Bromocreosol purple and Bromocreosol green are used frequently for determination of albumin. In these methods the affinity of dyes to albumin differs among the species besides preanalytical and analytical factors have effects on the results. These circumstances effects the reliabilty, accuracy and utility of these methods in clinics and also laboratories In this thesis the results obtained with dye binding methods and electrophoresis were investigated if the results were affected by the way sample collected (plain, citrated, heparinized) or the by the albumin standards that were used in determination. On the other hand the BCG method was evaluated if the incubation time has an effect on the results 13 bovines (non pregnant 10 female, 3 male) aging 1-1.5 years raised in Ankara University Faculty of Veterinary Medicine Research Farm, 12 male sheep aging aproximately 1 years raised in Ministry of Agriculture Lalahan Central Research Institute, 10 pigs (4 non pregnant female, 6 male) aging aproximately 1 years raised in Gulhane Military Academy Department of Laboratory Animal Science were included in the study. Blood samples were taken by plain, heparinized, citrated tubes. All the analyses were carried out in Ankara University Faculty of Veterinary Medicine Department of Biochemistry. In sera the serum protein values were calculated using Biuret reaction and after this procedure the albumin values were calculated (g/dL) using percentage value that was obtained from serum protein electrophoresis. Also in sera, heparinized and citrated plasma samples albumin determination was made by using two different dye binding methods and with three different standards. In BCG dye binding method measurments were taken in two different reaction times as 36 and 144 seconds. According to the pig assay results the way of sample collection such as citrated, heparinized plasma and serum did not affect the results in BCP dye binding method (p>0.05). In bovine sera and citrated plasma samples using bovine and pig albumin standarts with BCP dye binding method results were statistically significant affected (p0.05) but at 144 seconds including sheep standard higher values were found in heparinized plasma (p0.05).