Polikistik over sendromlu olgularda plazma adrenomedullin düzeyi
Plazma adrenomedullin levels in patients with polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 164266
  2. Yazar: BANU UÇAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VOLKAN NOYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, adrenomedullin, insülin resiztansı, obezite, Polycystic ovary syndrome, adrenomedullin, insulin resistance, obesity
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Uçar B, Polikistik Over Sendromlu Olgularda Plazma Adrenomedullin Düzeyi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Kırıkkale, 2005. Polikistik over sendromu, reprodüktif yaştaki kadınlarda sık rastlanan endokrin bir hastalıktır. Bu sendrom hiperinsüljnemi, hiperandrojenizm, infertilite, obezite ve anovulasyon ile karakterizedir. Polikistik over sendromlu olgular diabetes mellitus, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalık açısından artmış risk taşırlar. Adrenomedullin, vazodilatatör etkisi olan, çeşitli endokrin hastalıklarda plazma konsantrasyonunda değişiklikler olduğu gösterilmiş bir peptiddir. Bu peptid dolaşımda hormon olarak görev yapabilir. Adrenomedullin diabetes mellitus ve obezite gibi hastalıklarda, pankreastan insulin sekresyonunun düzenlenmesinde rol oynayabilir. Plazma adrenomedullin düzeyi, menstrüel siklusun folliküler fazı boyunca artar ve luteal fazı boyunca azalır. Bu değişiklikler gonadotropinlerle benzer patern gösterir. Menstrüel siklus boyunca izlenen plazma adrenomedullin düzeyindeki değişikliklerin, luteinize edici hormon ve 17p-östradiol değişiklikleri ile korele olduğu gösterilmiştir. Adrenomedullin düzeyindeki bu değişiklikler, hipotalamus ve hipofiz orijinli olabilir. Bu çalışmada, polikistik over sendromlu kadınlarda, plazma adrenomedullin düzeylerinin normal popülasyonla karşılaştırılması ve polikistik over sendromlu kadınlarda luteinize edici hormon, follikül stimüle edici hormon, östradiol, insülin, androstenedion, dehidroepiandrosteron sülfat, testosteron, serbest testosteron, luteinize edici hormon/follikül stimüle edici hormon oranı ve insülin rezistansı ile plazma adrenomedullin konsantrasyonu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmaya, 38 polikistik over sendromlu ve 29 sağlıklı, polikistik over sendromu olmayan kadın dahil edildi. Plazma adrenomedullin konsantrasyonu, enzim immunoassay yöntemi ile çalışıldı. Polikistik over sendromlu olguların plazma adrenomedullin konsantrasyonu, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Polikistik overVI sendromu olan grupta, plazma adrenomedullin konsantrasyonu ile vücut kitle indeksi, açlık insülin ve açlık glukozu arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon, glukoz/insülin oranı ile istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon saptandı. Plazma adrenomedullin ile 75 gram oral glukoz tolerans testi sonrasında 2. saat ölçülen tokluk kan şekeri arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyona rastlanmadı. Polikistik over sendromlu olgularda, gonadotropinler ve östradiol ile plazma adrenomedullin düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyona rastlanmadı. Polikistik over sendromlu grupta, adrenomedullin ile serbest testosteron arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon gösterilmesine rağmen, diğer androjenler ile arasında korelasyona rastlanmadı. Vücut kitle indeksine göre düzeltme yapılarak incelenen parsiyel korelasyon analizinde, adrenomedullin ile serbest testosteron, açlık insülin, açlık glukoz, glukoz/insülin oranı ve diğer parametreler arasında korelasyona rastlanmadı. Polikistik over sendromlu olgularda, kardiyoprotektif etkileri olduğu düşünülen adrenomedullinin plazma konsantrasyonu kontrol grubundan farklı değildir. Polikistik over sendromlu olgularda endojen adrenomedullin, insülin düzeyini baskılamak için yeterli olmayabilir. Polikistik over sendromunda, endojen adrenomedullin eksikliği hiperinsülinemi nedenlerinden biri olabilir. Polikistik over sendromlu olgularda, adrenomedullin ile gonadotropinler, östradiol, androjenler ve insülin resiztansı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT Dr. Ucar B, Plasma AdrenomeduIIin Levels in Patients with Polycystic Ovary Syndrome, Kirikkale University, Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Specialization Thesis, Kirikkale, 2005. Polycystic ovary syndrome is a common endocrinopathy of young women of reproductive age, associated. with menstrual dysfunction, infertility, hyperandrogenism, and insulin resistance. Women diagnosed as polycystic ovary syndrome have an increased risk of cardiovascular disease, hypertension and diabetes mellitus. AdrenomeduIIin is a potent vasodilator peptide. Plasma adrenomedullin levels are elevated in various conditions including cardiovascular and renal disorders and endocrine disorders. AdrenomeduIIin has been detected in plasma in healthy humans and may function as a circulating hormone. AdrenomeduIIin has been measured in wide range of clinical conditions, and a new field of endocrine research has begun. AdrenomeduIIin as a newly defined factor of insulin regulatory system could be involved in disorders such as diabetes and obesity. AdrenomeduIIin levels fluctuate together with the cyclic changes in gonadotropins and gonadal steroids seen during the menstrual cycle. Plasma adrenomedullin increases during follicular phase, and decrease in the early and late luteal phases, exhibiting the same patterns as gonadotropins. Adrenomedullin may exert direct effect on hypothalamic-pituitary- gonadotropin release or ovarian activity. The aim of the present study was to determine plazma adrenomedullin levels in patients with polycystic ovary syndrome and evaluate the correlations among adrenomedullin, gonadotropins, female sex steroids, androgens and insulin resistance. Thirty-eight women with polycystic ovary sendrome and 29 healthy control subjects were enrolled in the randomised prospective study. Plazma adrenomedulin concentration was measured after extraction by enzyme immunoassay. Age, waist/hip ratio and body mass indices were similar between the patients and the controls. There was no significant difference concerning plasma adrenomedullinvııı concentrations between the groups. In patients with polycystic ovary syndrome, fasting glucose, fasting insulin, body mass index and free testosterone were inversely correlated with the plasma adrenomedullin concentration. Plasma adrenomedullin concentration was significantly correlated to glucose/insulin ratio. Partial correlation analysis after adjustment for body mass index was conducted on transformed variables. After controlling for body mass index there were no significant correlations between the above mentioned parameters. In patients with polycystic, ovary syndrome, the plasma concentration of adrenomedullin, which was thought to have cardioprotective effects, does not differ with respect to the control group. In patients with polycystic ovary syndrome, endogen adrenomedullin may not be sufficient to suppress insulin levels. In patients with polycystic ovary syndrome, endogen adrenomedullin deficiency may be cause of the hyperinsulinemia. Further studies are needed to evaluate the relation between adrenomedullin and hormonal parameters and insulin resistance.