Temporomandibular rahatsızlıklarda ısıyla polimerize olan ve vakum aparey ile yapılan oklüzal splint tedavi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparing the treatment results of occlusal splints made by heat-cured resin and by vacuum aparey in temporomandibular
- Tez No: 164308
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞEN NEKORA AZAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: TMR/ATK, splint tedavisi, temporomandibular rahatsızlıklar, ısıyla polimerize olan stabilizasyon splinti, vakum aparey yardımı ile yapılan stabilizasyon splinti. 141, RDC/ TMD, splint therapy, temporomandibular disorders, stabilisation splint with heat-cured resin, stabilisation splint made by vacuum aparey. 142
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
7.ÖZET Temporomandibular rahatsızlıklar birçok semptom ve belirtinin eşlik ettiği multifaktöriyel hastalıklardır. Temporomandibular hastalıkların teşhisinde, hastadan alınan anamnez ve klinik muayene çok önemlidir. Diş Hekimliği açısından tedavi girişimleri daha çok oklüzyonun geçici olarak değiştirilmesi (splint uygulamaları) ve sürekli olarak değiştirilmesine (oklüzal dengeleme, protetik işlemler, ortodontik girişimler ve cerrahi tedavi) dayanmaktadır. Bu çalışmada temporomandibular rahatsızlıkları bulunan bireylerde çeşitli anamnestik semptomların ve klinik bulguların belirlenmesi, ayrıca sonrasında uygulanan ısıyla polimerize olan oklüzal splint tedavi sonuçları ile vakum aparey yardımıyla yapılan oklüzal splint tedavi sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Hastalar İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Çene-Yüz Protezleri Bilim Dalına başvuran ve Temporomandibular Rahatsızlık (TMR) tanısı konan hastalar arasından seçilmiştir. Çalışmaya alınan 30 hasta daha sonra rastgele 2 gruba ayrılmıştır. 15 kişiden oluşan gruplardan I. Gruba, ısıyla polimerize olan stabilizasyon splinti, II. Gruba ise vakum aparey yardımı ile yapılan stabilizasyon splinti uygulanmıştır. Splint uygulandıktan sonra 2.,4. ve 6. haftalarda kontrolleri gerçekleştirilmiştir. Splintler tedavi süresince kontrollerde uyumlandırılmıştır Hastaların klinik muayenesi için 1992 yılında Samuel F. Dworkin ve Linda LeReche'nin başkanlığında on dört bilim adamının katılımı ile oluşturulan komite tarafından hazırlanan Temporomandibular Rahatsızlıklar / Araştırma Teşhis Kriterleri - TMR / ATK kullanılmıştır. Araştırma sonucunda bütün tedavi gruplarında tedavi sonrasında hastaların sübjektif semptomlarında (ağrı yoğunluğu, kronik ağrı dereceleri ve fonksiyonel kısıtlılıklarında) ve objektif semptomlarında (alt çene hareket miktarları,maksimum ağız açma miktarları, alt çene hareketleri sırasında oluşan TME sesleri, kasların ve TME'nin palpasyonda ağrı dereceleri) tedavi öncesine göre düzelme olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
8.SUMMARY Comparing the treatment results of occlusal splints made by heat- cured resin and by vacuum aparey in temporomandibular disorders Temporomandibular disorders (TMD) are recognized as a multifactorial disease process that may manifest a variety of signs and symptoms. Anamnestic evaluation and clinical examination are important in diagnosis of TMD. Dental treatment modalities are mostly depend on reversibl (splint therapy) and irreversibl (occlusal adjustment, prothetic and orthodontic therapy, surgery) applications. The aim of this study was anamnestic evalution and clinical examination of TMD patients, also to compare the treatment results of stabilisation splints made by heat-cured resin and vacuum aparey. 30 patients (25 female, 5 male) between the ages of 17 to 75 years, with TMD who applied to parciticipate in the study, randomly divided into two groups: Group I, stabilisation splint with heat-cured resin and Group II, stabilisation splint made by vacuum aparey. The splints were became compatable at controls at 2nd., 3th. and 6th. weeks. We used Research diagnostic Criteria/ Temporomandibular Disorders (RDC/ TMD) which was prepared by the committee presidented by Samuel F. Dworkin and Linda LeReche(1992), in this study. The subjective (pain intensity, chronical pain degrees, functional limitations) and the objective symptoms (TMJ sounds, muscle pain at palpation, limitation of mouth openinig) of patients were reduced after six weeked splint therapy in all groups.