İlizarov sirküler eksternal fiksatörü uygulama sonuçlarımız
Ilizarov applications and our results
- Tez No: 164339
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN KINIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: distraksiyon osteogenezis, ilizarov, kırık, psödoartroz, uzatma 68, Distraction osteogenesis, ilizarov, fracture, pseudoarthrosis, limb lengthening 69
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET İlîzarov uygulamalarımız ve sonuçları Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Traumatolji Anabilim Dalında 1998- 2005 tarihleri arasında İlizarov yöntemi ile tedavi edilen 129 hasta değerlendirildi. Bu hastalara; 29 kırık, 43 psödoartroz, 30 uzatma, 13 kemik defekti ve 14 deformite nedeniyle ilizarov eksternal fîksatörü uygulandı. Serimizde ilizarov uygulanan hastalardan yapılan takipler sonucunda; kırık olanların tümünde kaynama, psödoartrozlann biri hariç hepsinde kaynama (konjenital tibia psödo), kısalık ve polio sekellerinde istenilen uzatma miktarına ulaşılmakla birlikte, tumoral hadise ve enfekte diz protezi nedeniyle oluşan kemik defektleri biri hariç diğerleri başarılı bir şekilde giderilirken, deformitelerde de kooperasyon eksikliği nedeniyle biri hariç diğerlerinde normal dizilim sağlandı. Tüm uygulamalar değerlendirildiğinde, komplikasyon oram %88,3 olarak gözlenirken; bunların içerisinden çok az bir bölümü sonucu etkiledi. Komplikasyonların çoğunluğu tedavi sırasında düzeltildi. İlizarov metodu diğer geleneksel cerrahi tedavi metodlarına göre daha az invaziv olması, ameliyat sonrası erken hareket ve tam yük vermeye müsaade etmesi nedeniyle kırıklarda, ekstremite uzatmada, deformitelerde, enfekte ya da enfekte olmayan psödoartrozlarda güvenle kullanabilecek bir tedavi metodudur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Ilızarov applications and our results One hundred and twenty nine patients who underwent Ilizarov application in Ankara University Traurnatolgy and Orthopedics Department were retrospectively evaluated. Of these patients 29 had preoperative diagnosis of fracture, 43 pseudoarthrosis, 30 limb length inequality, 13 bone defects and 14 deformities. In our series bone union was achieved in all fracture cases and in pseudoarthrosis except one patient. Planned lengthening was achieved in limb inequality and polio cases. Bone defects were successfully replaced except one patient with tumor resection. Normal alignment was accomplished except one patient. When all applications were considered complication rate was %88,3. Most of them were minor complications which did not affect the outcome. The majority of the complications were managed during treatment. Ilizarov method is the preferred method of treatment in limb lengthening, fractures, deformities, infected and noninfected pseudoarthrosis because it is less invasive, allows immediate weight bearing and range of motion exercises when compareed with other traditional treatment methods.