Renal hücreli karsinoma tiplendirmesinde proliferasyon ve fenotipin yeri. Bunların prognoz ile olan ilişkisi -immünhistokimyasal çalışma-
Renal cell carcinoma: Characterization of phenotype and proliferative activity -an immunohistochemical study-
  1. Tez No: 164338
  2. Yazar: SABA KİREMİTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖZDEN TULUNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Renal Hücreli Karsinoma, Proliferasyon, Fenotip, Prognoz, Immünhistokimya 133, Reinal cell carcinoma, proliferation, phenotype, prognosis, immunohistochemistry 135
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET Renal Hücreli Karsinoma Tiplendirmesinde Proliferasyon ve Fenotipin Yeri. Bunların Prognoz ile Olan İlişkisi. İmmünhistokimyasal Çalışma. Giriş: Renal Hücreli Karsinomlar (RCC)'da en önemli prognostik faktörlerin nükleer grade ve tümör evresi olduğu bilinmektedir. Ancak aynı evreye sahip tümörler ile subtiplerin kendi içerisinde farklı klinik seyir gösterdikleri gözlenmiştir. Bu nedenle araştırmalar yeni prognostik belirleyiciler üzerine yoğunlaşmıştır. Hücre siklus proteinleri olan cyclinDl, cyclinD3 ve cyclinE proteinlerinin RCC subtiplerinde ekspresyonlannm farklılık gösterdiği ve tümör agresifliğini işaret edebileceği bildirilmektedir. Metastatik tümörlerde artmış ve hücresel lokalizasyonda değişiklik gösteren MUC1 ekspresyonunun olduğu ortaya konmuştur. Bazı tümörlerde ise adezyon molekülleri agresiflik göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bir RCC subtipi olan kromofob hücreli karsinomun, benign bir renal tümör olan renal onkositom (RO)'dan ayrımı klinik ve histomorfolojik olarak oldukça güçtür. Bu iki tümörün ayrımında immünhistokimyasal olarak CK7 ve CK20 proteinleri araştırılmaktadır. Materyal ve Metod: Bu çalışmada 1995-2002 yıllan arasında tam almış 83 RCC ve 6 RO olgusu incelenmiştir. Tümörlü bloklardan 4mm çapında doku silindirleri çıkartılarak yeni TMA blokları elde edilmiştir. Bu TMA bloklarından hazırlanan kesitlere IHK olarak cyclinDl, D3 ve E, p27, MUC1, CD44, CK7, CK10 ve CK20 antikorları uygulanmıştır. Bulgular : RCC olgularında histopatolojik parametreler arasında tümör differansiyasyon derecesi (düşük grd/yüksek grd), bölgesel LN tutulumu (var/yok), uzak metastaz (var/yok), evre (erken/ileri), nekroz (var/yok), kapsül invazyonu (var/yok), şiddetli iltihap (var/yok), lenfovasküler invazyon (var/yok) ve multifokalite (soliter/multifokal) prognoza etkili faktörler olarak belirlenmiştir. Çoklu multivaryans analiz ile bunlardan evre ve lenfovasküler invazyon bağımsız prognostik faktörler olarak ön plana çıkmıştır. IHK belirleyicilerinden prognoza etkili ikili değişkenler olarak MUC1 ekspresyonu (>%50 komplet membranöz boyanma gösteren olgulara karşılık göstermeyen olgular), cyclinE ve CyclinD3nuc (düşük CyclinD3nuc eksprese eden olgulara karşılık yüksek CyclinD3nuc eksprese eden olgular) ön plana çıkmıştır. Median sağkalım süresi açısından, >%50 132komplet membranöz MUC1 eksprese eden olguların diğer olgulara göre 4.74 kat, yüksek CyclinD3nuc ekprese eden olguların düşük CyclinD3nuc eksprese eden olgulara göre 2.7 kat daha riskli olduğu belirlenmiştir. p27 ekspresyonu ile evre faktörleri (T ve N) kuvvetli ilişki göstermiştir. Kromofob hücreli kanserlerden tümünün CK7 ile boyandığı, RO'larda ise fokal boyanmanın bulunduğu belirlenmiştir. cRCC ile non-clear karsinomlar arasında CK7 ekspresyonu açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda evre ve vasküler invazyon bağımsız prognostik faktörler, grade ise kuvvetli prognostik faktör olarak belirlenmiştir. Tümör nekroz varlığının kuvvetli negatif prognostik faktör olduğu saptanmıştır. Multifokalite ve MUC1 ekspresyonunun hem birbiri ile hem de uzak metastaz ile ilişkili oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca yüksek cyclinD3nuc ekspresyonunun da uzak metastaza etkili olduğu ve sağkalım süresini belirgin olarak kısalltığı gözlenmiştir. p27 proteininin %50'nin altında eksprese olduğu tümörlerde bölgesel lenf nodu tutulumunun daha sık olduğu belirlenmiştir. MUC1 proteininin; tedavi sonrası ortaya çıkabilecek uzak metastaz olasılığını değerlendirme ve böbrek koruyucu cerrahi uygulanan hastalarda da multifokaliteyi belirleme açısından önemli bir marker olabileceği düşünülmüştür. CylinD3nUc proteininin ise bağımsız negatif prognostik marker olabileceği saptanmıştır. Literatürde p27 ekspresyonunun, RCC olgularında sağkalım üzerine etkili olduğunu bildiren çalışmalar bulunmasına karşın, çalışmamızda bu bulgu desteklenememiştir.
Özet (Çeviri)
RENAL CELL CARCINOMA : CHARACTERIZATION OF PHENOTYPE AND PROLIFERATIVE ACTIVITY. AN IMMUNOHISTOCHEMICAL STUDY. INTRODUCTION: It is known that the most important prognostic factors in renal cell carcinomas (RCCs) are niclear grade and tumor stage. However, it has been observed that tumors that have the same stage and the subtypes within them show different prognoses. For this reason, investigations have been concentrated on new prognostic markers. It has been reported that cell cycle proteins like cyclin Dİ, D3 and E showed different expressions in RCC subtypes and these proteins could indicate tumor aggressiveness. It has been shown that MUC1 expression increased and showed differences in cellular localization in metastatic tumors. In some tumors, adhesion molecules were accepted to indicate aggressiveness. It is very difficult to differentiate between a chromophobe cell carinoma which is RCC subtype and renal oncocytoma (RO) which is a benign renal tumor, clinically and histomorphologically. CK7 and CK20 proteins are under investigation to differentiate these two tumors immunohistochemically. MATERIALS and METHODS: In this study, 83 RCC and 6 RO cases were investigated that were diagnosed between 1995-2002. New tissue micro-array (TMA) blocks were obtained by punching 4 mm tissue cylinders from tumor blocks. Cyclin Dl, D3 and E, p27, MUC1, CD44, CK7, CK10 and CK20 antibodies were used immunohistochemically in the sections obtained from TMA blocks. RESULTS: Among histopathologic parameters; tumor grade (low grade/high grade), regional lymph node involvement (present/absent), distant metastasis (present/absent), stage (early/advanced), necrosis (present/absent), capsule invasion (present/absent), severe inflammation (present/absent), lympho vascular invasion (present/absent) and multifocality (solitary/multifocal) were determined as having effect on prognosis in RCC cases. Stage and lymphovascular invasion were determined to be independent prognostic factors among others with multivariant analysis. MUC1 expression (cases showing >50% complete membraneous staining versus not showing complete membraneous staining), cyclinE and cyclinD3nuc (cases expressing low cyclinD3nuc versus high cyclinD3nuc ) were determined to be significant among other factors with respect to immunohistochemical markers that had effect on prognosis. With regard to 134median survival time, the cases that expressed >50% complete membraneous MUC1 staining than the others had 4.74 times and the cases that expressed high cyclinD3nuc than low cyclinD3nuc had 2.7 times risks. There was a strong relationship between p27 expression and stage factors (T and N). While CK7 stained all of the chromophobe RCCs, those of ROs were stained focally with this antibody. A statistically significant relationship between cRCCs and non-clear carcinomas was found with regard to CK7 expression. CONCLUSION: Stage and vascular invasion were determined as independent prognostic factors and grade was found to be a strong prognostic factor in our study. Tumor necrosis was determined to be a strong negative prognostic factor. It was found that multifocality and MUC1 expression were related with each other and also with distant metastasis. Also it was observed that high cyclinD3nuc expression had an effect on distant metastasis and it significantly shortened survival. It was determined that lymph node involvement was more frequent in the tumors which expressed p27 lower than 50%. It was suggested that MUC1 might be a marker that could evaluate the possibility of occurence of distant metastasis after treatment and determine multifocality in patients undergoing renal sparing surgery. It was found that cyclinD3 could be a negative independent prognostic marker. Although it has been reported that p27 expression has an effect on survival in RCC cases in literature, this finding could not be supported in our study.