Farklı sosyo-ekonomik düzeylerdeki lise öğrencilerinin sosyal ve kişisel uyum düzeylerinin incelenmesi
An investigation about social personal adjusment levels of secondary high school students who have different socio-economic status
- Tez No: 164386
- Danışmanlar: PROF. DR. SAYNUR CANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Uyum, Sosyo Ekonomik Düzey, Ergenlik, Aile, Adjustment, Socio -Economic Status, Adolescence, Family
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
63 ÖZET“Farklı Sosyo-ekonomik Düzeylerdeki Lise Öğrencilerinin Sosyal ve Kişisel Uyum Düzeylerinin İncelenmesi”Bu araştırmanın temel amacı, farklı sosyo-ekonomik düzeylerdeki lise ikinci sımf öğrencilerinin cinsiyetleri, devam ettikleri okullar, gelir düzeyleri ve anne- babalanmn eğitim düzeylerinin genel, sosyal ve kişisel uyum düzeylerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın ömeklem grubu, Ankara ili merkezindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı karma eğitim yapan lise II. sımf öğrencilerinden seçilmiştir. Bu okulların seçiminde üç farklı (üst, orta ve alt) sosyo-ekonomik düzeydeki okullar olmaları etkili olmuştur. Okulların seçiminde, Ankara İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde, bilgisayar ortamında bulunan farklı sosyo-ekonomik düzeydeki liselerin yer aldığı listelerden yararlanılmıştır. Örneklem grubunu 172'si (% 55) kız, 14Fİ (% 45) erkek öğrenci olmak üzere toplam 313 öğrenci oluşturmuştur. Bu araştırma, epidemiyolojik araştırma yöntemlerinden tammlayıcı/deskriptif nitelikte bir çalışmadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu ve Hacettepe Kişilik Envanterinden yararlanılmıştır. Hacettepe Kişilik Envanteri yoluyla elde edilen genel uyum, sosyal uyum ve kişisel uyum puanlan üzerinde cinsiyet, okul, gelir düzeyi ve anne-baba eğitim düzeylerinin etkisini görebilmek amacıyla seri halde İki Yönlü Varyans Analizi yapılmıştır. Cinsiyet değişkem her analizde birinci bağımsız değişken olarak kullanılmıştır.“Farklı Sosyo-ekonomik Düzeylerdeki Lise Öğrencilerinin Sosyal ve Kişisel Uyum Düzeylerinin İncelenmesi”adlı araştirmada elde edilen sonuçlar aşağıda sunulmuştur.64 Araştırma bulguları; kız öğrencilerin erkeklere göre genel, sosyal ve kişisel uyum düzeylerinin daha yüksek olduğunu, alt sosyo-ekonomik düzey, düşük gelir düzeyi, anne ve baba eğitim düzeyinin düşük olmasının uyum düzeyleri üzerinde olumsuz etkisi olduğunu göstermiştir. Alt sosyo-ekonomik düzeydeki ergenlerin eğitim, sosyal aktiviteler ve çevresel olanaklarımı arttırılmasına, bu çevrelerdeki öğrencilerin eğitim kurumlarınca ve rehberlik-psikolojik damşma servislerince daha fazla desteklenmesine, ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
65 SUMMARY“An investigation about social and personal adjustment levels of secondary high school students who have different socio-economic status ”The main goal of this study is to investigate the effects of sex, school, income and educational levels of the parents on general, social and personal adjustment levels of students. These students are in secondary high school class II and have three different socio-economic status in Ankara. The population of this study was composed of Milli Eğitim Bakanlığı secondary high school class II students in Ankara. When determining these schools for this issue their different socio-economic status were the most important factors for us. We took advantage of network system of Ankara İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü which has a data base and a documantary unit about these schools. The sample of this research was 172 female (%55) and 141 male (%45), totally 313 students. Descriptive methods of epidemiological research were used in this study. To collect data a questionaire was prepared for this research and Hacettepe Personality Envantory was used. İn this study, using Hacettepe Personality Envantory the effects of sexuality, school, income and educational level of the family on general, social and personal adjustment levels were analyzed with two-way analysis of variance. Sex was the first variable in this study. According to this investigation about social and personal adjustment levels of secondary high school students who have different socio-economic status. Findings showed that female students have higher general, social and personal adjustment levels unlike male students. İn addition to this, low socio economic status, low income and low educational levels of parents have negative effects on students' adjustment levels. İn conclusion students in low socio-economic status should be given more oppurtunity in terms of social activities, education and environmental facilities. And it will be benefical to these students to get more help and support from psycohological counseling services and their schools.