Çabuk kuvvet antrenmanının 16-17 yaş grubu erkek basketbolcuların sıçyarak şut yüzdesine etkisi
The effect of explosive strength training on the jump-shot percentage of male basketball players between the ages of 16-17
- Tez No: 164387
- Danışmanlar: PROF.DR. FEHMİ TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Şut Yüzdesi, Çabuk Kuvvet Antrenmanı, Genç Erkek Basketbolcular, Shooting Percentage, Explosive Strength Training, Young Male Basketball Players
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
72 ÖZET Çabuk Kuvvet Antrenmanının 16-17 Yaş Grubu Erkek Basketbolcülerin Sıçrayarak Şut Yüzdesine Etkisi Bu çalışmanın amacı şut atmaya yardıma kasları geliştirmeye yönelik yapılan çabuk kuvvet antrenmanının, 16-17 yaş grubu genç erkek basketbolcularm orta ve uzak mesafe sıçrayarak şut (jump shot) yüzdelerinin artışına etkisinin olup olmadığım araştırmaktır. Araştırmaya TED Ankara Koleji ve Mülkiye genç erkek basketbol takımlarında oynayan 16- 17 yaş grubu genç erkek basketbolcular katılmışlardır. Deney grubu (n=9) 6 hafta süreyle haftada 3 gün çabuk kuvvet ilkelerim kapsayan dairesel kuvvet antrenmanı yapmış ve ardından 6 adet iç 5 adet dış olmak üzere toplam 11 bölgeden 25 'er adet olarak toplam 275 adet şut atmışlardır. Kontrol grubu (n=10) ise haftada 3 gün deney grubunun yaptığı şut antrenmanın aynısından uygulamış bunun yanında düzenli teknik antrenmanlarını yapmışlardır. Deney ve kontrol grubunun antrenman öncesi ve sonrası jump şut yüzdelerini belirlemek amacıyla 6 haftalık antrenman periyodundan 1 hafta önce ve sonra 3 ayrı gün boyunca şut antrenmanında elde etmiş oldukları isabetli şutları sayılmış ve 3 antrenmanın ortalaması ön ve son şut yüzdesi olarak kaydedilmiştir. Çalışmadaki diğer bağrmh değişkenler olan yaş, boy, kilo, vücut yağ yüzdesi, sağlık topu atma, durarak uzun atlama, dikey sıçrama, maksimal bench-press, maksimal squat ve esneklik ile ilgili testler 6 haftalık antrenman periyodu öncesinde ve sonrasında uygulanmıştır. Bu ölçümlere dayanarak grup içi ve gruplar arası ön ve son testler arasındaki farklılıklar eşleştirmeli t-testi ve bağımsız değişkenler t-testi bulgulara uygulanarak istatistiksel olarak karşüaşürümışür. Deney grubunun grup içi antrenman öncesi ve sonrası boy, maksimal bench-press, maksimal squat, durarak uzun atlama, şut yüzdesi, sağlık topunu sağ, sol ve çift elle atma ve esneklik değerleri arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunurken, kontrol grubunun grup içi antrenman öncesi ve sonrası boy, maksimal bench-press, maksimal squat, şut yüzdesi ve sağlık topunu sol ve çift elle atma değerleri arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur. Deney ve kontrol grubunun antrenman öncesi gruplar arası ortalamaları karşılaştırıldığında hiçbir parametrede anlamlı fark bulunmazken antrenman sonrası değerler karşılaştırıldığında maksimal squat deney grubunda kontrol grubuna oranla daha yüksek olarak saptanmıştır. Gruplar arası antrenman öncesi ve sonrası gelişim yüzdeleri karşılaştırıldığında deney grubunun maksimal bench-press, maksimal squat, şut yüzdesi, sağlık topunu sağ el ile atma ve esneklik değerlerinin kontrol grubuna oranla daha fazla gelişmiş olduğu saptanmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar göstermiştir ki; 6 haftalık çabuk kuvvet antrenmanı ile birlikte yapılan şut antrenmanının sadece şut antrenmanlanna oranla 16-17 yaş genç erkek basketbolcularm orta ve uzak mesafe sıçrayarak şut yüzdelerine daha olumlu bir etki yaptığı belirlenmiştir. Genç takım çalıştıran basketbol antrenörlerinin yıllık antrenman programlarını yaparlarken bu bilgilerden yararlanmalarının doğru olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
73 SUMMARY The Effect of Explosive Strength Training on the Jump-Shot Percentage of Male Basketball Players Between the Ages of 16-17 The purpose of this study was to find out the effects of explosive strength training on the medium and long range jump shooting percentages of young male basketball players aged 16-17. Senior male basketball players of TED Ankara Sport Club and Mülkiye Sport Club had participated in this two groups pre & post test research design study. Training group ( n = 9) participated in the circuit training comprisingjhe principles of explosive strength training 3 times a week in 6 weeks period. In addition to the explosive strength training, training group shoot 25 shots from 11 different zones in basketball court (6 inside, 5 outside). Whereas, the control group (n=10) only participated in the shooting trainings which include 25 shots from 1 1 different zones in basketball court. The average percentages of 3 pre-training shooting tests and the average percentages of 3 post-training tests were recorded in order to be compared. Other independent variables of the study includes the tests about the age, height, weight, body fat percentage, throwing medicine ball, horizontal jump, vertical jump, maximal bench-press, maximal squat and flexibility. Within and between group differences were calculated by applying paired samples t-test and independent samples t-test to the data. Paired samples t-test results revealed that the pre and post test differences between height, maximal bench-press, maximal squat, horizontal jump, shooting percentage, medicine ball throwing (right, left, double) and flexibility tests scores were meaningfully improved in the research group. Similarly; control group's pre and post test height, maximal bench-press, maximal squat, shooting percentage and medicine ball throwing (left, double) tests scores were found to be meaningfully improved. Independent samples t-test results indicated that there is no difference in the pre and post tests dependent variables of the control and research group except for the post maximal squat test, where the research group participants' scores were found to be statistically higher than the control group. On the other hand, the development percentages of the research group was found to be meaningfully higher than the control group in the dependent variables of maximal bench-press, maximal squat, shooting percentage, throwing medicine ball with right hand and flexibility. In conclusion, the results of this study revealed the facts that the muscles responsible for shooting and explosive strength training & shooting training were found to be more effective than the only shooting training in improving the inside and outside jump shooting percentages of the 16-17 years old young male basketball players. Senior team basketball trainers should take this information into account when preparing their yearly training plans.