Farelerde maleik hidrazid ve etefonun tek ve kombine haldeki subronik toksik etkilerinin araştırılması
The investigation of the subchronic toxic effects of combined of meleic hydrazide and ethephon in mice
- Tez No: 164395
- Danışmanlar: PROF.DR. EMİNE BAYDAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Etefon, Maleik Hidrazid, Subkonik, Toksisite, Fare, Ethephon, Mice, Maleic Hydrazide, Subchronic, Toxicity
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
78 6. ÖZET Farelerde Maleik Hidrazid Ve Etefonun Tek Ve Kombine Haldeki Subkronik Toksik Etkilerinin Araştırılması Bu çalışma kapsamında farelerde Etefon ve MH'in tek ve kombine halde subkronik toksik etkisi değerlendirildi. Erkek ve dişi ayırımı da yapılarak 32 grup oluşturuldu ve toplam 320 adet fare kullanıldı. Etefon su içerisinde 50 mg/kg, 100 mg/kg ve 150 mg/kg; MH ise yem içerisine 100 mg/kg, 200 mg/kg ve 400 mg/kg dozuna tekabül edecek şekilde ayarlanan miktarlarda farelere verildi. Çalışmanın 0., 30. ve 45.günlerinde kan serum örneklerinde aspartat amino transferaz (AST), alanin amino transferaz (ALT), üre ve kretinin enzim düzeyleri ile 45. günde karaciğer ve böbrek dokularının histopatolojik bulguları değerlendirildi. Araştırma sonucunda erkek farelerde maleik hidrazid ve etefonun karaciğer ve böbreği tek ve kombine halde iken süre ve dozlar bakımından etkilediği ortaya çıkmaktadır. Ancak kombinasyonlarda böbrek düzeyinde etkiler genelde güçlenirken karaciğerde ise iki madde arasında zıt bir etkileşim olduğu görülmektedir. Bu zıt etkileşim özellikle erkeklerde belirgin olmak üzere her ikisinin de artan dozlarında ve süre uzadıkça bu etkinin aşılarak aym yönde etkileşimin olduğu ortaya çıkmaktadır. İki maddenin toksik etki gücü bakımından erkek ve dişi gruplar arasında fark bulunduğu, böbreklerin dişilerde MH'den daha çok etkilendiği, karaciğerin daha az etkilendiği, E'den ise böbreklerin fazla etkilenmediği karaciğerin ise erkeklerden biraz daha fazla etkilendiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
79 SUMMARY The Investigation of the Subchronic Toxic Effects of Seperate and Combined of Maleic Hydrazide and Ethephon in Mice In this study, the subchronic toxic effects of Maleic hydrazide and Ethephon were evaluated. Male and female mice were seperated, 32 groups were consisted and totally 320 mice were used. Ethephon was given, respectively, 50 mg/kg, 100 mg/kg and 150 mg/kg by orally, in water; Maleic hydrazide was given, respectively, 100 mg/kg, 200 mg/kg, 400 mg/kg by orally, in feed. On the 0., 30. and 45th days of the study, aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), urea and creatinin levels in blood samples were evaluated and on the 45th day of the study macroscopic and microscopic findings of liver and kidney tissue were examined. At the end of the study; it was observed that Maleic hydrazide and Ethephon effected liver and kidneys of male mice due to the time and given doses both in single and combined forms of use. However the combined effects found to be more effective at kidney level while in liver, adverse effects were observed between two chemicals. These adverse effects were observed more evident for male animals and the increasing doses of both chemicals in longer periods resulted in synergic effects. Significant difference were observed between the male and female groups for the toxic effects of both chemicals. Maleic hydrazide effected the kidneys of females more than liver whereas Ethephon did not significantly effect the female kidneys but effected liver of females more than males.