Diş çürüğünün uzaklaştırılmasında kullanılan 3 farklı kimyasal ajanın sitotoksisitenin in vitro ve in vivo koşullarda değerlendirilmesi
The in vitro and in vivo comparison of the cytotoxicity of three different chemical tooth caries removal agents
  1. Tez No: 164394
  2. Yazar: ÇİĞDEM ŞEKERCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞAZİYE ARAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sitotoksisite, çürük kaldırıcı kimyasal ajanlar, biyouyumluluk, hücre kültürü, Cytotoxicity, caries removal of chemical agents, biocompatibility, cell culture
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
170 ÖZET Diş çürüğünün uzaklaştırılmasında kullanılan üç farklı kimyasal ajanın sitotoksisitelerinin in vitro ve in vivo koşullarda değerlendirilmesi Çalışmamızda kemomekanik yöntemle çürük kaldırmak amacıyla kullanılan, NMAB, NMAB+üre ve CarisolvT 'nin biyouyumluluklarının in vitro ve in vivo koşullarda değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızın in vitro bölümünde, NMAB, NMAB+üre ve CarisolvT'nin sitotoksisitesi iki farklı hücre kültür ortamıda [primer pulpa fibroblast hücresi (PPHK) ve L929 fare fibroblast hücreleri (FFHK)] kullanılarak MTT test yöntemi ile değerlendirilmiştir. Deneylerde kullanılan PPHK hücreleri daimi insan sürekli 1. küçük azı dişin pulpasından elde edilen örneklerin hücre kültür ortamına aktarılmasıyla elde edilmiştir. Deneylerde kullanılan L929 fare fibroblast hücre kültür ortamları ise Tarım Bakanlığı'na bağlı Şap Enstitüsü hücre kolleksiyonundan elde edilmiştir. Deneylerde hücrelerin 5-7. pasajlarına ait örnekler kullanılmıştır. Elde edilen hücreler, NMAB, NMAB+üre ve CarisolvT'nin saf dozu ve 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32, 1/64, 1/128, 1/256, 1/512, 1/1024 dilüsyonları ile 37°C'de 24., 48. ve 72. saat süreyle inkübe edilmiştir. Kontrol grubu olarak her iki hücre ortamının kendisi kullanılmıştır. Hem primer pulpa fibroblastları hem de fare L929 hücreleri üzerinde NMAB, NMAB+üre ve CarisolvT'nin oluşturduğu sitotoksisik reaksiyonlar MTT testi ile belirlenmiştir. Çalışmamızın ikinci aşamasında NMAB, NMAB+üre ve CarisolvT'nin in vivo koşullardaki biyouyumluluğunun değerlendirilmesinde 11 adet balb/c fareden yararlanılmış ve kontrol grubu olarak serum fizyolojik kullanılmıştır. Anestezi altındaki balb/c farelerin her iki gözüne 0,1 mi damlatılan ajanların saf dozlarının oluşturduğu oküler bulgular 1., 3. ve 5. günlerde görsel olarak tespit edilmiştir. Ajanların balb/c farelerin ağız mukozası ve sırt derisine subdermal olarak 0,1 mi enjeksiyonlarını takiben oluşturduğu reaksiyonlar 1., 3., 5. günlerin sonunda görsel olarak, ağız mukozası ve deri bulguları ise 5. gün sonunda histopatolojik olarak değerlendirilmiştir. MTT deneyleri sonrasında; PPHK ve FFHK ortamında NMAB, NMAB+üre ve CarisolvT jelin saf dozları ile 1/16 dilüsyon aralığında toksik olduğu, ajanların toksisiteleri arasında farkın anlamlı olmadığı saptanmıştır. Her üç ajanın 24, 48 ve 72. saatlerdeki sitotoksik etkilerinin benzer olduğu belirlenmiştir. Her üç materyalin PPHK ve FFHK üzerinde oluşturduğu toksik etkiler arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı gözlenmiştir. Ajanların PPHK üzerindeki sitotoksik etkisinin FFHK ortamına oranla daha fazla olmasına karşın farklılığın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır.171 Çalışmamızın in vivo bölümünde NMAB ve NMAB+üre'nin balb/c fare ağız mukozası ve sırt derisinde oluşturduğu reaksiyonların birbirine benzer olduğu, CarisolvT'nin ise daha şiddetli reaksiyona yol açtığı belirlenmiştir. Balb/c fare gözünde oluşan reaksiyonların değerlendirilmesiyle: en şiddetli reaksiyon CarisolvT grubunda görülmüş ancak her üç ajana karşı oluşan reaksiyonların dönüşümlü olduğu sonucuna varılmıştır. İn vivo koşullarda elde edilen sonuçlarımız; NMAB, NMAB+üre ve CarisolvT ye karşı balb/c fare deri, mukoza ve gözünde oluşan akut reaksiyonların dönüşümlü olduğu ve her üç ajanın biyouyumlu olduğunu göstermiştir. İn vitro çalışma sonuçlarımız NMAB, NMAB+üre ve CarisolvT'nin sitotoksisiteleri arasında fark olmadığım, in vivo bulgularımız ise her üç ajana karşı oluşan akut reaksiyonların dönüşümlü olduğunu kanıtlamıştır. Bu nedenle çürüğün kimyasal olarak kaldırılmasında maliyeti çok düşük bir ajan olan NMAB+üre solüsyonunun NMAB(Caridex) ve Carisolv T ye alternatif oluşturacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
172 SUMMARY The in vitro and in vivo comparison of the cytotoxicity of three different chemical tooth caries removal agents The aim of the present study was to evaluate the biocompatibility of three caries removal agents, NMAB, NMAB+urea ve CarisolvT, in an in vitro and in vivo study design. The cytotoxicity of NMAB, NMAB+urea ve CarisolvT were tested by MTT assay in two different cell culture including primary pulp fibroblast (PPHK) and L929 mice fibroblast cells (FFHK). Permanent first premolars were extracted and transferred into cell culture, where the PPHK cells were isolated. L929 cells were achieved and isolated from the collection of Ministry of Agriculture, ŞAP institute. Passages 5 and 7 were used for all of the in vitro assays. The pure concentration and 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32, 1/64, 1/128, 1/256, 1/512, 1/1024 dilutions of NMAB, NMAB+urea ve CarisolvT were incubated with both cell types at 37°C for 24, 48 and 72 hours. NMAB, NMAB+urea ve CarisolvT incubated by both the primary pulp fibroblasts and mice L929 cells, were for their cytotoxicity using MTT analysis. Eleven balb/c mice were used to test the biocompatibility of NMAB, NMAB+urea ve CarisolvT where sterile saline solution was used as control. A pure dose of 0.1ml of solutions was given to each ocular area of the balb/c mice and was further evaluated visually at days 1, 3 and 5. A pure dose of 0,1 ml saline solution, NMAB, NMAB+urea and CarisolvT, were given to the oral mucosa and the skin of the balb/c mice. A visual inspection was performed at days 1, 3 and 5. The animals were sacrificed at day 5 and the histopathological sections achieved were inspected under light microscope. The pure and 1/16 diluted dose of NMAB, NMAB+urea and CarisolvT were found significantly toxic compared to other dilutions. NMAB, NMAB+urea and CarisolvT had the same toxicity for PPHK and FFHK at 24, 48 and 72 hours. Toxic effect of all dental materials used in the study on PPHK and FFHK cells did not demonstrate any statistically significance difference. Cytotoxic effect of agents on PPHK medium was when compared to FFHK medium. However any statistically significant difference was not find between the mediums. Similar reactions were seen in oral mucosa and the skin for NMAB and NMAB+urea GROUPS in balb/c mice. The most significant reaction was seen in CarisolvT group. The most severe reaction in ocular area was achieved in CarisolvT group in balb/c mice. However, all of these three agents resulted with reversible reactions in ocular area.173 Our in vivo results demonstrated that NMAB, NMAB+urea and CarisolvThad an acute reversible reaction at oral mucosa, skin and the ocular area of the balb/c mice. As a result, NMAB, NMAB+urea and CarisolvT were determined as biocompatible. The in vitro part of the study did not demonstrate any significant differences in the cytotoxicity of NMAB, NMAB+urea, CarisolvT when compared with each other. In vivo results further demonstrated that all of these three agents resulted with an acute reversible reaction. Therefore, we may conclude that NMAB+urea could be an alternative for NMAB and CarisolvT to remove the caries.