Sternbergia fischeriana (herbert) rupr. alkaloitleri üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognosictic research on the alkaloids of Sternbergia fischeriana (herbert) rupr.
- Tez No: 164405
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLÇİN SALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Sternbergia fischeriana, Alkaloit, YBSK, H-NMR, Amaryllidaceae, Sternbergia fischeriana, Alkaloid, HPLC, H-NMR, Amaryllidaceae
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
98 ÖZET Sternbergia fischeriana (Herbert) Rupr. Alkaloitleri Üzerinde Yapılan Farmakognozik Araştırmalar Bu çalışmada, Marmaris civarından çiçeklenme zamanında toplanan Sternbergia fischeriana (Herbert) Rupr. (Amaryllidaceae) soğanları, alkaloit içerikleri ve antioksidan etki açısından incelenmiştir. Deneysel bölümde açıklandığı şekilde alkaloitler kolon kromatografisi, preparatif İTK ve kromatotron ile ayrılıp, kristalizasyonla saflaştırılmıştır. İzole edilen alkaloitlerin yapılan ise IH-NMR ile, literatür verilerine dayanarak aydınlatılmıştır. Bu çalışma sonucunda S. fischeriana' dan likorin tipi alkaloitlerden likorin, tazettin tipi alkaloitlerden tazettin ve galantamin tipi alkaloitlerden galantamin elde edilip yapılan aydınlatılmıştır. Bu alkaloitlerden tazettinin S. fîscheriana11 da. varlığı ilk kez bu çalışmada rapor edilmektedir. S. fischeriana soğanlarında major alkaloit olarak bulunan likorin miktan ise YBSK ile tayin edilmiş ve % 0.42 olarak saptanmıştır. 5". fischeriana ekstresi ve likorinin antioksidan etkileri belirlemek amacıyla DPPH ve LP yöntemlerinden yararlanılmış,. ekstrenin 0.4 mg/ml konsantrasyonda DPPH radikalini % 85 oranında, LP'yi % 20 oranında inhibe ettiği; likorinin ise aynı konsantrasyonda DPPH radikalini % 70 oranında, LP'yi ise % 87 oranında inhibe ettiği; sonuçta hem ekstrenin, hem de etkiden sorumlu olduğunu düşündüğümüz likorinin antioksidan etkisinin bulunduğu sonucuna varılmıştır. Standard madde olarak kullanılan a-tokoferol ise DPPH radikalini % 100; LP'nu % 75 oranında inhibe etmektedir. Sternbergia türleri üzerinde antioksidan aktivite açısından daha önce yapılmış başka bir çalışma yoktur. Sternbergia fîscheriana 'nın antioksidan etkisi ilk kez bu çalışmada açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
99 SUMMARY Pharmacognosictic Researches on the Alkaloids of Sternbergia fischeriana (Herbert) Rupr. In this study Sternbergia fischeriana (Herbert) Rupr. (Amaryllidaceae) bulbs in flowering period has been investigated for its alkaloid content and antioxidant activity. As described in the experimental part, column chromatography, preparative thin layer chromatography and chromatotron were utilized for the separation of the alkaloids. Purification of the alkaloids is done by chrystallization. The structures of the alkaloids thus obtained were elucidated by using IH-NMR, according to scientific articles. As a result of this study, lycorine, belonging to lycorine-type alkaloids; tazettine, belonging to tazettine-type alkaloids, and galanthamine, belonging to galanthamine-type alkaloids were isolated from the bulbs of S. fischeriana. Tazettine were reported in S. fischeriana for the first time in this study. The amount of lycorine; the major alkaloid of S. fischeriana bulbs, is found as % 0.42 using High Pressure Liquid Chromatography. In order to determine the antioxidant activity of S. fischeriana extract and lycorine, DPPH and LP methods were used. The extract inhibited the DPPH radical % 85 and the LP radical % 20 at 0.4 mg/ml. At the same concentration lycoririe inhibited DPPH radical % 70 and the LP radical % 87. As a result both extract and lycorine, which we think as responsible of activity, showed antioxidant activity. The antioxidant activity of Sternbergia species has not been reported before. The antioxidant activity of Sternbergia fischeriana is reported for the first time in this study.