Pulmoner hipertansif kapak hastalıkları cerrahisinde deksmedetomidin infüsyonunun hemodinamik etkileri
Hemodynamic efects of dexmedetomidine infusion surgery of valvular diseases with pulmonary hypertension
- Tez No: 164442
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. A. KADİR BUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Deksmedetomidin, pulmoner hipertansiyon, kapak hastalıkları 34, Dexmedetomidine, pulmonary hypertension, valvular diseases. 36
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
7. ÖZET Pulmoner Hipertansif Kapak Hastalıktan Cerrahisinde Deksmedeto midin İnfüzyonunun Hemodinamik Etkileri Amaç: Bu çalışmada pulmoner hipertansif kapak hastalıkları cerrahisinde deksmedetomidin İnfüzyonunun hemodinamik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Pulmoner hipertansif kapak replasmanı yapılacak, sistolik P AB 30 rnmHg üzerinde olan 32 olgu çalışmaya alındı. Olgular, randomize olarak deksmedetomidin (Grup K, n=16) ve kontrol (Grup D, n=16) olacak şekilde iki gruba ayrıldı. Indüksiyondan önce Grup D'de deksmedetomidin'in l ug/kg yükleme dozu 10 dk'da verildikten sonra, 0,4 ug/kg/saat'lik infüzyon dozu operasyon boyunca uygulandı. Tüm olgularda; anestezi indüksiyonu öncesi; EKG ve pulsoksimetre monitörizasyonunu (Drager PM 8040-CATO Lübeck,Holland) takiben 16 G kataterle her iki koldan vena basilica kanülasyonu sağlandı, %1'lik lidokain ile lokal anestezi yapılarak sol radial arterden 20 G kateterle arteriel basınç ve sağ internal juguler venden puhnoner arter monitörizasyonu (Termodilusyonlu 7.5 F, 4 lümenli, 110 cm'lik Abbott lab.) gerçekleştirildi. KH, OAB, SVB, OPAB, PCWP, Kî, SVRİ, PVRİ değerleri indüksiyon öncesi (to), indüksiyon sonrası (ti), entübasyondan 30 sn sonra (t2), insizyon sonrasında (t3), göğüs kafesinin açılması sonrasında (14), pompa çıkışı proteinin sonrasında (t5) ve operasyon sonunda (te) saptandı. 33Operasyondan hemen önce (TO), insizyondan sonra (Tl), pompa çıkışı protamin sonrasında (T2) ve operasyon sonunda (T3) kan gaza analizi için sol radiyal arterden ve pulmoner arterden kan örnekleri alındı. Bulgular: Demografik özellikleri, ekokardiyografi bulguları ve kan gazı analizleri açısından gruplar arasında farklılık saptanmadı. Hemodinamik değişiklikler açısından KH, O AB ve OPAB'da ki azalmalar Grup D 'de daha belirgin olmakla birlikte her iki grupta da azaldı. Kullanılan fentanil miktarları hem indüksiyonda, hem de idamede Grup D'de daha az saptandı. Sonuç: Sonuç olarak; pulmoner hipertansif kapak hastalarının cerrahisinde deksmedetomidin kullanımı ile kalp hızı ve ortalama pulmoner arter basıncında düşüşler saptanmış olup, bunun bu grup olguların anestezik yönetiminde bir avantaj oluşturduğunu düşünmekteyiz. Aynı zamanda intraoperatif kullanılan narkotik miktarının azaltılmasında deksmedetomidin kullanımının etkin olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Hemodynamic Effects of Dexmedetomidine Infusion in Surgery of Valvular Diseases with Pulmonary Hypertension Aim: The aim of the study was to search hemodynamic effects of dexmedetomidine infusion in surgery of valvular disease associated with pulmonary hypertension. Materials and methods: The study covers 32 cases over systolic PAB 30 mmHg to apply pulmonary hypertensive valve replacement. These cases are randomly divided into two groups, as dexmedetomidine (Group K, n=16) and control group (Group D, n=16). Prior to the induction, dexmedetomidine in Group D with loading dose lug/kg is applied for 10 minutes, then, 0.4 ng/kg/h infusion dose is employed during the operation. In all cases, prior to anethesia induction, vena basilica cannulation is acccomplished over both arms with 16 G catheter after EKG, and pulseoxymeter monitorization (Drager PM 8040 - CATO Lübeck, Holland). Applying local anesthesia with %1 lidocaine, arterial pressure with 20 G catheter from left radial artery and pulmonary artery monitarization ( 110 cm Abbott Lab. with thermodilution 7.5 F, 4 lumen ) from right internal jugular vein achieved. HR, MAP, CVP, MPAP, PCWP, Cİ, SVRÎ, PVRÎ values are determined before induction (tO), after induction (ti), 30 sec. after entubation (t2), after incision (t3), after opening the thorax (tt), after off pump protamine (ts) and at the end of the operation (to). 35Just before the operation (TO), after incision (Tl), after off pump protamine (T2) and at the end of the surgery (T3) blood samples are obtained from left radial artery to analyze blood gas. Results: The groups have no difference in terms of demographic characteristics, echocardiography results and blood gas analysis. Regarding hemodynamic changes, reduction in HR, MAP and MPAP are observed while they are more significant in group D. In group D, less amount of applied fentanyl is observed both for induction and maintenance. Conclusion: As a result; with the usage of dexmedetomidine in surgery of the valvular disease patients with pulmonary hypertension, reduction in heart rate and average pulmonary arterial pressure are observed and we think that this is an advantage for the anesthesic treatment of such cases. Dexmedetomidine is assumed to be effective in decreasing the amount of narcotic for the intraoperative application.