Kemik iliği transplantasyonu komplikasyonlarından aGVHD ve doku reddinin mixed lymphocyte culture (MLC) testinde önceden belirlenmesi
Early determination of aGVHD and tissue rejection which are complications of bone marrow transplantation by using mixed lymphocyte culture (MLC) test
  1. Tez No: 164463
  2. Yazar: HÜLYA SAYILAN ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET GÜRTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: sMLC, sitokin, one-wayMLC, two-wayMLC, KİT, aGVHH. 55, sMLC, sitokin, one-wayMLC, two-wayMLC, KİT, aGVHH. 57
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
VI. ÖZET sMLC test KİT uygulanan vakalarda doku reddini ve ortaya çıkabilecek komplikasyonlan önceden belirleyebilen bir test değildir. Bu tez çalışmasında 90 vakaya sMLC test yapılmış ve ( - ) sonuç elde edilmiştir. Aynı vakalara sMLC test yapılırken paralel kuyular açılarak sitokinler ilave edilmiş ve one-way ile two-way mMLC test çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada mMLC testlere ilave edilen sitokinlerle elde edilen sonuçların KİT uygulanan vakalarda gelişebilecek GVHH ile doku reddi ile kıyaslanması ve bu komplikasyonların önceden belirlenmesi amaçlanmıştır. Kontrol grubunu oluşturan 8 HLA identik olmayan vakalarda, sMLC test sonucu ile IL- 2, IL-2+IL-4 ve IL-2+INFy+TNFci ilave edilerek yapılan one-way mMLC test sonuçlan uyumsuz yani ( + ) olarak bulundu. Lenfosit sayısı yeterli olmadığı için two-way MLC test çalışması sürdürülmedi. Sitokinlerden IL-2, tek basma ilave edilirken, IL2+IL-4 birlikte uygulandı ve IL- 2+rFNy+TNFa kombine olarak uygulandı. Her üç parametrede hem one-way hem de two- way MLC test yapıldı. IL-2 ilave edilen ve 82 vakaya yapılan one-way yapılan MLC testte 18 vakada uyumsuzluk ( + ) belirlendi. Bunlardan 11' ine KİT yapıldı ve 9' unda GVHH gelişti. ( - ) sonuç alman ve KİT yapılan 42 vakanın 14'ünde GVHH görüldü. Two-way MLCde ise 60 vakaya test yapıldı ve 1. formüle göre 57 vakada ( + ) sonuç alındı, bunların 40 'ma KİT yapılıp, 17 vakada GVHH görüldü. ( - ) sonuç alman ve KİT uygulanan 3 vakanın 2' sinde de GVHH gelişti. 2. formüle göre de 20 vakada ( + ) sonuç alındı. Bunlardan 17' sine KİT yapılıp, 6 GVHH gelişti. ( - ) sonuç alman 40 vakanın 26' sına KİT uygulanıp, 13 'ünde GVHH gözlendi. Bu grup için yapılan istatistiksel çalışma da one-wayMLC test sonuçlan anlamlı, two- way MLC test sonuçlan ise anlamsız olarak bulundu. IL-2+IL-4 ilave edilen 39 vakaya one-way MLCtest yapıldı. 9 vakada ( + ) sonuç alınırken, 30 vakada ( - ) sonuç alındı. Test sonucu ( + ) olan vakalardan 4' üne KİT yapıldı ve 3 vakada GVHH gelişti. Test sonucu ( - ) olan ve KİT yapılan 19 vakanın 5 'inde GVHH görüldü. 54Two-way MLCtest sonuçlarında ise çalışılan 17 vakada 1. formüle göre ( + ) sonuç alındı, 12 vakaya KİT yapıldı ve 3 vakada GVHH gelişti. 2. formüle göre ise, 3 vakada ( + ) sonuç alındı, 2 vakaya KİT uygulandı ve komplikasyon görülmedi. Bu parametre için hem one-way hem de two-way MLC test sonuçlan ile komplikasyonlar istatistiksel açıdan irdelendiğinde anlamlı bir sonuç bulunamadı. IL-2+IFNy+TNFa ilave edilen grupta 77 vakaya one-way MLC test yapıldı. 13 vakada ( + ) sonuç elde edildi. 7 vakaya KİT uygulandı ve hepsinde GVHH ortaya çıktı. Two- way MLC, 53 vakaya uygulandı. 1. formüle göre 49 vakada ( + ) sonuç alındı. Bunlardan 35 vakaya KİT uygulandı ve 16 vakada GVHH ortaya çıktı. 2. formüle göre ise, 15 vakada ( + ) sonuç alındı. Bu vakalardan 10 tanesine KİT uygulandı ve 2 vakada GVHH görüldü. Bu grup için one-way MLC test sonuçlan ile KİT sonrası ortaya çıkan komplikasyon istatistiksel açıdan irdelendiğinde sonuç anlamlı, two-way için ise anlamsız bulundu. Sonuç olarak, KİT ' de alıcıya uygun olan bir vericinin seçilmesinde uygulanan sMLC teste ilave olarak yapılacak sitokin ilaveü çalışmalar sMLC testi daha duyarlı hale getirecektir. Bu tez çalışmasında, mMLC test çalışmalarından tek başına IL-2 ilave edilen veya kombine olarak ilave edilen IL-2+IFNy+TNFa ile yapılan one-way mMLC test sonuçlarının sMLC testi KİT sonrasında komplikasyonlan belirlemede duyarlı hale getirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII. SUMMARY Standard Mixed Lymphocyte Culturing ( sMLC ) is not a predictable method for detect graft rejection and possible complications in BMT applied cases. In this study, sMLC have been tested in ninety patients and found to be negative ( - ). Same patients have been studied with exogenously administrated cytokines by help of paralel holes while doing sMLC and one-way and two-way mMLC have been done. In this study we aimed to increase the sensitivity of mixed lymphocyte cultures between donor and recipient human leukocyte antigen ( HLA ) identical siblings, using exogenous cytokines, in order to predict post transplantation GVHD or rejection. In eight control cases ( HLA non-identical siblings ), both sMLC and mMLC were done and the results of the both tests were found positives. We couldn't carry out two way MLC because of inadequate number of lymphocyte. We applied IL-2 alone, IL-2 with IL-4 ( IL-2+IL-4 ) and the combination of IL- 2+IFNy+TNFa in both one-way and two-way MLC test. One way MLC test with IL-2 were positive in 18 out of 82 patients. 11 of these 18 patients, were applied bone marrow transplantation and GVHH developed in 9 of them. On the other hand, fourteen out of 42 MLC with IL-2 test negative patients developed GVHH. Two-way MLC applied to 60 cases. For the first equation, 57 patients were ( + ), 40 out of them underwent BMT and GVHD is observed in 17 cases. Two-way MLC test were negative in three patients and GVHD is observed in two of them. For second equation, 20 patients were ( + ), 17 of them underwent to BMT and GVHD is observed in six of them. Twentysix out of fourty negative patients underwent to BMT and GVHD is observed in 13 of them. Statistical analysis showed that one-way MLC results are significant but two-way MLC results are not significant. 39 patients were tested with one-way MLC test with IL-2+IL-4, nine were positive. Four patients who were positive underwent to BMT and GVHD is observed in three of them. GVHD developped in five patients out of 19 one-way MLC with IL-2+IL-4 test ( - ) cases. For the first equation of the two-way MLC test; 12 out of 17 ( + ) patients underwent to BMT and GVHD is observed in 3 of them. For second equation three patient were ( + ), two 56of them underwent to BMT and none of them had any complication. For this parameter one way and two-way MLC test results were not significant. One way MLC test with IL-2+IFNy+TNFa were positif in 13 out of 77 cases. Seven of them underwent to BMT and all of the seven patients developped GVHD. Two-way MLC test were applied to 53 patient. For first equation, 49 patients were ( + ). 35 out of 49 patients underwent to BMT and GVHD observed in 16 patients. For second equation, 15 patients were ( + ). Ten of them underwent to BMT and two of ten patients developped GVHD. For this group one-way MLC test results were significant when studied for complications after BMT but two-way MLC test results were not significant. Our study show that addition of cytokines to sMLC test may render sMLC test more sensitive to sellect appropriate donor before BMT. During our study we observed that addition of eather IL-2 alone or IL-2+IFNy+TNFa combination rendered one-way mMLC more sensitive in order to predict complications following BMT.