İnsülin bağımsız diyabetes mellitus hiperlipidemi ve hiperlipidemiyle birlikte olan insülin bağımsız diyabetes mellituslu hastalarda odyometrik değerlendirme ve otoakustik emisyon bulgularının karşılaştırılması
Audiometric assesment and comparison of autoacustic emission findings among patients with non-insislin dependent diabets mellitus, insilin depentent diabets melloitus plus hypertipidemia and paitents with only hyperlipidemia
  1. Tez No: 164471
  2. Yazar: SERAP TEMEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN KÜRŞAT ARIKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, Hiperlipidemi, Otoakustik emisyon, Pür ton odyometri, İşitme kaybı, Yüksek frekans odyometri, Diabetes mellitus, Hyperlipidemia, Autoacustic emission, Pure tone audiometry, Hearing loss, High frequency audiometry
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Temel Serap, İnsülin Bağımsız Diyabetes Mellitus, Hiperlipidemi ve Hiperlipidemiyle Birlikte Olan İnsülin Bağımsız Diyabetes Mellituslu Hastalarda Odyometrik Değerlendirme ve Otoakustik Emisyon Bulgularının Karşılaştırılması, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Kırıkkale, 2005. Sensorinöral işitme kayıplarının pek çok nedeni olmakla birlikte metabolik hastalıklar da bunlardan birisi olarak değerlendirilmelidir. Genel olarak diabetes mellitusun işitme kaybına yol açıp açmadığı sorusunun cevabı için az kanıt vardır. Var olan kanıtlar da odyometrik, elektrofizyolojik ve histopatolojik olarak çelişkilidir. Hiperlipideminin işitme kaybına yol açıp açmadığı konusu ise halen tartışmalıdır. Bu çalışmada insülin bağımsız diyabetes mellitus, hiperlipidemi ve hiperlipidemiyle birlikte olan insülin bağımsız diyabetes mellituslu hastalarda odyometrik değerlendirme yapılmış ve otoakustik emisyon bulguları karşılaştırılmıştır. Bu çalışmaya Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı'nda izlenen 20 insülin bağımsız diyabetes mellituslu hasta, 20 insülin bağımsız diyabetes mellitus ve hiperlipidemili hasta, Kardiyoloji Anabilim Dalı tarafından izlenen 20 hiperlipidemili hasta ile aynı yaş grubundaki Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı'na başvuran 20 sağlıklı kişi dahil edilmiştir. Diyabetik grupta hastalığın süresi ve hastaların yaşı ile işitsel paremetreler arasında; hastaların AKŞ ve TKŞ seviyeleriyle işitsel paremetreler arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Hiperlipidemili hastaların kolesterol, trigliserid, HDL kolesterol, LDL kolesterol seviyeleri ile işitsel parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmemiştir (p >0.05).
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Temel Serap, Audiometric assesment and comparison of auto-acustic emission findings among patients with non-insulin dependent diabetes mellitus, insulin dependent diabetes mellitus plus hyperlipidemia and patients with only hyperlipidemia, Kırıkkale University Faculty of Medicine Otorhinolaringology Department, Speciality Thesis, Kırıkkale, 2005. Although there are lots of reason for sensory-neural hearing loss metabolic diseases should be assessed as one of them. In general for the answer of question of wheter the diabetes mellitus leads to hearing loss, there is little evidence. Existing evidences audiometrically, electrophysiologically and histopatologically are in contrast with each others. The issue of whether the hyperlipidemia leads to hearing loss or not is in discussion. In this study in patients with non- insulin dependent diabetus mellitus, insulin dependent diabetes mellitus plus hyperlipidemia and patients with only hyperlipidemia audiomedric assesment was done and auto-acustic emission findings were compared. Twenty non-insulin dependent diabetes mellitus and 20 non-insulin dependent diabetes mellitus plus hyperlipidemia patients followed by Kırıkkale University Faculty of Medicine Endocrinology Department, 20 patients with hyperlipidemia followed by Cardiology Department and age matched 20 healthy patients from Otorhinolaringology Department were included to the study. In DM group between disease duration and hearing parameters; between fasting blood glucose and after-meal blood glucose and hearing parameters there was no statistical significant relationship (p>0.05). In patients with hyperlipidemia there was no statistical relationship between the levels of cholesterol, trigliseride HDL cholesterol, LDL cholesterol and hearing parameters (p>0.05).