Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda konsültasyon sisteminin işleyişi ve etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of consultation system process and effectiveness of consultations in Çukurova University, Faculty Of Medicine, Department Of Emergency Medicine
  1. Tez No: 164490
  2. Yazar: ZEYNEP YANIK KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YÜKSEL GÖKEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Konsültasyon, Bekleme Süresi VI, Emergency, Department, Consultation, Waiting Time VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı' nda Konsültasyon Sisteminin İşleyişi ve Etkinliğinin Değerlendirilmesi Hasta ayırımı, konsültasyon, radyoloji ve laboratuvar incelemeleri gibi farklı süreçler acil serviste geçirilen toplam bekleme süresini belirlemektedir. Bu durum göz önüne alındığında, konsültasyon sistemini ve işleyişini değerlendirmenin önemi açıktır. Amacımız, konsültasyon sistemindeki aksaklıkların belirlenmesi ve bu aksaklıkları önlemeye yönelik önlemlerin alınmasını sağlamaktır. İleriye dönük ve tanımlayıcı bu çalışma, fakülte etik kurulu onayından sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'na 21.12.2003 ile 29.09.2004 tarihleri arasında başvuran ve herhangi bir nedenle konsültasyon istenen 1 5 yaşından büyük 276 hasta üzerinde gerçekleştirildi. İki yüz yetmiş altı hastadan toplam 342 konsültasyon istendi. Hastalar başvuru şikâyetleri, yaşamsal bulguları ve genel durumlarına göre 'çok acil', 'acil' ve 'acil olmayan' olarak sınıflandırıldı. Acil Tıp Araştırma Görevlileri tarafından önceden hazırlanan formlara, hastaların yaşı, cinsiyeti, ön tanılan, istenen laboratuvar ve görüntüleme incelemeleri ile, konsültasyonların istem ve sonuç zamanları, hastaların sonlanma durumları ve acil serviste toplam bekleme süreleri not edildi. Veriler“SPSS 13.0 for Windows”bilgisayar programına kaydedildi, McNemar ve ki-kare testleri ile değerlendirildi. Değerlendirmeye İ52'si (%55.1) erkek, 124' ü (%44.9) kadın toplam 276 hasta alındı. Hastaların acil servise en sık başvuru saati 16:00-18:00 arası olup %83.3' ünden laboratuvar incelemei ve %60.5'inden görüntüleme incelemei istendi Çalışmaya alman hastalardan en sık dahiliye konsültasyonu istendi (%72). Konsültasyona yanıt süresi 29 ± 43 dk olarak hesaplandı. Konsültasyona en hızlı yanıt veren bölüm kardiyoloji iken en geç gelen bölüm Genel Cerrahi idi. Konsültasyona gelme süreleri bakımından gece-gündüz farkı saptanmadı. Hastaların aciliyet derecesi arttıkça, konsültasyon süresinde anlamlı azalma görüldü. Çalışmaya alman hastaların 221'ine yatış karan verildi. Hastaların acil servise başvuru anından, yatış ya da taburcu olana kadar geçen toplam süre, 02:31:20 ± 01:46:24 saat olarak bulundu. Çalışmada, Acil Tıp Araştırma Görevlilerince acil servise başvuran hastaların aciliyetlerinin belirlenmesinin, konsültasyon etkinliğini belirleyen en önemli etmen olduğu bulundu. Acil servis yatış oram ve hastaların ortalama kalış süreleri gözönüne alındığında, acil servis hasta akışında ciddi bir sorun olmadığı saptandı. Ancak acil servislere hasta başvurularının gelecekte daha çok artacağı düşünüldüğünde, konsültasyon ile ilgili daha ayrıntılı ve ileriye dönük çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Consultation System Process and Effectiveness of Consultations in Çukurova University, Faculty of Medicine, Department of Emergency Medicine Triage, consultations, radiological and laboratory tests processes have different effects on total waiting time at the emergency department (ED). Under these circumstances, importance of the process through consultation system and effectiveness of consultation becomes very clear. Our aim in this study was to verify the problems through the process of the consultation system and to take precautions to prevent these problems. This prospective and defining study, has been approved by the medical faculty's ethical board. The study was performed on 21.12.2003 - 29.9.2004. Two hundred and seventy six patients, older than 15 years old, and admitted to the ED who were, asked for consultation were included in the study. Three hundred and forty two consultations were requested. Patients were classified as very urgent, urgent and non urgent according to their presenting problems. {Consultation forms were prepared previosly by ED resident, included age, prediagnoses, gender, laboratory work-up and their time-lines, departments which consultations requested from, resident or fellow who answered to consultation and timeline, timetable between the call for consultation and time that resident or fellow came, how did patient's problems resolved and total waiting time at the ED.We used SPSS 13.0 for Windows and Mc Nemar and qi-square for istastistical analysis. Total 276 patients (124 female,44.9 %) were taken to study. The most common admission time period was between 4.00-6.00 PM. Laboratory work up was done for 83.3 % and radiological work-up was done for 60.5 % of the patients. From the patients who were taken to the study, most often asked consultation was from department of internal medicine (72%). Mean time for reply to the consultation was 29±43 minutes. The earliest reply to the consultation was from cardiology while the the latest were the general surgeons. There was no statistical significant difference between day and night time as concern to timeline for replying to the consultation. Timeline for replying to the consultation was shorter depending on the urgency of the case. Two hundered and twenty one patient were hospitalized. Time between admission and hospitalization or discharge was 2,3 1±1,46 hours. In our study, we determined that the most important factor fort he effectiveness of the consultation was the definition of the urgency of the patients by the residents of ED. We did not find any serious problem about consultation in the ED. But, more patient will be admitted to the ED in the future, so more detailed prospective studies are needed about consultation in the ED.