Acil serviste değerlendirilen iyatrojenik pnömotoraks olgularının retrospektif analizi
Retrospective analysis of iatrogenic pneumothorax cases evaluated in the emergency department
- Tez No: 673203
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİHAT RANA DİŞEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, İyatrojenik Pnömotoraks, Maliyet, Radyolojik görüntüleme, Emergency Department, İatrogenic Pneumothorax, Cost, Radiologic Imaging
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Acil Serviste Değerlendirilen İyatrojenik Pnömotoraks Olgularının Retrospektif Analizi Amaç: Çalışmamızın amacı acil servise başvuran iyatrojenik pnömotorakslı olguları geriye dönük değerlendirerek, radyolojik görüntüleme yöntemlerinin tanı ve takipteki etkisi ile tedavi yöntemini seçmedeki rolünü belirlemek, iyatrojenik pnömotorakslı hastaların takipleri ve prognoz tahmininde yardımcı olmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 1 Haziran 2017 ile 1 Haziran 2020 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda iyatrojenik pnömotoraks tanısı alan hastaların radyolojik görüntüleri ve arşiv dosya verileri derlenerek gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 61 hasta alınmıştır. Hastaların ortalama yaşı 63,49±15,11 yıl olup, 51'i erkektir. En fazla gözlenen başvuru şikayeti nefes darlığı (n=49, % 80) olup, en fazla gözlenen fizik muayene bulgusu cilt altı amfizemi (n=20, % 32,8) olarak gözlenmiştir. İyatrojenik pnömotoraksa en fazla neden olan girişimsel işlemler transtorasik ince iğne aspirasyonu (n=41, % 67,2), tru-cut biyopsi (n=10, % 16,4) ve torasentez (n=5, % 8,2) olup, hastaların büyük bir kısmına direkt grafi (n=36, % 59) ile tanı konulmuştur. Pnömotoraksı olan 61 hastanın 33 (% 54)'ü akciğer kanseridir. Pnömotoraksa neden olan işlem bölgesi ile maliyet ve tanı-takipte uygulanan radyolojik görüntüleme kesit sayıları arasında fark saptanmamıştır (p>0,05). Ön sol bölgeden işlem yapılan hastaların maliyetleri daha yüksek saptanmıştır (p=0,035). Takipte hastaların büyük kısmı direkt grafi (n=48) ile izlenmiştir. Bilgisayarlı tomografi ile takip edilen hastaların maliyetleri ve hastane yatış süreleri daha yüksek bulunmuştur (p=0,034, p=0,049). İyatrojenik pnömotoraks gelişen hastaların 33 (% 54,1)'üne tüp torakostomi uygulanmıştır. Toraks tüpü uygulanan hastaların yatış süreleri uzun, maliyetlerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur (p=0,000). Hastaların 33 (% 54,1)'ünde %20'den daha az pnömotoraks alanı saptanmıştır ve toraks tüpü uygulanmayan hastaların (n=28, % 45,9) tamamı bu grup içerisinde yer almaktadır. Takip sonucunda sadece bir hasta, yoğun bakımda, pnömoni ve septik şok nedeniyle hayatını kaybetmiştir. İyatrojenik pnömotoraks gelişen hastaların ortalama maliyeti kişi başı 1070 TL olarak saptanmıştır. Pnömotoraks yüzdesi arttıkça toplam maliyetin ve yatış gün sayısının arttığı bulunmuştur (sırasıyla p=0,000, p=0,003). Sonuç: Çalışma sonucunda elde ettiğimiz bilgiler ışığında iyatrojenik pnömotoraks gelişmesi; yatış sürelerini uzatan, hasta maliyetlerini artıran, ek görüntüleme ihtiyacını artıran tıbbi bir durumdur.
Özet (Çeviri)
Retrospective Analysis of Iatrogenic Pneumothorax Cases Evaluated in the Emergency Department Objective: The aim of our study is to assist the physician in the diagnosis, appropriate treatment, follow-up and prognosis prediction by performing a retrospective detailed analysis of cases with iatrogenic pneumothorax admitted to the emergency department. Material and Method: Our study was carried out by compiling the radiological images and archive file data of patients diagnosed with iatrogenic pneumothorax in the Emergency Medicine Department of Çukurova University Faculty of Medicine between June 1, 2017 and June 1, 2020. Results: 61 patients were included in the study. The average age of the patients is 63.49 ± 15.11 years, 51 of them are male. The most common complaint at presentation was shortness of breath (n = 49, 80 %), and the most common physical examination finding was subcutaneous emphysema (n = 20, 32.8 %). The most common interventional procedures that cause iatrogenic pneumothorax are transthoracic fine needle aspiration (n = 41, 67.2 %), tru-cut biopsy (n = 10, 16.4 %) and thoracentesis (n = 5, 8.2 %). Most of the patients were diagnosed with chest radiography (n = 36, 59 %). Thirty-three patients (54 %) with pneumothorax have lung cancer (p> 0.05). No difference was found between the procedure area causing pneumothorax and the cost. Therewithal, no difference was found between the procedure area causing pneumothorax and the number of radiological imaging sections applied during diagnosis and follow-up (p> 0.05). Costs of patients who were treated in the left lung anterior region were found to be higher (p = 0.035). During the follow-up, most of the patients were followed up with chest radiography (n = 48). Costs and length of hospital stay of the patients followed up with computed tomography were found to be higher (p = 0.034, p = 0.049). Chest tube treatment was applied to 33 patients (54.1 %). It was found that the hospitalization periods of the patients who underwent chest tube treatment were longer and their costs were higher (p = 0,000). Less than 20% of the pneumothorax area was detected in 33 patients (54.1 %). Also, all of the patients who did not have a chest tube (n = 28, 45.9 %) are included in this group. As a result of the follow-up, only one patient died in the intensive care unit due to pneumonia and septic shock. The average cost of patients with iatrogenic pneumothorax was found to be 1070 TL per person. It was found that as the percentage of pneumothorax increased, the total cost and the number of days of hospitalization increased (p = 0.000, p = 0.003, respectively). Conclusion: According to the information we obtained as a result of the study, development of iatrogenic pneumothorax; It is a medical condition that prolongs hospital stay, increases patient costs, and increases the need for additional imaging.