Primer fibromiyalji sendromlu kadınlarda düşük yoğunluklu lazer tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi
The evaluation of the efficacy of low density laser therapy in women with primer fibromiyalgia syndrome
- Tez No: 164519
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLÜMSER AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, düşük yoğunluklu lazer, Fibromyalgia Syndrome, Low density laser
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Ergün G, Primer fıbromiyalji sendromlu kadınlarda düşük yoğunluklu lazer tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Kırıkkale, 2005 Bu çalışmanın amacı primer fıbromiyalji sendromlu (FMS) hastaların klinik semptomlarının tedavisinde ve yaşam kalitesinin düzeltilmesinde düşük yoğunluklu lazer (DYL) tedavisinin etkinliğini araştırmaktır. Primer FMS'lu 60 hasta tedavi için aktif galyum-arsenid (GaAs) lazer (30 hasta) ve plasebo lazer (30 hasta) olmak üzere rastgele iki gruba ayrıldı. Tüm hastalarda tedavi öncesi ve sonrası; hassas nokta sayısı, ağrı yoğunluğu, sabah sertliği, uyku bozukluğu, yorgunluk, kas spazmı, sübjektif şişlik hissi ve parestezilerin yoğunluğu değerlendirildi. Yaşam kalitesinin değerlendirilmesi ise Fıbromiyalji Etki Sorgulamasına (FES) göre yapıldı. Aktif lazer grubunda hastaların ağrılı her noktalasına, 2 dakika süreyle 4,4 J/cm2 olacak şekilde 10 gün lazer uygulandı. Plasebo tedavisi için de sadece ışın çıkışı kapalı olacak şekilde aynı cihaz ve aynı metod kullanıldı. Sonuçlar tedavi öncesi ve tedavi sonrası değerlendirildi. Hastaların hiçbirinde herhangi bir yan etki izlenmedi. Tedavi sonrasında tüm parametrelerde her iki grupta da istatiksel olarak anlamlı düzeyde iyileşme saptandı. Sonuç olarak, DYL FMS'da kısa dönemde semptom ve bulgular üzerine pozitif etkilidir, fakat bu etki plaseboya eşdeğerdir. Bu eşitlik FMS'nun psikosomatik boyutundan kaynaklanıyor olabilir. Yine de lazerin FMS'da ki etkinliği konusunda farklı metodlarla, daha geniş serilerde yapılacak çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Ergun G, The evaluation of the efficacy of low density laser therapy in women with primer fibromiyalgia syndrome, University of Kırıkkale, Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Thesis, Kırıkkale, 2005 The aim of this study was to investigate the efficacy of low density laser (LDL) on clinical symptoms and quality of life (QOL) in patients with primer fibromyalgia syndrome (FMS). Sixty patients with primer FMS were randomly allocated to active gallium-arsenide (GaAs) laser (30 patients) and plasebo laser (30 patients). Before and after the therapy all patients were evaluated for the improvement in pain, number of tender points, morning stiffness, sleep disturbance, fatigue, muscular spasm, swollen feeling in soft tissues and paresthhesia. QOL was assessed according to the Fibromyalgia Impact Questionare (FIQ). In the active laser group, patients were treated for 2 minutes at each tender point with 4,4 J/cm2 using a Ga-As laser for consecutive ten days. The same unit and method was used for the placebo treatment, for which no laser beam was emitted. The results were evaluated before and after the treatment. No side effect was observed in patients. In both the laser and placebo groups, statistically significant improvements were achieved in all parameters after the treatment. In conclusion, in short term LDL has a clearly demonstrable positive effect on symptom and findings of FMS, but this effect is equal to the placebo effect. Psychosomatic dimension of FMS may be the reason of this equality. But we conclude that further studies are needed to determine efficacy of LDL in women with primer fibromyalgia syndrome with different methods and wide patient population.