Kronik bel ağrısında düşük yoğunluklu lazer tedavisinin etkinliği
The efficacy of low density laser treatment in patients with chronic low back pain
  1. Tez No: 164520
  2. Yazar: ÖZLEM LATİFE YILMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. IŞIK KELEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik bel ağısı, düşük yoğunluklu lazer, Chronic low back pain, low density laser
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET YILMAZ ÖL, Kronik Bel Ağrısında Düşük Yoğunluklu Lazer Tedavisinin Etkinliği, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Kırıkkale 2005. Bu çalışma kronik bel ağrısı olan hastalarda lazer tedavisinin; bel ağrısı, lomber mobilite ve fonksiyonel özürlülük düzeyi üzerine etkinliğini araştırmak üzere planlandı. Kronik bel ağrısı olan 40 hasta aktif gallium- arsanide (Ga-As) laser (20 hasta) ve plasebo lazer (20 hasta) tedavisi uygulamak üzere rastgele iki gruba ayrıldı.Tüm hastaların bel ağrısının şiddeti, bel hareket açıklığı ve fonksiyonel özürlülük düzeyleri tedavi öncesi ve tedavi sonrasında değerlendirildi. Değerlendirme parametreleri olarak vizuel analog skala (VAS), Likert skalası, modifiye Schober, lateral fleksiyon ölçümleri, Roland Morris disabilite sorgulaması yapıldı. Lazer grubunda hastaların L3-L4, L4-L5, L5-S1 interspsnöz ve paravertebral bölgesine, her noktaya 4,4 j/cm2 yoğunluğunda Ga-Ar lazer, iki hafta, haftada beş gün uygulandı. Kontrol grubundaki hastaların aynı bölgelerine tedavi uygulanırken lazer çıkışı kapatıldı. Hastalar tedavi öncesi ve tedavi sonrası değerlendirildi. Tedavi sonrasında ağrı ve fonksiyonel özürlülük parametrelerinde her iki grupta da anlamlı iyileşme gözlendi. Tedavi sonrası sağ lateral fleksiyon ölçümü kontrol grubunda iyileşme gösterirken, lazer grubunda iyileşme gözlenmemişdir. Sonuç olarak, lazer ve kontrol grubunda hastaların bel ağrısı ve fonksiyonel özürlülük düzeylerinde iyileşme gözlenmekle birlikte, iki grup arasında sağladıkları iyileşme açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Kronik bel ağrısında düşük yoğunluklu lazer uygulaması ile tedavi sonucunu değerlendirmek için daha geniş metodolojik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Yılmaz ÖL, The Efficacy of Low Density Laser Treatment in Patients with Chronic Low Back Pain, University of Kırıkkale, Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Thesis of Specialization, 2005 The aim of this study was to explore the efficiency of laser treatment on low-back pain, lumbar mobility, and functional independence levels of patients with chronic low-back pain. 40 patients with chronic low-back pain were randomly divided into two groups namely the active gallium-arsenide (Ga-Ar) laser (20 patients) and placebo laser (20 patients). Low-back pain, low back range-of-moU'on and functional independence levels of all patients were considered before and after the treatment. The evaluation parameters used were visual analog scale (VAS), Likert Scale, modified Schober, lateral flexion measurements, and the Roland Morris Disability Questionnaire. In the laser group, 4,4 j/cm2 intensity GaAs laser was applied on all over the L3-L4, L4-L5, L5-S1 interspinous and paravertebral region of the patients. When the treatment was being administered on the same regions of the patients in the control group, the laser output was turned off. The pretreatment and post-treatment results have been evaluated. Significant improvements have been observed in pain and functional independence parameters of both groups after the treatment. While the right lateral flexion measurement showed improvement in the control group, no healing was observed in the laser group. In conclusion, while there were improvements in the low-back pain and functional independence level of the patients, no significant differences were detected between the two groups. More widely methodological researches are needed to evaluate the results of the treatment with low laser in chronic low back pain.