Fibromiyalji sendromlu kadın hastalarda plazma ürotensin ıı seviyesi ve tiyol / disülfid homeostazisi
Plasma urotensin ii level and thiol-disulphide homeostasis in patients with fibromyalgia syndrome
- Tez No: 489834
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖRKMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Fibromyalji sendromu, Ürotensin II, Tiyol /Disülfid Homeostazisi, Fibromyalgia Syndrome, Urotensin II, Thiol / Disulphide Homeostasis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Fibromiyalji sendromu (FMS) etyolojisi tam olarak belli olmayan kas ağrıları, baş ağrısı, yorgunluk, ödem, uyku düzensizlikleri ile karakterize kronik kas ve iskelet sistem hastalığıdır. Ürotensin II (U-II), bilinen en güçlü vazokonstriktör ajan olup peptid yapısındadır. Birçok akut ve kronik hastalığın patofiyoljisinde rol oynar. Li ve ark. 2017 yılında ratlarda yapmış olduğu çalışmada spesifik U-II antagonistlerinin JNK / NF-κB yolunu baskılayarak nöropatik ağrıyı önlediğini göstermiştir. Literatüre bakıldığında ise FMS ve U-II ilişkisi üzerine henüz bir çalışma bulunmamaktadır. FMS etyopatogenezinde oksidatif stresin rolü tartışmalıdır. Tiyol-disülfit dönüşümü metabolizmada antioksidan/oksidan dengesinin çok hassas bir göstergesidir. Dinamik tiyol/disülfid homeostazis ölçümü Erel ve Neselioğlu tarafından 2014 yılında geliştirilen yeni otomatize yöntem ile kolaylaşmıştır. Bizim çalışmamızda FMS etyopatogenezinin aydınlatılmasına katkıda bulunmak için plazma U-II seviyesi ve tiyol/disülfid homeostazisin incelenmesi amaçlanmıştır. Amacımız doğrultusunda çalışmamıza Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Polikiniğinde yeni tanı almış ve henüz ilaç tedavisi başlanmamış 42 FMS'li kadın hasta ile yaş ve cinsiyet uyumlu 42 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Her hasta bireye fibromyalji etki anketi, hamilton depresyon ve anksiyete ölçeği uygulanmıştır. U-II seviyesi ELISA yöntemi ve tiyol/disülfid homeostazis parametreleri yeni geliştirilen spektrofotometrik yöntem ile otoanalizörde ölçülmüştür. Çalışmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS 24.0 paket programı ile yapılmıştır. Çalışmamızda FMS'li hastalarda U-II ve disülfid seviyeleri ile disülfid/native tiyol ve disülfid/total tiyol oranlarını sağlıklı kontrollere göre yüksek, total tiyol ve native tiyol seviyeleri ile native tiyol/total tiyol oranı ise daha düşük bulduk fakat istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Sonuç olarak çalışma bulgularımız göstermişdir ki; U-II'nin FMS etyopatogenezinde yeri olup olmadığını tam olarak anlamak için özellikle santral teorileri baz alan geniş çaplı insan çalışmalarına ve yeni hayvan deneylerine ihtiyaç vardır. Ayrıca çalışmamızda FMS'li hastalarda oksidatif yöne eğilimli bir durum saptanmış olup ancak anlamlı düzeyde olmayan bu yüksekliğin etyolojide primer rol oynayan etkenlerden biri olduğunu söylemek için erken olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Fibromyalgia syndrome (FMS) is a chronic musculoskeletal system disease which characterized by muscle aches, headache, fatigue, edema and sleep disorders. The etiology of fibromyalgia is still unclear. Urotensin II (U-II) peptid is the most potent vasoconstrictor known. It plays a role in the pathophysiology of many acute and chronic diseases. Li et al. have published a study in 2017 showed that U-II receptor antagonist alleviated neuropathic pain through the suppression of the JNK/NF-κB pathway. However, the clinical significance of UT II in FMS has not been studied yet. The rol of oxidative stress in FMS pathophysiology is controversial. Thiol/disulfide homeostasis is a very sensitive indicator of metabolic antioxidant/oxidant balance. Measurement of dynamic thiol/disulfide homeostasis was facilitated by the new automated method developed by Erel and Neselioğlu in 2014. In our study, it was aimed to evaluate plasma Urotensin II levels and thiol/disulphide homeostasis in order to contribute to elucidation of etiopathogenesis of FMS. 42 women who have newly diagnosed with (FMS) and have not started drug treatment yet followed up from Gaziantep University Şahinbey Research and Department of Physical Medicine & Rehabilitation, and age- and sex-matched 42 healthy individuals were included to our study for this purpose. Fibromyalgia impact questionnaire, hamilton depression and anxiety scales were collected from each patient. Urotensin II levels were determined by ELISA method. Thiol/disulphide homeostasis parameters were measured by autoanalyzer using the newly developed spectrophotometric method. Data obtained from the study were analyzed with the SPSS 24.0 package program. We found that in patients with FMS, urotensin II and disulphide levels, disulphide/native thiol and disulphide /total thiol percent ratios were higher in comparison with the control group, whereas total thiol and native thiol levels, native thiol/total thiol percent ratio were lower, but there was no statistically significant difference between the groups. As a result, our study findings showed that; To fully understand the role of U-II in the etiopathogenesis of FMS, especially based on central theories, there is a need for extensive human studies and new animal experiments. We also found that patients with FMS had an oxidative tendency, but we think that it is early to say that this non-significant height is one of the factors that play a primary role in the etiology of FMS.