Normal olgularda bireysel faktörlerin tarayıcı laser polarimetre ve tarayıcı laser tomografi ölçümleri olan yansımalarının değerlendirilmesi
The effect of personal factors on scanning laser polarimetry and scanning laser tomography measurements in normal subjects
- Tez No: 164546
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER BENİAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: yaş, kırma kusuru, optik disk alanı, cup/disc oranı, tarayıcı laser polarimetre, tarayıcı laser tomografi 67, age, refractive error, optic dişe area, cup/disc ratio, scanning laser polarimetry, scanning laser tomography 69
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniğine başvuran kişilerden, stajyer öğrencilerden ve hastane personelinden oluşan 200 kişilik normal olgu grubunda yapılan çalışmamızda yaş, kırma kusuru, cup/disk oranı ve optik disk alanı gibi bireysel bazı faktörlerin tarayıcı laser polarimetre ve tarayıcı laser tomografi ölçümleri üzerine olan yansımaları değerlendirildi. Artan yaşla birlikte superior integral değerinde azalma olduğu, bunun glokomatöz progresyonda görülen superior, inferior ve total integral değerlerindeki azalmadan farklı bir bulgu olduğu, glokomatöz progresyonu yaşa bağlı değişikliklerden ayırmak için bu farklılıklara dikkat edilmesi gerektiği gösterildi. Optik sinir başı topografısinde yaşa bağlı değişiklik olmadığı görüldü. Optik disk alanı geniş olan gözlerde retina sinir lifleri tabakasının da kalın olduğu saptandı. Optik disk alanı ile topografik veriler arasındaki ilişki değerlendirildiğinde, optik disk alanı geniş olan normal gözlerde, optik disk çukurluğunun da büyük olduğu, fakat daha derin olmadığı, bu bulgunun glokomatöz çukurlaşmaya sahip gözlerle, geniş fakat fizyolojik optik disk çukurluğuna sahip gözleri ayırt etmede faydalı olabileceği düşünüldü. Kırma kusurundaki farklılıkların tarayıcı laser polarimetre ölçümlerine etkisi olmadığı, bununla birlikte tarayıcı laser tomografi ölçümlerinin özellikle yüksek kırma kusuru olan normal olgular arasında bile farklılıklar gösterebildiği saptandı. Geniş optik disk çapına sahip miyop, emetrop ve hipermetroplar kendi aralarında karşılaştırıldığında retina sinir lifleri tabakası kalınlıklarında bir fark yoktu. Küçük optik diske sahip miyop, emetrop ve 66hipermetrop gözler karşılaştırıldığında miyoplarda daha büyük RSLT kalınlık değerleri elde edildi. Sonuç olarak bu çalışmada tarayıcı laser tomografi ve polarimetre ölçümleri üzerine etkili olabilecek bireysel fizyolojik faktörler incelendi. Ayrıca bu iki cihazla değerlendirilen bir çok parametrenin 200 normal olgudaki dağılım aralığı gösterildi. Tüm bu sonuçlar klinisyene bir glokom hastasının izleminde elde edilen sonuçların hastalığın progresyonu veya fizyolojik bir değişim olup olmadığını ayırt etmesi yönünde ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF PERSONAL FACTORS ON SCANNING LASER POLARIMETRY AND SCANNING LASER TO M O G RAP H Y MEASUREMENTS İN NORMAL SUBJECTS SUMMARY Two hundred eyes of 200 healthy subjects were enrolled to this study. The study group composed of hospital staff, medical students and normal subjects from the outpatient clinic of Ophthalmology Department, University of Trakya Medical Faculty. The effect of some personal factors including age, refraction, cup/disc ratio and optic dişe area on the measurements obtained with scanning laser polarimetry and scanning laser tomography were evaluated. The decrease in superior integral value by aging, shows differences from the decrease in superior, inferior and total integral values as seen in glaucoma patients. These differences should be considered to discriminate the aging effects of nerve fiber layer and glaucomatous damage. There was no change in the optic nerve head topographic values by aging. The retina nerve fiber layer thickness was greater in the eyes vvhich had larger optic dişe area. Optic dişe area was positively correlated with area and volume, but not with depth measurements. This shows that larger optic discs have larger but not deeper cups. Depth measurements of scanning laser tomography should be checked when differentiating physiological macro cups from glaucomatous deepening of the cup. 68Refractive error did not have any effect on polarimetric measurements. But topographical measurements varied in a wide range even in normal subjects. The myopic, emetropic and hyperopic eyes with large optic discs did not show a significant difference in integral values of polarimeter when compared with each other. Myopic eyes with small optic dişe sizes shovved thicker integral values when compared with hyperopic eyes with small optic discs. Inconclusion, we evaluated some physiological factors that may effect the measurements obtained by scanning laser polarimetry and scanning laser tomography. Also we have shovved the distribution range of the parameters that were measured by scanning laser polarimeter and scanning laser tomograph in normal subjects. Ali of these results vvill help the clinician to discriminate the cause of changes in a glaucoma patient vvhether it is a progression of illness ör a physiological effect.