Çocukluk çağı akut gastroenterit olgularında etiyolojik alanların belirlenmesi
Etiolojic agents of acute gastroenteritis in childhood
  1. Tez No: 164574
  2. Yazar: AZİZ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECMİ AKSARAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, etiyoloji, ishal, gastroenterit. vı, Childhood, diarrhea, etiology, gastroenteritis. vii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Çocukluk Çağı Akut Gastroenterit Olgularında Etiyolojik Ajanların Belirlenmesi Akut gastroenterit çocukluk çağında en sık görülen öldürücü hastalıklar arasında ilk sırada yer almaktadır. Gelişmiş ülkelerde çocukluk çağı gastroenterit etkenleri arasında en sık viral etkenler bulunurken, gelişmekte olan ülkelerde, bakteriyel ve paraziter etkenler önemli yer almaktadır. Bölgedeki gastroenterit etkenlerinin bilinmesi, tanıya yönelik araştırmalarda kolaylık, erken doğru tanı ve etkin tedavi fırsatı sağlayacak, ayrıca antimikrobiyal tedavi gereken durumlarda antibiyotik seçimi için yol gösterecektir. Bölgemizdeki akut gastroenteritlerde etiyolojik ajanların belirlenmesi amacıyla, ishal şikayeti ile başvuran 501 çocuk hastanın dışkı örneklerinde bakteriyolojik, parazitolojik ve virolojik incelemeler yapıldı. Hastaların %67,5'unda akut gastroenterit etkeni olarak en az bir patojen belirlenirken, %32,5'unda İse etken belirlenemedi. Belirlenen etkenlerin %35,3'ü bakteri, %29,7"si rotavirus, ve %29,2'si protozoonlardı. Olguların %11,7'sinde mikst enfeksiyon bulundu. En sık saptanan patojen %29,7 oram ile rotavirustü (118 hasta). Bunu %21,7 ile E. histolytica (86 hasta) ve %16,4 ile Campylobacter' ler (65 hasta) izledi. Salmonella türlerinin 16 (%76,l)'sında en az bir antibiyotiğe direnç saptanmıştır. Bu dirençli izolatlarda direnç ampisiline karşı %52,3, amikasine %33,3, TMP-STX'e %23,8 ve seftriaksona karşı %9,5 olarak saptandı. Salmonella tfMerinin tamamı siprofloksasine duyarlı bulundu. Shigella izolatlarm %63,6'sında (7 hasta) en az bir antibiyotiğe direnç saptandı. Bu dirençli izolaüann tamamında ampisilin direnci ve %45,4 daha az oranda TMP-STX (n:5, %45,4) direnci dikkati çekmektedir. Çocukluk çağında bölgemizdeki ishallerin etiyolojisinde, protozoonlar ve bakteriyel etkenlerle birlikte rotavirüsler de önemli yer tutmaktadrr.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Etiologic Agents Of Acute Gastroenteritis in Childhood Acute gastroenteritis is considered to be öne of the most fetal disease of childhood. in devoleped countries the most frequent etiology of gastroenteritis are viruses while in developing countries bacterial and parasitologic microorganisnıs are considered to be frequent Knowledge of gastroenteritis etiologic causes in specific areas helps in diagnosis and proper management of gastroenteritis also when antimicrobial treatment is required prior knowledge of microorganism is important. in order to determine etiologic agents of acute gastroenteritis in our region (Adana district). Stools of 501 patients with diarrhea were examined. To retrieve etiologic agents of gastroenteritis bacteriologic, parasitologic and viral screening of stools samples were completed in 501 patients. At least öne pathogen was identified in 67.5% patients while in 32.5% no etiologic cause was found. Pathogens that were determined, 35.3% were bacterial, 29.7% rotaviruses, 29.2% protozoons. in 11.7% mixt infection were determined. The most common pathogen was rotavirus (29.7%, 118 patients). E. histolytica 21.7% in (86 patients) and Campylobacter spp 16.4% (65 patients). in 76.1% (16 patients) percent of Salmonella isolated were resistant to antibiotics. Resistance to ampisilin, amicasine, trimetoprim sulfametaxazol and ceftriaxone were 52.3%, 33.3%, 23.8% and 9.5% respectively. Ali of the Salmonella spp. were sensitive to ciprofloxacine. in 63.6% of Shigella isolates (7 patients) were resistant to at least öne antibiotic. These resistant spp were completely resistant to ampicilhıe and 45.4% were resistant to TMP-STX (5 patients). İn our region protozoons and bacterial agents are important causes of gastroenteritis rotaviruses should not be undermined.