Hastanemiz yoğun bakımlarında gelişen bakteriyemilerde etkenler ve antibiyotik duyarlılıkları
The patogen microorganisms isolated from bacteremias developed at our hospital's intensive care units and their antibiotic susceptibilities
- Tez No: 164575
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN AKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hastaneler, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Hospitals, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bakteriyemi, duyarlılık, hastane infeksiyonu, YBÜ V, Bacteremia, hospital infection, İCU, susceptibility VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Hastanemiz Yoğun Bakımlarında Gelişen Bakteriyemilerde Etkenler ve Antibiyotik Duyarlılıkları Günümüzde, alman tüm kontrol önlemlerine karşın önemli morbidite ve mortalite nedeni olarak hastane infeksiyonlan ciddi bir sağlık sorunu olma özelliğini korumaktadır. Bu nedenle YBÜ'lerinde hastane infeksiyonlarmm önlenmesi ve kontrolünde, rutin sürveyans programı uygulanması ve etken mikroorganizmalar ile duyarhlıklarımn bilinmesi kritik öneme sahiptir. Ç.Ü.T.F. Hastanesi YBÜ'nde 2004 yılında yatan hastalarda gelişen nozokomiyal bakteriyemilerin belirlenip, etken dağılımları ve bakteriyel duyarhlıklarımn değerlendirildiği bu çalışmada, 261 bakteriyemi epizodu ve 310 etken tespit edilmiştir. Bu epizotlarının 148 'i (%56,7) primer bakteriyemi iken, geri kalan kısmı sekonder bakteriyemi olarak bulunmuştur. En sık izole edilen mikroorganizmalar A.baumanii (%29,4), koagülaz negatif stafilokoklar (%15,8), S.aureus (%13,5), Candida (%11,6) olarak tespit edilmiştir. Duyarlılık sonuçlarına göre A.baumanii ') re en etkili antibiyotikler sırasıyla tobramisin, meropenem, amikasin ve imipenem olarak tespit edilmiştir. P. aeruginosa suşlannda antibiyotik duyarlılıkları oldukça düşük ve sırasıyla levofloksasine %61,1, siprofloksasine %52,4, imipeneme %38,1, meropeneme %35 şeklinde bulunmuştur. E.coli için en etkili antibiyotikler sırasıyla imipenem, meropenem, gentamisin, piperasilin-tazobaktam, TMP-SMZ, Klebsiella türleri için ise imipenem, levofloksasin, meropenem, siprofloksasin, piperasilin tazobaktam olarak tespit edilmiştir. Genişlemiş spektrumlu beta laktamaz (GSBL) yapımı E.coli suşlannda % 50, Klebsiella suşlannda ise % 75 oranında bulunmuştur. Koagülaz negatif stafilokoklarda oksasilin direnci %95,6, S.aureus'laıda ise %82,5 gibi çok yüksek değerlerde bulunmuş, vankomisine dirençli enterokok (VRE) oram ise %24 (n=6) olarak saptanmıştır. Sonuç olarak çalışmamızda hastanemizdeki yoğun bakım ünitelerinde nozokomiyal infeksiyon etkenlerini belirlenmiş, bunlann antibiyotik duyarlılık patenleri çıkanlmıştır. Bu çalışmamn gelecekte hastane infeksiyon kontrol önlemlerine ışık tutması ve ampirik antibiyotik seçenekleri için öngörü oluşturması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Patogen Microorganisms Isolated From Bacteremias Developed At Our Hospital's Intensive Care Units And Their Antibiotic Susceptibilities Recently, hospital infections are continuing to be an important healthcare problem causing significant mortality and morbidity, despite the entire infection control measures. For this reason, applying routine surveilance programmes for infection prevention and control, and knowing the causative microrganisms and their susceptibilities have a critical significance. In this study, where nosocomial bacteremias with their distribution, and the causative microorganisms with their antibiotic susceptibilities are investigated, 261 bacteremia episodes, and 310 causative microorganisms were determined. 148 (56,7%) of these episodes were primary bacteremias. The most frequently isolated microorganisms were A.baumanii (29,4%), kogulase negative staphylococcus (15,8%), S.aureus (13,5%), Candida (11,6%). The most efficacious antibiotics to A.baumanii sequentially were tobramycin, meropenem, amikacin, imipenem. Antibiotic susceptibilities were quite low at P. aeruginosa isolates and were 61,1% for levofloxacin, 52,4% for ciprofloxacin, 38,1% for imipenem, and 35% for meropenem. The most efficacious antibiotics for E.coli were imipenem, meropenem, gentamycin, piperacillin-tazobactam, trimethoprim- sulfamethaxasole, and for Klebsiella were imipenem, levofloxacin, meropenem, ciprofloxacin and piperacillin-tazobactam. Expanded spectrum beta lactamases rates were detected 50% at E.coli and 75% at Klebsiella isolates. Meticilline resistant S.aureus, koagulase negative staphylococcus and vancomycin resistant enterococcus rates were, 82,5%, 95,6% and 24% respectively. As a result, causative agents and their susceptibility paterns were determined at our hospital's intensive care units (ICU). This study is espected to shine a light on hospital infection control measures and to be a foresight for ampiric antibiotic choice in our hospital.