Kardiyak fonksiyonun değerlendirilmesinde MRG tekniklerinin en uygun hale getirilmesi ve ekokardiyografi ile karşılaştırılması
Optimization of MRI techniques for cardiac functional imaging and comparison with echocardiography
- Tez No: 164616
- Danışmanlar: PROF.DR. FERHUN BALKANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: MR görüntüleme, sol ventriküler fonksiyon, sağ ventriküler fonksiyon, ekokardiyografi, MR imaging, left ventricular function, right ventricular function, echocardiography
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Taşbaş B, Kardiyak fonksiyonun değerlendirilmesinde MRG tekniklerinin en uygun hale getirilmesi ve eko kardiyografi ile karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji tezi, Ankara 2005. Medikal ve kateter bazlı girişimsel tedavideki gelişmelere rağmen, kalp yetmezliği insidansı yükselmeye devam etmektedir. Koroner arter hastalığı en sık etiyolojik faktördür. Ventriküler kütle ve fonksiyonun doğru ve yeniden uygulanabilir şekilde tespiti; tanıda, prognozda, girişimsel tedavi zamanının planlanmasında ve seri takipte önemlidir. MR görüntüleme, kardiyak yapı ve fonksiyonun değerlendirilmesinde altın standarttır ve iskemik kalp hastalığının değerlendirilmesinde önemli yere sahiptir. Ekokardiyografi yaygın olarak bulunmasına rağmen, operatör bağımlıdır ve akustik pencere kısıtlaması nedeniyle fonksiyonel değerlendirmede ideal bir metot değildir. Ventriküler fonksiyonun kantitatif değerlendirmesinde geometrik model sınırlılığı, normal ventrikül yapısında değerlendirmeyi çok etkilemezken yeniden şekillenmeye uğramış ventriküllerde sonuçlar daha az güvenilirdir. Bu çalışmada, uzun ve kısa eksen MRG teknikleri ( horizontal, vertikal ve her iki uzun eksenin birlikte kullanıldığı yöntemler, kısa eksen ve kısa eksen üç kesit yöntemi) ve ekokardiyografi; sağ ve sol ventriküler ejeksiyon fraksiyonu, diyastol ve sistol sonu hacimler ve myokard kütlesi açısından karşılaştırıldı. Balanced FFE kısa eksen görüntüleme referans metot olarak kabul edildi. Myokard infarktı bulunan 15 hasta ve normal ventriküler fonksiyonlu 5 hasta çalışmaya dahil edildi. Sağ ventrikül parametreleri için ekokardiyografi ile referans analiz metodu arasında istatistiksel fark vardı. Her iki uzun eksenin birlikte kullanılmasıyla elde edilen geometrik model özellikle yeniden şekillenmeye uğramış sol ventrikülde diyastol sonu hacmi doğru ve kısa zamanda belirleyebilen bir metot olarak bulundu. Kısa eksen üç kesit görüntüleme, her iki ventrikülde normal ventriküler yapıda fonksiyon analizi açısından uzun eksen görüntülemeye alternatif bir metot olabilir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Taşbaş B, Optimization of MRI techniques for cardiac functional imaging and comparization with echocardiography. Hacettepe University School of Medicine, Radiology thesis, Ankara 2005. Despite advances in therapeutic interventions for patients with cardiac dysfunction and heart failure, the prevalence continues to rise. Coronary artery disease is the commonest underlying aetiology. Accurate and reproducible assessment of ventricular function and mass is important for establishing the presence of ventricular dysfunction and its nature, for prognostic purposes, for determining the need for therapeutic interventions and for monitoring of therapy. CMR is a“gold standard”method for volumetric assessment of cardiac structure and function, and is an important and robust method for evaluation of ischemic heart disease. Echocardiography is a widely available but less than an ideal imaging technique for quantifying cardiac function because the image acquisition is operator and acoustic window dependent. The quantification of ventricular function is limited by a priori geometric assumptions that may provide a reasonable assessment in the normal ventricle but are less reliable in remodeled hearts as a result of complex irregular shape changes. This study compares long axis and short axis magnetic resonance imaging (MRI) techniques (horisontal and vertical long axis, combined long axes, three slice short axis, entire short axis of both ventricles) and echocardiography for the determination of right and left ventricular end-diastolic volume, end-systolic volume, ejection fraction, and muscle mass when compared with balanced FFE short axis imaging as the reference standard. 15 patient with myocard infaction and 5 patient with normal ventricular function were examined with MRI and echocardiography. Correlations between echocardiography and the reference standard were lower for right ventricle parameters. Combined geometric assumption using both long axes, particularly useful for end diastolic volumes for left ventricle and time efficient. Three slice short axes functional imaging of both ventricles is a valid alternative to log axes imaging.