Manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile lumbal omurganın morfometrik değerlendirilmesi
Morphometric evaluation of lumbar spine by using magnetic resonance imaging
- Tez No: 164615
- Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN AKŞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Manyetik rezonans görüntüleme, lumbal vertebra yüksekliği, intervertebral disk yüksekliği, rölatif yükseklik indeksi, Magnetic resonance imaging, lumbar vertebra height, intervertebral disc height, relative height index
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Manyetik Rezonans Görüntüleme yöntemi ile lumbal omurganın morfometrik değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anatomi Tezi, Ankara, 2005. Türklerde, hastaların artan sayısı bel ağrısına bağlı problemler için beyin cerrahları ve ortopedistlerden profesyonel yardım beklerler. Maalesef, sağlıklı ve hasta olan Türk bireylerde, lumbal omurgayla ilgili, bilgilerimize göre, kantitatif çalışma yok. Mevcut çalışma asemptomatik Türk bireylerin seçilen örneklerinde, manyetik rezonans görüntüleme yöntemini kullanarak lumbal vertebra ve intervertebral disklerin morfometrik değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Yaş, cins ve lumbal seviyelerle ilişkili disk yüksekliğindeki değişikliklere ve vertebra yüksekliğindeki değişikliklere özel referans yapmaktır. Belirlenen bilgiler semptomatik hastalarda lumbal disklerin diğerlendirilmesinde referans olarak kullanılacaktır. Amacımız semptomsuz Türk bireylerde lumbal vertebralar ve intervertebral disklerin yüksekliğinde yaşa, cinse ve kiloya bağlı değişiklikleri çalışmaktır. Toplam 305 semptomsuz hasta (131 erkek, 10-72 yaş arası; ortalama 36 ± 15,79 ve 174 kadın, 10-80 yaş arası; ortalama 38 ± 13,37) çalışma peryodu esnasında seçildi. Hepsi bütün lumbal vertebralar ve bütün intervertebral disklerin anterior ve posterior yüksekliklerini ölçmek için midsagital manyetik rezonans görüntülemeye maruz bırakıldılar. Değerler her yaş grubunda ve öteki yaş grupları arasında farklı seviyelerde lumbal vertebra ve disk yüksekliklerinin ortalamalarında farkların anlamını elde etmek için istatistiksel olarak analiz edildi. Hem erkekler hem de kadınlar için her yaş grubunda her lumbal seviye için rölatif yükseklik indeksleri belirlendi. Erkekler ve kadınlar için (her lumbal seviye için ve tüm 5 yaş gruplarında) vertebra ve disk yükseklikleri sayfa 65 de değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Morphometric evaluation of lumbar spine by using Magnetic Resonance Imaging, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Anatomy, Ankara 2005. Among the Turkish population, an increasing number of patients seek professional help from neurosurgeons and orthopedists for problems related to low back pain. Unfortunately, quantitative studies concerning the lumbar spine among Turks both in health and disease are, to our best knowledge, still absent. The present study aims the morphometric evalution of lumbar vertebrae and intervertebral discs using Magnetic Resonanca Imaging (MRI) in a selected sample of asymptomatic Turkish individuals. Special reference is made to changes in disc heights relative to age, gender and lumbar levels, and to changes in vertebral heights. The established database would eventually serve as a reference in the evaluation of lumbar discs in symptomatic patients. Our objective is to study changes in lumbar vertebrae and intervertebral disc heights in asymptomatic Turkish individuals relative to age, gender and weight. A total of 305 asymptomatic patients (131 males, age range 10-72 years; mean 36 ± 15,79 and 174 females, range 10-80 years; mean 38 ± 13,37) were selected during the study period. All underwent midsagittal magnetic resonance imaging for measuring the anterior and posterior heights of all lumbar vertebrae and all intervertebral discs. Values were statistically analyzed to obtain the significance of differences in the means of lumbar vertebrae and disc heights at different levels in every age group and among other age groups. The relative height indices for every lumbar level in each age group for both males and females were determined. The vertebra and disc heights for males and females (for every lumbar level and in all 5 age groups) are evaluated in page 65.