2004-2005 Türkiye birinci lig bayan voleybol takımlarında yer alan sporcuların vücut kompozisyonu, dikey ve yatay sıçrama profillerinin incelenmesi
- Tez No: 164685
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FUAT KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Volleyball, somatotype, body composition vertical jump, horizontal jump. DC
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET 2004*2005 Türkiye Birinci Lig Bayan Voleybol Takımlarında Yer Alan Sporcuların Vücut Kompozisyonu, Dikey ve Yatay Sıçrama Profillerinin İncelenmesi Bu çalışma Türkiye Birinci Liginde yer alan bayan voleybol oyuncularının fiziksel ve fizyolojik performans profiUerinin belirlenmesi ve karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, Türkiye Birinci Liginde yer alan 10 takım ve bu takımlarda yer alan 47' si Türk ve 12'si yabancı olmak üzere toplam 59 sporcunun gönüllü olarak katılımı ile gerçekleştirildi. Araştırmaya katılan deneklere özgü yaş, spor yaşı, boy, ağırlık ölçümleri dışında deri altı yağ ölçümlerinden; triceps, suprailiac, göğüs, bacak, biceps, supscapula, baldır, çap ölçümlerinden; göğüs, bi-iliac, bitrochanteric, bilek, diz, humerus bikondiler, femur bikondiler, çevre ölçümlerinden; önkol, dirsek, uzatılmış biceps, göğüs, 12. kaburga, üst bacak, diz, baldır, fleksiyonda biceps çevresi ayrıca motorik ölçümlerden; dikey ve yatay sıçrama ölçümleri alındı. Deneklerin somatotip özelliklerini belirlemede Heat-Carter formülü, vücut yağ yüzdesinin hesaplanmasında Sloon ve Weir formülü kullanıldı. Deneklerin yaş (23.91±4.38 yıl), spor yaşı (11.58±4.68 yıl), boy (181.0±6.009 cm), ağırlık (68.53+5.82 kg), VY% 'si (21.48±3.3),YA (14.8±2.86), YVA (53.63±4.3), dikey sıçrama (48.4+6.8 cm), yatay sıçrama (200.4+21.7 cm), somatotip değerleri (1.56+0.57- 2.26+1.0-3.77+0.83) EKTO-MEZOMORFİ olarak bulunmuştur. Ayrıca belirtilen parametrelerde Türk ve yabancı uyruklu oyuncular arasındaki farklar incelenmişve her iki denek grubu arasında YVA dışında istatistiki yönden anlamlı ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to determine and compare physical and physiological performance of Turkish Female Volleyball Players 1st League in 2004-2005. In this study, 47 Turkish and 12 foreign total 59 volunteer female volleyball athletes participated often teams in 2004-2005 The Turkish Volleyball 1st League. Expect players age, sport age, height, weigth measurement from skin twist measurement; triceps, breast, thigh, biceps, subscapular, calf, diameter measurement; breast, bi-iliac, bi-trochanteric, wrist, knee, humerus bicondiler, femur bicondiler, girth measurement; gluteal girth, elbow, arm, breast, 12a rib, thigh, knee, calf, flexed arm, besides motorical performance measured; vertical and horizontal jump tests were performed. Somatotype characteristic of players were evaluated by Heat-Carter formula and body fat percentage calculated by Sloan- Weir formula. As a result of players age (23.91+4.38 year), sport age (11.58+4.68 year), height (181.0+6.009 cm), weight (68.53±5.82 kg), body fat percentage VY% ((21.48+3.3), lean body mass YVA (53.63+4.3), fat mass YA (14.8±2.86), vertical jump (48.4+6.8 cm), horizontal jump (200.4+21.7 cm), somatotype values (1.56+0.57-2.26+1.0- 3.77+0.83) ekto-mezomorfic structure to have founded. Morever there were not any significant statistical difference between Turkish and forcing players at the parameters except FFW.On the other hand it was found significant statistical difference between Turkish and forcing players about FFW that were in foreign players' favor. Another aim at this study is to wheter to be diffrences among play position or not. Among this group 2 and 3 play position have the height avarage. It was not found any significant statical difference on vertical and horizantal jump. It was found any significant statical differens on BF% and FW% amount all play position. It was only found about FFW avarage of the libero player.