Koklear implant uygulanan hastalarda rezidüel işitmenin değerlendirilmesi
Evaluation of residual hearing in cochlear implanted patients
  1. Tez No: 164684
  2. Yazar: RASİM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METE KIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Koklear implant, Rezidttel İşitme, Saf Ses Testi vm, Cochlear implantation, Residual Hearing, Pure Tone Tests
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Koklear implant Uygulanan Hastalarda Rezidüel İşitmenin Değerlendirilmesi Bu çalışmada; Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı'nda 2000 ve 2004 yılları arasında koklear implant ameliyatı olan ve Çukurova Üniversitesi Halil Avcı Duyma Engelliler Merkezi'nde takip edilen 37 hastanın koklear implantasyon öncesi ve sonrası yapılan implantlı ve karşı kulak saf ses testlerinin sonuçları değerlendirilerek implantasyonun rezidüel işitmeye etkisini araştırmak amaçlandı. Çalışma kapsamındaki 37 hastaya operasyondan en az 1 ay önce ve operasyondan 1 ay, 6 ay ve 1 yıl sonra olmak üzere saf ses testleri uygulandı. Operasyon sonrası yapılan testlerin aritmetik ortalamaları alınarak operasyon öncesi testlerle istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Operasyondan sonra implantlı kulakta 37 hastadan 250 Hz' de 9'u (%24,3), 500 Hz' de 9'u (%24,3), 1000 Hz' de 8'i (%21,6), 2000 Hz' de 4'ü (%10,8), ve 4000 Hz'de de 4'ü (%10,8), rezidüel işitmelerini kaybettiler. Hastaların implantlı kulaklarındaki ortalama eşik ameliyat öncesi 112,02 dBHL' den ameliyat sonrası 111,28 dBHL'e yükseldi. Ancak bu yükseliş istatistiksel olarak anlamlı bulunamadı. Operasyon sonrası, ortalama işitme eşikleri değerlendirildiğinde, 37 hastadan 8'inde 10 dB ve üzeri (%21,6) işitme kalıntısı kaybı, 29 hastada (%78,4) ise işitmenin korunduğu saptandı. Operasyondan sonra karşı kulakta 37 hastadan 250 Hz' de 20'sinin (%54), 500 Hz' de 17'sinin (%45,9), 1000 Hz' de 10'unun (%27), 2000 Hz' de 8'inin (%21,6), ve 4000 Hz' de de 7'sinin (%18,9), rezidüel işitmelerinin daha iyi olduğu saptanmıştır. Hastaların implantlı olmayan kulaklarındaki ortalama eşik, ameliyat öncesi 112,64 dBHL den ameliyat sonrası 110,20 dBHL' e yükselmiştir. Değerler arasında istatistiksel analiz yapıldığında 250 Hz (p=0,002) ve 500 Hz (p=0,038) eşik değerlerindeki yükseliş istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Operasyon sonrası 37 hastadan 4' ünün (%10,8) vııişitmelerinin iyileştiği, 33 hastanın ise (%89,2) 10 dB'in altında bir değişim gösterdikleri saptanmıştır. Çalışmamızın sonucunda implant uygulanan kulaklarda rezidfiel işitmenin %78,4 oranında korunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Residual Hearing in Cochlear implanted Patients In this study, the effect of the cochlear implantation on residual hearing was investigated by assessing pre and post-operative pure tone test scores in implanted and contralateral ears of 37 patients who had cochlear implant operation at ENT Department in Medikal Faculty of Çukurova University between 2000-2004 and who are followed up at Çukurova University Halil Avcı Deaf Center. Pure tone test were applied on 37 pattens who participated to the study at least 1 month before the implantation, 1 month, 6 month and 1 year after the implantation. Aritmetic means of post-operative tests were statistically compared with pre- operative test scores. After the operation, 9/37 (24,3%) patients at 250 Hz, 9/37 (24,3%) patients at 500 Hz, 8/37 (21,6%) patients at 1000 Hz, 4/37 (10,8%) patients at 2000 Hz, 4/37 (10,8%) patients at 4000 Hz, lost their residual hearing in implanted ears. Pre operative mean threshold of patients' implanted ears was 112,02 dBHL and it increased up to 111,28 dBHL after operation. However this increase could not be considered as statistically meaningful. When the mean hearing thresholds were assassed after operation, It was found that residual hearing was lost 10 dB and higher than 10 dB in 8/37 patients (21,6%) while it was preserved in 29/37 patients (78, 4%) after operation. After the operation, a better residual hearing in the contralateral ears were observed in 20/37 patients (54%) at 250 Hz, 17/37 (45,9%) patients at 500 Hz, 10/37 (27%) patients at 1000 Hz, 8/37 (21,6%) patients at 2000 Hz and 7/37 (18,9%) patients at 4000 Hz. Pre-operative mean hearing threshold of patients' contralateral ears was 112,64 dBHL and it increased up to 110,20 dBHL. When the scores were statistically analyzed, increase in the threshold scores at 250 Hz (p=0,002) and 500 Hz (p= 0,038) was considered statistically meaningful. It was found that higher level of hearing was maintained in 4/37 (10,8%) patients and a change less than 10 dB was seen in 33/37 (89,2%) patients after the operation. IXIn conclusion, it is observed that the residual hearing in the implanted ear was conserved at a rate of 78.4%.