Laparaskopik yardımlı vaginal histerektomi olgularının total abdominal histerektomi ile karşılaştırılması
- Tez No: 164880
- Danışmanlar: PROF.DR. TURAN ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopik Yardımlı Vajinal Histerektomi, Total Abdominal Histerektomi vı, Laparoscopic Assisted Vaginal Hysterectomy, Total Abdominal Hysterectomy Vll
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET Laparoskopik Yardımlı Vaginal Histerektomi Olgularının Total Abdominal Histerektomi İle Karşılaştırılması Bu çalışmamızın amacı 2003-2005 yıllan arasında belli bening nedenlerle kliniğimizde yapılan TAH+BSO ve LYVH hastalarının verilerini karşılaştırarak LYVH'nin TAH+BSO 'ya alternatif bir yöntem olup olmayacağım araştırmaktır. Bu amaçla 2003-2005 yıllan arasında 35 TAH+BSO ve 15 LYVH yapılan hastalar prospektif olarak takibe alınarak yaş gruplan, operasyon sûresi, preoperatif ve postoperatif hematokrit değeri, uterus ağrrlıkları, analjezi tipi ve ihtiyacı, hastanede kalış sureleri açısından karşılaştırılmıştır.. TAH+BSO grubunda ortalama yaş 57.08(± 9.10), LYVH grubunda ortalama yaş 48.33(±6.22) bulundu. Operasyon süresi TAH+BSO grubunda 60.8(±11.99) dakika, LYVH'de 11 8.1 (±30.36) dakika olarak bulundu. Uterus ağırlığı ortalama olarak TAH+BSO grubunda 296.66(±182.14) gram, LYVH grubunda 85.00(±22.81) gram bulundu. Hastanede kalış süresi olarak TAH+BSO grubunda ortalama 5.4(±0.91) gün, LYVH grubunda ortalama 2.73(±0.7) gün bulundu. Preoperatif ve postoperatif hematokrit değerleri, analjezi tipi ve ihtiyacı açısından iki grubumuz arasında fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Comparison of the Patients Who Were Performed Laparoscopic Assisted Vaginal Hysterectomy With the Patients of Total Abdominal Hysterectomy The aim of this study is to compare the data of the patients who were performed LAVH with TAH+BSO patients between 2003-2005 we were followed in our clinic because of benign reasons and to find out if LAVH could be an alternative method instead of TAH+BSO. For this purpose, between 2003-2005 35 patients for TAH+BSO and 15 patients for LAVH were prospectively followed up and compared in the means of age groups, operation time, preoperative and postoperative hematocrit values, uterus weights the type of analgesia and need for analgesia, duration of hospital stay. The mean age for TAH+BSO group 57.08(±9.10), and 48.33(±6.22) for LAVH group. Operation time for TAH+BSO 60.8(±11.99) minues and 118.1(±30.36) for LAVH group. Mean uterus weight is 296.66(±1 18.14) gr for TAH+BSO and 85.00(±22.81) gr for LAVH group. Mean hospitalization time for TAH+BSO is 5.4(±0.91) day and 2.73(±0.7) day for LAVH group. There were no statistical differences between the groups for preoperative and postoperative hematocrit values, analgesia type and need for analgesia-