Yenidoğanlarda kord kanındaki IL-18 seviyesi ile serebral palsi arasındaki ilişkinin araştırılması
Correlation between IL-18 values and cerebral palsy in newborns cord blood
- Tez No: 164881
- Danışmanlar: PROF.DR. DİLARA İÇAĞASIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Cerebral palsy, periventricular leukomalacia, interleukin 18
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
iv 2. ÖZET Serebral palsi, prenatal, perinatal ve postnatal dönemlerdeki olaylara bağlı olarak gelişen, nonprogressif santral motor defisit olarak tanımlanır. Periventriküler lökomalazi ile ilişkisi uzun yıllardır bilinmektedir. Serebral palside erken tanı ve tedavi ile prognozun iyi olduğunu bildiren çalışmalar vardır. Erken tanıda kullanılabilecek, diagnostik bir biyokimyasal marker henüz bulunmamakla birlikte, son yıllarda yapılan araştırmalar, artmış interlökin 18 düzeylerinin, bu amaçla kullanılabileceğini göstermiştir. Bu çalışmada, interlökin 18 düzeyi ile periventriküler lökomalazi arasındaki ilişki ve serebral palsi riskinin araştırılması amaçlandı. 35 kız, 33 erkek toplam 68 yenidoğan (24 prematür, 44 matür) çalışmaya alındı. Bu olguların gestasyonel yaşlan, 1. ve 5. dakika APGAR skorları belirlendi. Erken membran rüptürü, respiratuvar distres sendromu ve annelerinde preeklampsi varlığı araştırıldı. Tüm olguların kord kanlarında interlökin 18 düzeyleri ölçüldü ve yaşamlarının 7-30. günleri arasında kraniyal ultrasonografileri yapılarak periventriküler lökomalazi yönünden değerlendirildi. Yapılan kraniyal ultrasonografîler normaldi. Kord kanındaki interlökin 18 düzeyi prematür bebeklerde 305,62 ± 98,63 pg/ml, matür bebeklerde 324,65 ± 55,05 pg/ml olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
3. SUMMARY Cerebral palsy is defined as a non-progressive central motor deficit because of prenatal, perinatal and postnatal accidents. Its association with periventricular leukomalacia has been known for a long time. There are studied reporting a favorable prognosis with early diagnosis and management. Although there is yet to be a diagnostic biochemical marker for early diagnosis, studies conveyed in recent years show that increased interleukin 1 8 level could be used for this purpose. In this study, to investigate the relation of interleukin 18 level to periventricular leukomalacia and the risk of cerebral palsy is aimed. Ages and first and fifth minute APGAR scores of these cases were recorded. Early rupture of membrane, respiratory distress syndrome and maternl preeclampsia were explored. Interleukin 18 levels in cord blood of all cases were measured and periventricular malacia was investigated by cranial ultrasonography in their 7-30 days of birth. Crainal ultrasonographies of neonates were normal. Cord blood interleukin 18 level in premature neonates was found to be 305,62 ± 98,63 pg/ml and 324,65 ± 55,05 pg/ml in mature neonates. In our study, there was no stastically significant correlation of interleukin 1 8 level to gestational age, respiratory distress syndrome and early rupture of membranes while there was a significant correlation to birth weight.