Maternal nikotin kullanımının yavru rat kalbine etkisinin melatonin ve ginkgo biloba kullanımı ile önlenebilirliği
The prevention with melatonin and ginkgo biloba of myocardial injury association with maternal nicotine usage
  1. Tez No: 164938
  2. Yazar: SELDA YAVAŞCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ NARİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: nikotin, miyokardiyal hasar, oksidanlar, antioksidanlar, melatonin, ginkgo biloba, nicotine, myocardial injury, oxidants, antioxidants, melatonin, ginkgo biloba
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Maternal nikotin kullanımı sonucu yavrularda oluşan miyokardiyal hasara karşı antioksidan ajanlar olan melatonin ve ginkgo bilobamn olası koruyucu etkisini, biyokimyasal ve patolojik parametreler kullanarak araştırmak ve nikotine bağlı hasarın etiyopatogenezinde serbest radikallerin, lipid peroksidasyon ürünlerinin ve antioksidan enzimlerin rolünü değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışma Spraque-Dawley cinsi ratlar üzerinde yapıldı. Ratlar yedi gruba ayrıldı. I. Grup:Yüksek doz nikotin ile melatonin uygulanan grup (n=9), n. Grup: Düşük doz nikotin uygulanan grup (n=10), İÜ. Grup: Yüksek doz nikotin ile ginkgo biloba uygulanan grup (n=10), IV. Grup: Yüksek doz nikotin uygulanan grup (n=10), V. Grup: Düşük doz nikotin ile ginkgo biloba uygulanan grup (n=10), VI. Grup: Düşük doz nikotin ile melatonin uygulanan grup (n=10), VH Grup: Kontrol Grubu ( distile su uygulanan grup, n=10). Grup I, HI ve IV'deki ratlara 6 mg/kg/gün, grup II, V ve VFdaki ratlara 1 mg/kg/gün dozunda nikotin uygulandı. Belirtilen dozlarda nikotin dört hafta uygulandıktan sonra ratlar çiftleştirildi. Ratlara gebelik ve laktasyon süresi boyunca toplam 1 1 hafta nikotin uygulandı. Gebelik ve üç haftalık laktasyon boyunca I ve VI. gruba melatonin (10 mg/kg/gün subkutan), Uf ve V. gruba ginkgo biloba (150 mg/kg/gün oral) verildi. Çalışma sonunda plazma MDA, NO, GSH-Px ve SOD düzeyleri çalışıldı. Deney hayvanları sakrifiye edildikten sonra miyokardiyal MDA, NO, GSH-Px ve SOD düzeyleri çalışıldı ve histopatolojik olarak miyokard dokusu Hemotoksilen-Eozin boyama ile değerlendirildi. vmBulgular: Sadece nikotin verilen her iki grupta da (YDN ve DDN), plazma ve doku MDA ile doku NO değerlerinde artma, miyokardiyal GSH-Px ve SOD değerlerinde azalma ve histopatolojik olarak miyokard liflerinde şişme, interstisyel ödem, disorganizasyon ve nekrozdan oluşan ağır kardiyomiyopati tespit edildi. Melatonin ve ginkgo biloba verilen gruplarda, miyokardiyal MDA ve NO düzeylerinde anlamlı düşme, miyokardiyal GSH-Px ve SOD düzeylerinde anlamlı artış tespit edildi. Histopatolojik olarak kıyaslanınca YDN grubuna göre YDN+GB grubunda anlamlı gerileme, DDN grubuna göre ise DDN+Mel ve DDN+GB gruplarında anlamlı gerileme tespit edildi Sonuç: Nikotine bağlı miyokardiyal hasarın patogenezinde miyokardiyal antioksidan enzimlerde azalma, serbest radikallerde ve lipid peroksidasyon ürünlerinde artmanın rol oynayabileceğini; melatonin ve ginkgo bilobanın, antioksidan etkinlik sağlayarak nikotine bağlı ağır kardiyak hasarı önleyebilecekleri sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the protective effects of melatonin and ginkgo biloba, an antioksidant for maternal nicotine induced myocardial injury, by using biochemical and pathological parameters and to evaluate the role of free oxygen radicals, lipid peroxidation products and antioxidant enzymes which responsible in the etiopathogenesis of the nicotine induced injury. Material and method: The experiment were carried out on rats of Spraque-Dawley type. The rats were divided into 7 groups. Group I: High dose nicotine + melatonin group ( n=9). Group II: Low dose nicotine (n=10). Group IH: high dose nicotine + Ginkgo biloba group (n=10). Group IV: high dose nicotine group (n=10). Group V: Low dose nicotine + Ginkgo biloba group (n=10). Group VI: Low dose nicotine + melatonin group (n=10). Group VII: Control group (n=10). Nicotine was administered to groups I, HI and IV (6 mg/kg/ day) and groups II, V and VI (1 mg/kg/day). After four week rats were mated. Nicotine was administered average 1 1 week during pregnancy and lactation. During pregnancy and three week lactation, melatonin (10 mg/kg/day, subcutan) and Ginkgo biloba (150 mg/kg/day, oral) were administered to group I/VI and group IMV, respectively. The levels of plasma malondialdehyde (MDA), nitric oxide (NO), glutation peroxidase (GSH-Px) and superoxide dismutase (SOD) were xanalysed at the end of the study. After the sacrification, the levels of myocardial MDA, NO, GSH-Px and SOD were analysed and myocardial tissue was examined histopathologically with haematoxylin - eosin stain. Results: The levels of plasma and tissue MDA and tissue NO were increased; whereas the levels of myocardial GSH-Px and a heavy cardiomyopathy associated with swelling in myocardial fiaments, interstitial edema, disorganization and necrosis was determined. There was a significant decrease in the levels of myocardial MDA and NO but a significant increase in the levels of myocardial GSH-Px and SOD in the administered of melatonin and Ginkgo biloba groups. Histopathological signs were improved in high dose nicotine + Ginkgo biloba group than high dose nicotine group; also in Low dose nicotine + Ginkgo biloba and Low dose nicotine + melatonin groups than Low dose nicotine group. Conclusion: It was shown that a decrease in myocardial antioxidant enzymes and an increase in the free radicals and lipid peroxidation products have important roles in the pathogenesis of nicotine - induced myocardial injury. It was also shown that the melatonin and Ginkgo biloba can protect the nicotine - induced heavy cardiac injury by being activated as an antioxidant.