Gama radyasyonuyla sterilizasyonun bazı sefalosporinler üzerinde etkisinin araştırılması
An investigation on the effects of gamma radiation sterilization on some cephalosporins
- Tez No: 164945
- Danışmanlar: PROF. DR. YEKTA ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gama Radyasyonuyla Sterilizasyon, Sefazolin Sodyum, Sefalosporinler, Liyofilize-Parenteral Preparatlar, SAL, Gamma Radiation Sterilization, Cephazolin Sodium, Cephalosporins, Lyophilized Parenteral Dosage Form, SAL
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyofarmasi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
vıı Özet Günümüzde farmasötiklerin sterilizasyonunda kullanılan konvansiyonel işlemlerin sıcaklık, nem, karantina süresinin uzunluğu, dozaj şekli uygunsuzluğu gibi bazı dezavantajları vardır. Gama radyasyonuyla sterilizasyon yöntemi, kalıntı bırakmamasıyla, işlemin sıcaklık değişimine ihtiyaç duymaması ve böylece ısıdan bozunan ürünlere rahatlıkla uygulanmasıyla, validasyonunun kolay olmasıyla ve başarılı bir sterilizasyon için tek önemli parametrenin doz seçimi olmasıyla diğer sterilizasyon yöntemlerine üstünlük gösterir. Sefazolin Sodyum (CFZ-Na), yaygın şekilde kullanılan semisentetik Sefalosporin grubu bir antibiyotiktir. Isıdan ve ışıktan etkilenerek aktivitesi önemli ölçüde azalmaktadır. Bu yüzden sterilizasyon esnasında ve sonrasındaki ortam parametreleri oldukça kısıtlanmıştır. Bu sorundan yola çıkarak konvansiyonel sterilizasyon yöntemlerinin dezavantajlarını içermeyen gama radyasyonuyla sterilizasyon işleminin, steril bir preparat/ürün olması gereken CFZ-Na üzerinde uygulanması düşünülmüştür. 5, 10, 25 ve 40 kGy olarak belirlenen radyasyon dozlarında ışınlanan ve ışınlanmayan CFZ-Na toz örneklerinin fîzikokimyasal özellikleri [HPLC ile etkin madde miktar tayini ve muhtemel radyoliz ürünlerinin tespiti, organoleptik özellikleri, pH analizi, çözünürlük, erime derecesi, spektral (UV, İR, NMR ve ESR) ve kromatografik (ITK) özellikleri] incelenmiş ve mikrobiyolojik testleri (antimikrobiyal aktivite testi) yapılmıştır. Işınlanmamış ve yukarıda belirtilen radyasyon dozlarında ışınlanan ticari liyofîlize parenteral preparatların fîzikokimyasal [HPLC ile etkin madde miktar tayini ve muhtemel radyoliz ürünlerinin tespiti, organoleptik özellikleri, pH analizi, homojenite ve partiküler madde değerlendirmesi, spektral (ESR) özellikleri] ve mikrobiyolojik (Mikrobiyal aktivite, sterilite ve pirojenite testleri) incelemeleri yapılmıştır. Ayrıca ışınlanan ticari, liyofîlize parenteral preparatların SAL (Sterility Assurance Level) dozu belirlenmiştir.vııı Çalışılan radyasyon dozlarında sadece ESR analizi sonucunda uygulanan radyasyon dozuna bağlı olarak artan kökçelerin varlığı tespit edilebilmiştir. Ancak bunların çalışılan radyasyon dozlarında bir bozunmanın başlangıcı olduğu düşünülmüş ve resmi kaynakların izin verdiği-kabul edilebilir bir düzeyde olduğu görülmüştür. Yapılan stabilite çalışmalarında zorlanmış depolama koşullarında (40±2°C sıcaklık ve %75±5 bağıl nemde, 3 ay süreyle) 5, 10, 25 ve 40 kGy' de ışınlanmış etkin madde ile ticari liyofilize parenteral preparatların özelliklerinde belirgin değişiklik gözlenmemiş ve etkin madde ile farmasötik dozaj formlarının 3 ay sonunda antimikrobiyal aktivitelerini koruduğu saptanmıştır. Mikrobiyolojik çalışmalar kapsamında ışınlanmış CFZ-Na içeren ticari liyofilize parenteral preparatların (Tl ve T2) SAL dozları saptanmıştır. Farmakopelerce kabul edilen gama ışınlamayla sterilizasyon dozu 25 kGy olsa da; incelenen ticari preparatlar için 10 kGy gibi düşük radyasyon dozlarının sterilize etmek için yeterli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
IX Abstract Conventional techniques, which are currently used for sterilization of pharmaceutics have some disadvantages such as heat, humidity, long storage time, inappropriate dosage forms. Gamma radiation techniques have several advantages such as having no residuals, does not require temperature changes, so can be applied on heat sensitive products, easy validation procedure and only the important parameter is to control the dose required to achieve sterilization. Cephazolin Sodium (CFZ-Na) is commonly used antibiotic that belongs to the semi-synthetic Cephalosporin group. Its antibiotic activity is considerably decreased by heat and light. That's why sterilization of CFZ-Na is requires some specific conditions. In this study, it is aimed to use the gamma radiation sterilization technique, which has no disadvantage of any other conventional sterilization methods, for the sterilization of CFZ-Na products as an alternative sterilization method. Physicochemical properties of the irradiated (5,10, 25 and 40 kGy) and non- irradiated CFZ-Na powder samples have been examined [assay of active substance and detection likelihood radiolized products by HPLC, organoleptic properties, pH measurements, solubility, melting point, spectral (UV, IR, NMR and ESR) and chromatographiques (TLC) properties] and microbiological tests (Antimicrobial activity) were performed. Physicochemical [assay of active substance and detection likelihood radiolized products by HPLC, organoleptic properties, pH measurements, homogenicity and particulate substance assessment, spectral (ESR) properties] and microbiological (Antimicrobial activity, sterility and pyrogenity tests) investigations were performed on the non-irradiated and irradiated on the commercial lyophilized parenteral dosage forms. Furthermore, SAL doses of irradiated commercial lyophilized parenteral forms were determined. At studied radiation doses, only after the ESR analysis related to the applied radiation dose, presence of increased radical was determined. However, it wasthought that these were an initiation of degradation at studied radiation doses and it was found that these were within the acceptable levels of pharmacopoeias During the stability studies, at exerted storage conditions (at the temperature of 40±2°C, 75±5 % relative humidity, for three months), properties of irradiated at 5, 10, 25 and 40 kGy active substance and commercial lyophilized parenteral forms had no significant changes and at the end of three months active substance and dosage forms were observed to keep the antimicrobial activity, also. In the extent of microbiological studies, SAL doses of lyophilized CFZ-Na parenteral forms (Tl and T2) irradiated at were determined. Although the accepted gamma radiation sterilization dose by pharmacopoeia is 25 kGy, it is found advisable to use lower radiation doses for the sterilization of these pharmaceutical dosage forms in their final package forms.