Kronik osteomyelitte cerrahi tedavi sonuçlarımız
The results of surgically treated chronic osteomyelitis
- Tez No: 164946
- Danışmanlar: PROF.DR. ERTAN MERGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik tedavisi, Antibiotikli PMMA Zincirleri, Debridman, Fizyolojik Sınıf, Osteomyelit. 57, Antibiotic treatment, Antibiotic impregnated PMMA beads, Debridement, Physiologic Class, Osteomyelitis. 58
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Kronik Osteomyelittc Cerrahi Tedavi Sonuçlarımız Osteomyelit ortopedinin en önemli sorunlarından biridir ve tedavideki tüm gelişmelere karşın önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Osteomyelitin tedavi yöntemleri ve etkinliklerim araştırdığımız çalışmamızda, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında Ocak 1995-Nisan 2005 tarihleri arasında Osteomyelit tanısı ile tedavi edilen 58 hasta değerlendirilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 29.4, ortalama takip süreleri 37 aydır. Çeşitli metodlarla tedavi edilen hastalarda erken dönem başarı oranı %65.5 iken, geç dönem basan oranı %91.4'tür. Debridman+Antibiyotikli PMMA zinciri üzerinden kapatma %20'lik sekonder cerrahi gereksinimi oram ile diğer yöntemlerden daha etkili görünmektedir. Başarısız sonuçlar alınan 5 hastanın hepsinin fizyolojik olarak sınırlanmış hastalar olması, tedavinin önemli bir komponentinin hastaların bu yönden desteklenmesi olduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The results of surgically treated chronic osteomyelitis Osteomyelitis is one of the most important problems in orthopedics and remains so despite improvements in treatment modalities. In our research investigating the treatment modalities and their efficacies, we have 58 paitients treated with the diagnosis of osteomyelitis in Ankara University Orthopedics and Traumatology Department between January 1995 and April 2005. The mean follow up period was 37 months and mean age was 29.4. Satisfactory treatment rate in the early period was 65.5% with different treatment modalities and in the late period was 91.4%. Debridement and antibiotic impregnated PMMA beads application had better efficacy with 20% secondary operation rate when compared to other modalities. Treatment failure was observed in 5 patients whom had significant physiologic limitations. This observation highlights that these patients should be supported from this point.