Skolyozun cerrahi tedavisinde subtransvers proçes telleme metodu
Subtransverse process wiring technique in the surgical treatment of scoliosis
  1. Tez No: 164949
  2. Yazar: RAMAZAN AKMEŞE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ KEMAL US
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Korreksiyon, nörolojik komplikasyon, skolyoz, sublaminar telleme, subtransvers telleme. 70, Correction, neurological complication, scoliosis, sublaminar wiring, subtransverse wiring. 71
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Skolyozun Cerrahi Tedavisinde Subtransvers Proçes Telleme Yöntemi Posterior segmental spinal enstrumentasyon tekniği bugün pek çok ortopedist tarafından tercih edilen bir skolyoz cerrahi yöntemidir. Translasyonel kuvvetle korreksiyonu sağladığı gibi füzyon iyileşmesi hızlıdır ve anında sağladığı rijid fıksasyon ile hastanın postoperatif immobilizasyon ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu cerrahi tekniğin öncüsü ve bugün hala dünyada en çok tercih edilen tipi sublaminar telleme yöntemidir. Ancak bu yöntemde nörolojik komplikasyonlar başta olmak üzere karşılaşılan zorluklar, ortopedistleri alternatif yöntemler arayışına itmiştir. Bu tez çalışmasıyla, uygulanabilirliği daha kolay olan subtransvers proçes telleme yönteminin sublaminar telleme yönteminden daha üstün olduğunu göstermeyi amaçladık. Bu sebeple kliniğimizde, yaş ortalaması 14 olan subtransvers telleme ameliyatı uygulanan 19 hasta ile yaş ortalaması 14.8 olan sublaminar telleme yöntemi kullanılan 45 hastanın takipleri yapıldı. Literatür bilgileri eşliğinde önemli kriterler göz önüne alınarak birbirleriyle istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Ortalama izlem süreleri subtransvers telleme grubunda 45.6 ay, sublaminar telleme grubunda 57.2 aydır. Hastaların yaş ortalaması, skolyotik eğriliklerin tipi, Risser'e göre matürite dereceleri istatistiksel olarak iki grup arasında anlamlı bir fark göstermemektedir. Ayrıca her iki grupta aynı cerrahi endikasyonlar kullanılmıştır. Ortalama korreksiyon, subtransvers telleme ameliyatında 26.5° (%52.9); sublaminar tellemede 28.9° (%54.1) olup istatistiksel olarak aralarında anlamlı bir fark yoktur. îzlem süreleri sonunda saptanan ortalama korreksiyon kaybı ise subtransvers telleme ameliyatı yapılanlarda 2.9° (%17.2); sublaminar telleme ameliyatı yapılanlarda 6.4° (%27)'dir. istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır. Subtransvers telleme yöntemi uygulanan hasta grubunda hiçbir nörolojik komplikasyonla karşılaşılmazken; sublaminar telleme kullanılan hastaların 5 (%11. l)'inde intraoperatif dura yırtığı, 4 (%8.9)'ünde postoperatif nörolojik defısit, 8 (%14.4)'inde geçici disestezi sendromu ile karşılaşıldı. Ortalama ameliyat süreleri, subtransvers telleme grubunda 3.6 saat; sublaminar telleme grubunda 4.9 saat olup istatistiksel olarak aralarında anlamlı bir fark vardır. Ortalama kanama miktarı ise subtransvers telleme ameliyatında 2.9 U iken sublaminar telleme ameliyatında 3.1 U'dir ve aralarında istatistiksel anlamda bir fark yoktur. Elde ettiğimiz bulgular subtransvers tellemenin eğriliğin korreksiyonunu sağlama açısından sublaminar telleme kadar kuvvetli bir cerrahi yöntem olduğunu göstermektedir. Korreksiyonun devamlılığını koruma açısından ise subtransvers telleme daha üstündür. Daha kolay ve çabuk uygulanabilen subtransvers telleme yöntemi, nörolojik komplikasyonlar açısından da çok daha güvenilirdir. Gerek hasta memnuniyeti açısından gerekse cerrahın daha kolay ve daha güvenli uygulayabilmesi bakımından; subtransvers telleme yöntemi, skolyoz cerrahisinde daha çok tercih edilmesi gereken bir tedavi şekli olmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Subtransverse Process Wiring Technique in The Surgical Treatment of Scoliosis Posterior segmental spinal instrumentation is the preferred technique for the surgical treatment of scoliosis. This technique provides correction by the translational forces, high rate of fusion and immediate rigid fixation which obviates the need for postoperative immobilization. The firstly used and mostly preferred type of this technique is sublaminar wiring. But the difficulties in this surgical technique especially neurological complications directed orthopaedists toward finding alternative techniques. Our aim in this study is to show the superiority of subtransverse wiring technique which requires little skill, against sublaminar wiring. The mean age of 19 patients in subtransverse wiring group is 14; and 14.8 in sublaminar wiring group which consist of 45 patients. By using the literature these two surgical techniques are compared statistically by each other. Mean folow-up period is 45.6 months in subtransvers wiring group and 57.2 months in sublaminar wiring group. According to mean age, curve types, maturity degree according to Risser classification; two groups don't have difference statistically. Also same surgical indications were used in both groups. The average correction rate was 26.5° (%52.9) after subtransverse wiring operations, and 28.9° (%54.1) after sublaminar wiring operations which shows no statistical difference between the groups. The average correction loss at the end of the follow-up period was 2.9° (%17.2) in subtransverse wiring group, and 6.4° (%27) in sublaminar wiring group. There is statistical difference between each group according to correction loss. In subtransverse wiring group there was not any neurological complications. But in sublaminar wiring group 5 (%11.1) patients had intraoperative dural rupture, 4 (%8.9) patients had postoperative neurological deficit, 8 (%14.4) patients had transient dysestesia sydrome. Mean operation time was 3.6 hours in subtransverse wiring operations, and 4.9 hours in sublaminar wiring operations which show statistical difference between each other. Mean blood loss was 2.9 U in subtransverse wiring group, and 3.1 U in sublaminar wiring group. This result do not show statistical difference between two groups. As a result subtransverse wiring technique is as strong as sublaminar wiring technique in deformity correction. In preventing the loss of the correction, subtransverse wiring is better than sublaminar wiring. Subtransverse wiring technique is not only easy but also neurologically safe and requires less operative time. Since it is more easy and safer to surgeons, and better to patients; subtransverse wiring technique must be preferred more in scoliosis surgery.