Rotator manşet yırtıklarında açık ve artroskopik cerrahi yöntemlerin karşılaştırılması
Comperative study of open and arthoscopic repair of rotator cuff tears
  1. Tez No: 164950
  2. Yazar: ENGİN TEZEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SİNAN ADIYAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Rotator manşet, omuz patolojileri, Rotator cuff, shoulder pathologies
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Artroskopik yöntemler, rotator manşet cerrahisinde son on-onbeş yılda giderek artan yoğunlukta kullanılmaktadır. Özellikle deltoid yapışma yerine zarar verilmemesi ve küçük insizyonlar ile cerrahi işlemin gerçekleştirilmesi artroskopinin daha çok tercih edilmesine yol açmıştır. Bu çalışmada, açık ve artroskopik cerrahi arasında klinik sonuçlar bakımından orta ve uzun dönemde bir fark olup olmadığı araştırılmak istenmiştir. Bu amaçla Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Ortopedi Kliniğinde 1998 - 2005 tarihleri arasında rotator manşet yırtığı nedeniyle 25'i açık, 25'i artroskopik yöntemle ameliyat edilen 50 hasta bu çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların yaşı, cinsiyeti, varsa sistemik hastalıkları, cerrahi öncesi konservatif tedavi uygulanıp uygulanmadığı, yapılan cerrahi girişim, cerrahi sonrası takip süresi, cerrahi sonrası hastaların muayenesinden elde edilen objektif ve sübjektif bulgular Constant ve UÇLA omuz değerlendirme sistemleri kullanılarak kaydedilmiştir. Yaptığımız istatistiksel analizler sonucu artroskopik ve açık cerrahi uygulanan gruplarda ortalama Constant skoru 83,56 ve 79,56 olarak çıkmıştır. Tüm grup değerlendirildiğinde ortalama Constant skoru 81,56'dır ve p değeri >0,05 olup her iki grup arasında Constant değerlendirme sistemine göre bir farklılık saptanmamıştır. Hastalar ayrıca UÇLA omuz değerlendirme sistemine görede değerlendirilmiş, artroskopik cerrahi uygulanan grupta 29,76, açık cerrahi uygulanan grupta 28,8 olarak belirlenmiştir. Tüm grup için bu değer 29,28'dir ve yine UÇLA temel alındığında da istatistiksel olarak gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Artroskopik tamir grubunda, diğer gruba göre narkotik analjezik ihtiyacı daha az, hastanede kalış süresi daha kısadır ve ameliyat öncesi aktivitelere dönüş daha çabuktur. Kısa vadedeki iyi sonuçların 21-31 ayda nasıl değiştiğinin incelendiği çalışmamızda ağrı, fonksiyon, hareket açıklığı, kuvvet skorları ve memnuniyet oranları arasında anlamlı fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Arthroscopic procedures have used widely for rotator cuff surgery for the last two decades. Especially preservation of deltoid insertion and application with small incisions are the major reasons for increasing popularity of this technique. In this study the difference between open and arthroscopic rotator cuff repair were examined at middle and long term. Fifty cases who underwent open (25 cases) and arthroscopic rotator cuff repair (25 cases) in the Department of Orthopedics and Traumatology at Ankara University (İbn'i Sina Hospital) between 1998 and 2005 were evaluated. The review included demographic characteristics of the patients including age and gender, systemic diseases, previous conservative treatment, follow up periods, type of surgery, postoperative objective and subjective evaluation with Constant and UCLA shoulder evaluation scoring systems. The average Constant scores were 83.56 and 79.56 in arthroscopic and open repair group respectively. The overall average Constant score was 81.56. Statistical analysis of the results revealed no significant difference between groups according to Constant evaluation score. The patients were evaluated according to UCLA shoulder evaluation score; average values were 29.76 and 28.8 in arthroscopic and open repair group respectively. The overall average was 29.28. Statistical analysis of the results revealed no significant difference between groups according to UCLA evaluation score. In the arthroscopic repair group lesser narcotic analgesic usage, shorter hospitalization period and quicker return to normal activities were observed when compared to open repair. We have followed the superior short term results up to 21- 31 months and no significant difference was observed in pain, function, range of motion, power scores and satisfaction rates.