Skolyozun cerrahi tedavisinde USS ve ISOLA posterior spinal enstrumentasyon sistemlerinin sonuçlarinin karşilaştirilmasi
Comparison of USS and ISOLA posterior spinal instrumentation systems results for surgical treatment of scoliosis
- Tez No: 226004
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA DİNÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Isola, korreksiyon, nörolojik komplikasyon, skolyoz, USS, Isola, correction, neurological complication, scoliosis, USS
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Isola posterior enstrumentasyon sistemiyle tedavi edilen 22 hastanın yaş ortalaması 13.9 (11-22), USS posterior enstrumentasyon sistemi kullanılan 25 hastada ise 14.4 (10-19) olarak saptanmıştır. Kız/erkek oranı Isola grubunda 17/5 iken USS grubunda 22/3?tür. Hastaların ameliyatları sonrası ortalama izlem süresi Isola sistemi uygulanan grupta 52.5 (23-97) ay, USS grubunda 25.8 (12-61) aydır. İstatistiksel olarak karşılaştırıldığında iki grup arasında izlem süreleri (Mann-Whitney testi) bakımından anlamlı bir fark varken; yaş (Mann-Whitney testi) ve cinsiyet dağılımı (chi-square testi) bakımından anlamlı bir fark yoktur. Ameliyatlar sonunda saptanan ortalama intraoperatif korreksiyon ise Isola grubunda 29.9 ? (%58.6) ve 18.5(%62.5); USS grubunda 27.6(%57.2) ve 19.3 (%58) olarak bulunmuştur. Yapılan Mann-Whitney testine göre istatistiksel olarak intraoperatif korreksiyon açısından iki grup arasında anlamlı bir fark yoktur. İzlem sürelerinin sonunda saptanan korreksiyon kaybı torakal ve lomber eğrilikler için sırasıyla Isola grubunda ortalama 9.4(%18.4) ve 3.5(%6.9), USS grubunda 3.9(%9) ve 1.9(%6.5)?tir. Korreksiyon kaybı açısından ise yapılan Mann-Whitney testi sonucu istatistiksel anlamda iki grup arasında anlamlı fark vardır. Ameliyatta füzyon alanına dahil edilen ortalama segment sayısı Isola yapılan grupta iken 11.3 (7-15), USS grubunda ise 10.8 (14-7) dir. İstatistiksel olarak füzyon alanına dahil edilen segment sayısı bakımından iki grup arasında anlamlı fark yoktur (Mann-Whitney testi). Isola sistemi uygulanan grupta ortalama SRS-30 skoru 3.48 (3.3-4.1) olarak hesaplanırken, USS sistemi kullanılan grupta ortalama SRS-30 skoru ise 3.65 (2.4-4.3) olarak hesaplanmıştır. İstatistiksel olarak iki grup arasında Mann-Whitney testi sonucuna göre anlamlı bir fark yoktur.Isola grubundaki hastaların ortalama ameliyat süresi 385 dakika (310-430 dakika) iken sublaminar telleme yöntemi kullanılanlarda ortalama 323 dakika (290-360) dakika olarak saptanmıştır. Ameliyat sırasında ortalama eritrosit süspansiyonu replesmanı, Isola yapılan grupta 3.3 (2-5) U iken USS yapılan grupta ortalama 2.8 (2-4) U olarak bulunmuştur. Bu değerlere göre iki grup arasında ameliyat süresi ve eritrosit süspansiyonu replesmanı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır İki grup arasında istatistiksel olarak (chi-square test) ameliyat sonrası nörolojik defisit açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Ayrıca Isola ve USS grupları arasında toplam postoperatif komplikasyonlar karşılaştırıldığında da istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (chi-square test). Elde ettiğimiz bulgular USS ve Isola sistemlerinin eğriliğin korreksiyonunu sağlama açısından birbirlerine yakın yöntemler olduğunu göstermektedir. Korreksiyonun devamlılığını koruma açısından ise USS posterior spinal enstrumentasyon sistemi daha üstündür. Ayrıca ameliyatta kullanılan eritrosit süspansiyonu ve ameliyat süresi açısından da USS daha başarılı gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
The mean age of 22 patients in Isola group is 13.9; and 14.4 in USS group which consist of 25 patients. By using the literature these two surgical techniques are compared statistically by each other. Mean folow-up period is 52.5 months in Isola group and 25.8 months in USS group. Female/male ratio is 17/5 in Isola group and 22/3 in USS group. According to mean age and female/male ratio; two groups do not have statistically significant difference but there is difference between two groups according to follow-up time. The average correction rate is 29.9° (%58.6) and 18.5° (%62.5) in Isola group, and 27.6° (%57.2) and 19.3° (%58) in USS group which shows no statistical significant difference between both groups. The average correction loss at the end of the follow-up period is 9.4° (%18.4) and 3.5° (%6.9) in Isola group, and 3.9° (%9) and 1.9° (%6.5) in USS group. There is statistically significant difference between each group according to correction loss.Mean operation time was 385 minutes in Isola group, and 323 minutes in USS group which showed statistically significant difference between both groups. Mean blood replacement was 3.3 U in Isola group, and 2.8 U in USS group. These results also show statisticaly significant difference between two groups. Mean SRS-30 score was 3.48 in Isola group and 3.65 in USS group which shows no statistical difference between the groups.There was no statisticaly significant difference between two groups according to postoperative neurological complications. Also there was no statisticaly significant difference between two groups according to total postoperative complications. In conclusion USS and Isola posterior spinal instrumentation systems are similar for correction of curves. But Isola has a higher rate of correction loss than USS. Also according to blood loss and operation time USS seems beter than Isola.