Displastik kalçalarda rotasyonel asetabular osteotomi uygulamaları ve sonuçları
Results and treatment rotational acetabular osteotomy for dysplastic hips
  1. Tez No: 164948
  2. Yazar: ENGİN KARADENİZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Displastik kalça, Harris Kalça Skoru, Merkez - Kenar Açısı, Osteoartrit, Rotasyonel Asetabular Osteotomi 53, Dysplastic hip, Harris hip score, center - edge angle, osteoarthritis, Rotational acetabular osteotomy 54
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Displastik Kalçalarda Rotasyoncl Asetabular Osteotomi Uygulamaları ve Sonuçları Müdahele edilmezse ileriki dönemlerde kalça osteoartritinin kaçınılmaz olduğu genç erişkin ve erişkin dönem kalça displazisi cerrahi tedavisinde, pelvik özellikle asetabular osteotomiler ülkemizde ve dünyada güncelliğini korumaktadır. Tez çalışmamda, 1996 - 2004 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı' nda asetabular displazi tanısıyla Ninomiya rotasyonel asetabular osteotomi yapılan 20 hastanın 21 kalçası radyolojik ve klinik olarak değerlendirilmiştir. Kalça ekleminin fonksiyonel ve mekanik anatomisi, kalça displazisi nedenleri, kalça displazisine yönelik konservatif tedavi, cerrahi tedavi endikasyonları, ilkeleri ve teknikleri, komplikasyonları, preoperatif ve postoperatif radyolojik ve klinik değerlendirme sistemleri anlatılmış olup; olgu serimizin sonuçları, ülkemizde ve dünyada, aynı ya da farklı teknikle yapılan vaka serileriyle karşılaştırılmıştır. Ortalama takip süremiz 53 ay, 17' si kadın, 3' ü erkek olmak üzere 20 hasta mevcuttu. Ortalama cerrahi yaş 20 (15 - 32) idi. 5 olgu Severin grup 2a, 6 olgu S grup 2b, 6 olgu S grup 3, 2 olgu S grup 4a ve 2 olguda S grup 4b idi. Hastaların preoperatif merkez - kenar (CE) açısı ortalama 1 1.1° iken takipler sonrası 39° olmuştur. Asetabular çatı açısı ise 26.6° den 13.2° ye gerilemiş olup femur başı örtünmesi ise %64' den %88' e çıkmıştır. Klinik olarak Harris kalça skoru ortalama 72.25 puan iken, takipler sonunda 94.05 puan olmuştur. Ameliyat sonrasında intraartiküler osteotomi veya nörovasküler yaralanma gibi korkulan komplikasyonlar olmadı. 2 hastamızda enfeksiyon gelişti. Asetabular displazi olgularında; cerrahi müdahele öncesi endikasyon, hasta yaşı ve preoperatif planlama ve cerrahi teknik çok önemlidir. Tüm vakalarımız gözönüne alındığında, takipler sonunda radyolojik ve klinik olarak değerlendirdiğimizde sonuçlarımız, Türkiye' deki seri sonuçlarının en iyilerinden biri olmakla birlikte, dünya literatürlerinde özellikle Japonya' daki serilere göre gayet iyi ve başarılı sonuçlardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Results and Treatment of Rotational Acetabular Osteotomy in Dysplastic Hips Acetabular osteotomies are becoming more popular throughout our country and the world in the treatment of development hip dysplasia young adults which results in hip osteoarthritis in long term In our series 21 hip of 2o cases undervent Ninomiya rotational acetabular osteotomy in Ankara University Medicine Faculty Orthopedics and Traumatoloji Department between 1996 - 2004 were evaluated. The functional and mechanical anatomy of the hip, etiology of hip dysplasia, conservative treatment applied for hip dysplasia, indications, technique of surgical treatment, complications, pre and postoperative radiologic and clinical evaluation systems were described and results of our series were compored with other series reported from other centers. There were 17 females and 3 males with a mean follow up period of 53 months. The mean age was 20 years (15 - 32). Five cases were classified as Severin grup 2a, six cases were 2b, 6 eases were 3, two patients were 4a and two cases were 4b. The preoperative mean center - edge angle was 1 1.7" becomes 39 at latest follow up. Acetabular roof angle decreased from 26.6 to 13.2, femoral head coverage increased from % 64 to % 88. The mean Harris hip score was preoperatively 72.25 increased to 94.05. There were no serious complications such as intraarticular osteotomy and neurovascular injury, infections was observed in 2 cases. Indications of surgery, age of the patients, preoperative planning and surgical technique were very important in acetabular dysplasia. When overall results were considered, radiologic and clinical results were of the best series reported in Turkey and comporable with the scries from the world especially Japan.