İrritabl barsak sendromlu hastalarda hidrojen nefes testi
Hydrogen breath test in patients with irrtable bowel syndrome
- Tez No: 164957
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: İntihabı barsak sendromu, hidrojen nefes testi, laktoz intoleransı, fruktoz intoleransı. 28, Irritable bowel syndrome, hydrogen breath test, lactose intolerance, fructose intolerance 29
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
7. Özet: İrritabl Barsak Sendromlu Hastalarda Hidrojen Nefes Testi İBS'Iİ hastalarda karbonhidrat intoleransı neden olabilmektedir. Bu durumun tanısında en uygun yöntem olarak HNT kabul edilmektedir. İBS tanısının sübjektif kriterlere dayandığı düşünülürse bu tablonun altında yatan karbonhidrat intoleransının ve BAÇ'ın tespiti önem kazanmaktadır. Bizim çalışmamızda İBS'Iİ hastaların %76,9'unda, kontrol grubunun %45'inde laktoz intoleransı tespit edilmiştir (p=0.001 ). Baç lehine bulgu gözlenmemiştir. İBS'de %15 hastada hızlı transite bağlı şikayetler tespit edilmiştir. İBS'li hastaların %5,7'sinde kontrol grubunun %20'sinde laktuloz ve laktoz HNT'lerinde hidrojen artışı görülmemiş olup bu durum hidrojen üretmeyen bakteri varlığına bağlanmıştır (p=0,06). Hidrojen üreten bakteri varlığı İBS'Iİ hastalarda daha yüksek bulunmuştur. İBS hastalarının %17,3'ünde fruktoz intoleransı bulunmasına rağmen kontrol grubunda hiçbir bireyde pozitiflik elde edilmemiştir. Glukoz, sukroz, sorbitol ve d-ksiloz HNT sonuçları arasında ise fark bulunmamıştır. Kısacası çalışmamızda İBS'Iİ hastaların %73, Tinde laktoza, %15,4'ünde fruktoza intolerans tespit edilmiştir. Bu hastalara laktoz ve fruktoz içermeyen diyet verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
8. Summary: Hydrogen Breath Test in Patients with Irritable Bowel Syndrome Carbohydrate intolerance can cause abdominal symptoms in patients with irritable bowel syndrome (IBS). The hydrogen breath test (HBT) is the best method to diagnose this disorder. Because the diagnosis of IBS depends onto subjective criteria, eliminating the disorders such as carbohydrate intolerance and bacterial overgrowth is strongly recommended. 76,9% of patients with IBS and 45% of healthy volunteers in our study had lactose intolerance (p=0,001). We couldn't found any evident for bacterial overgrowth in IBS patients. HBT weren't positive at any time in both lactulose and lactose HBTs, which mean non-(hydrogen) producer bacterial flora, in 5,7% of IBS patients and 20% of control group (p=0,06). Fructose HBT was positive in 17,3% of IBS patients, although none of the control subject were positive. We thought the positivity in IBS patients was due to fructose intolerance. Glucose, sucrose, sorbitol and d-xylose HBT results were similar in two groups. Conversely our analysis reveals that lactose intolerance found in 73,1% and fructose intolerance found in 15,4% of IBS patients. Therefore, we advise that lactose or fructose free diet should be given to these intolerant subjects.