Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde tedaviye yanıt ile serum EGFR düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between treatment response and serum EGFR level in non-small cell lung cancer (NSCLC)
  1. Tez No: 164967
  2. Yazar: İBRAHİM TEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN AKBULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Serum aktif EGFR seviyesi, prognoz, küçük hücre dışı akciğer kanseri. 39, Serum active EGFR level, prognosis, non-small cell lung cancer. 40
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Onkoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET KÜÇÜK HÜCRELİ DIŞI AKCİĞER KANSERİNDE TEDAVİYE YANIT İLE SERUM EGFR DÜZEYİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Erken tanı ve gelişen tedavi yöntemleri, birçok kanserde yaşam süresini uzatırken, akciğer kanserinde aynı başarıyı sağlayamamaktadır. TNM sisteminden başka yeni prognostik faktörlerin araştırılması gereklidir.. Bu yeni biyomarkırlar sayesinde kötü prognostik gruplar saptanarak bunlarda daha etkili tedavi seçeneklerinin kullanılmasının yolu açılabilecektir. Bu çalışmanın amacı lokal ileri, metastatik veya nüks KHDAK'li hastada tedaviye alman yanıt ile serum aktif EGFR seviyesi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya KHDAK'li 33 hasta dahil edildi. Tedaviye alman yanıt ile serum EGFR seviyeleri arasında ilişki incelendiğinde, tedaviye yanıt veren hastalarda bazal serum EGFR düzeylerinin kemoterapiye yanıt vermeyen hastalara göre daha yüksek olduğu bulundu. Yine 2 kür kemoterapi sonrası EGFR yüksekliği ile tedavi yanıtı arasında pozitif bir ilişki saptandı. Sonuç olarak, serum aktif EGFR düzeyinin tedaviye yanıtı tahmin etmede ve takipte kullanılabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE RELATIONSHIP BETWEEN TREATMENT RESPONSE AND SERUM EGFR LEVEL IN NON-SMALL CELL LUNG CANCER (NSCLC) Early diagnosis and the improvement in the treatment options in cancer patients can prolong the survival in the majority of malignancies, although they add no benefit to the survival of patients with non-small cell lung cancer (NSCLC). Some patients with NSCLC responde to the treatment well while others do not. Therefore, new prognostic factors and biomarkers other than the stage of disease should be explored in NSCLC. The management of NSCLC may be different according to those biomarkers. The new biomarkers may help to the clinicians to identify who patients have poor prognosis and responde to the specific treatment. The aim of this study is to investigate whether there is a relationship between the response to treatment and serum level of active EGFR or not. Thirty-three patients with locally advanced, metastatic or recurrent non-small cell lung cancer were enrolled into this study. The serum level of active EGFR was higher in patients responded to the treatment when compared with non-responders. Also, there was a correlation between the serum level of active EGFR and the response to treatment following two cycles of chemotheraphy. In conclusion, the serum level of active EGFR seems to be an useful biomarker for predicting and monitoring the response to the treatment in patients with NSCLC.