Presbiakuzide, saf ses ve konuşma odyometrisi, otoakustik emisyon, beyin sapı odyometrik incelemelerini kullanarak patolojinin lokalizasyonunun değerlendirilmesi
The evaluation of pathologic localization by using puro tone audiometry, speech audiometry, distortion product otoacoustic emission, and auditory brain stem response in presbycusis
  1. Tez No: 164966
  2. Yazar: KADRİYE ŞERİFE BOYNUKALIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇALGÜLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Distorsiyon Ürünü Otoakustik Emisyon (Distortion Product Otoacoustic Emission=DPOAE), İşitsel Beyin Sapı Cevaplan (ABR), Konuşma Odyometrisi, Presbiakuzi, Saf Ses Odyometrisi. 30, Distortion Product Otoacoustic Emission (DPOAE), Auditory Brain Stem Responses (ABR), Speech Audiometry, Prebycusis, Pure Tone Audiometry. 32
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Presbiakuzide, Saf Ses Ve Konuşma Odyometrisi, Otoakustik Emisyon, Beyin Sapı Odyometrik İncelemelerini Kullanarak Patolojinin Lokalizasyonunun Değerlendirilmesi Presbiakuzi, yaşlılarda bireyin iletişim aktivitesini azaltan, toplumdaki aktif birey olma yükümlülüğünü kısıtlayan, yaşlı populasyonun en önemli hastalıklarından biridir. Presbiakuzinin patolojik temeli kısmen anlaşılabilmiştir. Bu çalışmanın amacı; presbiakuzili hastalarda patolojinin lokalizasyonunu, periferik ve santral işitsel yollardaki değişikleri saf ses ve konuşma odyometrisi, Distorsiyon Ürünü Otoakustik Emisyon (Distortion Product Otoacoustic Emission=DPOAE), İşitsel Beyin Sapı Cevaplan (ABR) gibi odyolojik farklı metodlar kullanarak, değerlendirmek ve belirlemektir. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'na başvuran 40 presbiakuzili hasta çalışma kapsamına alındı. Hastaların işitmeleri Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Odyoloji Ünitesi'nde saf ses ve konuşma odyometrisi, DPOAE ve ABR kayıtlan yapılarak değerlendirildi. Saf Ses Ortalaması (SSO) sağ ve sol kulakta ortalama 44.83±1.78 dB ve 44.68+1.75 dB, sağ ve sol kulakta Konuşmayı Ayırdetme Oram (KAO) ortalaması %78.83+2.24 ve %78.1+2.07'idi. Elde ettiğimiz diğer bulgulara göre yaş ile SSO, KAO, Konuşmayı Alma Eşiği (Speech Reception Treshold-SRT) değerleri arasında anlamlı bir ilişki saptandı (p0.05). Olgulann DPOAE varlığının oram 1000 Hz'de %52, 2000 Hz'de %27.5, 3000 ve 4000 Hz'de %10, 5000 Hz'de %5'idi. DPOAE varlığı ile yaş arasında anlamlı bir ilişki elde edilmedi (p>0.05). Çalışmamızda olguların ABR' de elde edilen dalgalarının latanslarında uzamalar fark edilse de 0.2 msn'lik bir uzama olduğu patolojik değişiklikler olmadığı tespit edildi. I-H3, I-V, III-V interpik latans düzeyleri normal saptandı. Kadınlar ile erkeklerin odyogram tipleri, SSO, SRT, KAOTan, bütün frekanslarda DPOAE varlığı, L, IH., V. dalga latansları, I-III, I-V, III-V, I-V interpik latansları, karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık tespit edilmedi (p>0.05). Olgular tinnitusu olanlar ve olmayan olarak ayrıldığında tinnitusu olanlar ile olmayanlar arasında SSO, KAO, SRT, bütün frekanslarda DPOAE varlığı, I., III., V. dalga latansları, I-HI, I-V, III- V, I-V interpik latansları, odyogram tipleri açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0.05). Çalışmamızda olguların SSO ve KAO, SRT değerlerinin kendi arasındaki ilişkilerinin anlamlı olduğu tespit edildi (p0.05). Sonuç olarak yaşın artmasıyla saf ses ve konuşma odyometri verilerinin anlamlı düzeyde farklılaştığı ve işitmenin azaldığı saptandı. Hastalarda yüksek frekanslarda daha belirgin olmak üzere emisyon alınmadığı izlendi. Bundan yola çıkarak dış tüy hücre disfonksiyonunun yani koklear hasarın varlığı tespit edildi. I-III, I-V, III-V interpik latans düzeylerinin normal olmasından da I., IH., V. dalga latanslarındaki 29uzamanın koklear kaybın yansımasına bağlı olduğunu, beyin sapında bulunan işitsel yollarda patoloji olmadığını düşündürmektedir. Presbiakuzinin patolojik lokalizasyonunun belirlenmesi ancak elektrofizyolojik testlerle histopatolojik bulguların birlikte değerlendirilmesiyle mümkün olabilmektedir. Patolojik lokalizasyon açıklandıkça farmakolojik tedavinin ve işitme cihazlarının geliştirilmesi daha hızlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Evaluation of Pathologic Localization By Using Pure Tone Audiometry, Speech Audiometry, Distortion Product Otoacoustic Emission, and Auditory Brain Stem Response in Presbycusis Presbycusis is one of the major diseases in elderly which reduces the communicating activity of older adults and limits the duty of induvidual activity in the society. The pathologic basis of presbycusis is partially understood. The aim of this study is to evaluate the changes of peripheric and central auditory pathways in presbycusis and to localize the pathology by using pure tone audiometry, speech audiometry, Distortion Product Otoacoustic Emission (DPOAE), and Auditory Brain Stem Responses (ABR). In this study, 40 patients with precbycusis, who applied to Ankara University Medical School Department of Otorhinolaryngology, were included. In Ankara University Audiology Unit, pure tone audiometry, speech audiometry, DPOAE, ABR were recorded to evaluate the hearing loss. Mean value of the Pure Tone Average (PTA) was 44.83±1.78 dB and 44.68+1.75 dB in right and left ear, mean value of speech discrimination ratio (SDR) was 78.83+2.24% and 78.1±2.07% in right and left ear. According to our findings, there was a significant relation between the age and the PTA, SDR, Speech Reception Treshold (SRT) (p0.05). The ratio of DPOAE presence at 1000 Hz was 52%, at 2000 Hz was 27.5%, at 3000 and 4000 Hz was 10%, at 5000 Hz was 5 %. There was no significant relation between DPOAE existance and age (p>0.05). In our cases even if ABR wave latencies became 0.2 msn longer, a pathologic change was not seen. I-HI, I-V, III-V interpeak latencies were all in normal limits. When we compared PTA, SDR, SRT, DPOAE existance and ABR wave latencies of the men and women there was no significant difference (p>0.05). There was no difference between the patients with tinnitus and without tinnitus when they were compared in respect to PTA, SDR, SRT, DPOAE existance and ABR wave latencies (p>0.05). There was a significant relation between PTA and SDR, SRT (p0.05). In conclusion, it was found that the pure tone and speech audiometric results changed and hearing loss increased because of aging. DPOAE's absence increased in high frequencies and the presence of outer hair cell dysfunction in other words cochlear damage was seen in elderly. Although ABR wave latencies had become 0.2 msn longer, it was thought that there was no pathology in brain stem auditory pathways because of the normal levels of I-DI, I-V, III-V interpeak latencies. The exact pathologic localization can be understood by electrophysiologic tests with histopathologic findings. As the pathologic localization is being explained, it will be easier to develop pharmacologic treatments and hearing aids. 31