Kordon kanı lipid profilinin aterosklerotik kalp hastalığı ile ilişkisi
  1. Tez No: 165016
  2. Yazar: FADİME YÜKSEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DERYA BÜYÜKKAYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, Lipidler, Kord Kanı Lipid Düzeyleri, Atherosclerosis, Lipids, Cord Blood Lipid Profiles
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
IV ÖZET Aterosklerotik kalp hastalığı (ASKH) gelişmiş toplumlarda erişkinlerin en önemli mortalite ve morbidite nedenlerinden biridir. Hiperkolesterolemi ateroskleroz nedenleri arasında en önemlisidir. Birçok araştırmacı serum lipid bozukluklarının çocukluk çağında başladığına ve aterosklerotik lezyonun yaşamın erken döneminde oluştuğuna inanmaktadır. Bu bulgular yenidoğan lipid profilinin önemini ortaya koyar. Bu çalışmada, yenidoğanda kordon kanında lipid profili ile gcstasyonel parametreler, maternal parametreler, maternal lipid profili ve ailede hiperlipidemi öyküsü karşılaştırıldı. Total kolesterol (TC), trigliserid (TG), yüksek dansiteli lipoprotein (HDL), düşük dansiteli lipoprotein (LDL), çok düşük dansiteli lipoprotein (VLDL) düzeyleri toplam 59 yenidoğan kordon kanında ölçüldü. Aynı parametreler doğumdan altı hafta sonra annelerde de bakıldı. Ayrıca kordon kam lipid değerleri ile bebeğin cinsiyet, doğum ağırlığı, doğum boyu, baş çevresi arasında ilişki olup olmadığı ve ailede hiperlipidemi ile ilişkisinin olup olmadığı araştırıldı. Kord kam lipid düzeyleri yetişkin değerlerinden düşüktü. Kord kam HDL düzeyi ile maternal HDL düzeyi arasında pozitif yönlü korelasyon vardı (r=0.419, p=0.03). Kord kanında diğer kolesterol düzeyleri ile annenin diğer kolesterol düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki yoktu (pX),05). Kord kam HDL düzeyi düşük bebeklerin annelerindeki HDL ortalaması (34,43±3,85 mg/dL), kord HDL düzeyi normal bebeklerdeki anne HDL ortalamasından (39,38±7,69 mg/dL) istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olarak tespit edildi (p=0,01). Sonuç olarak biz bu çalışma ile kord kam HDL düzeyleri düşük olan bebeklerin, yaşamlarının ileriki dönemlerinde ateroskleroz için risk altında olabileceklerini ve bu yönden takip edilmesi gerektiğini, ayrıca bu bebeklerin aile bireylerinin de aterosklerotik kalp hastalığı açısından uyarılması ve ASKH için risk grubu arasında izlenmesi gerektiği kanısındayız
Özet (Çeviri)
SUMMARY Atherosclerotic cardiovascular disease is one of the most important causes of mortality and morbidity in adult in developed societies. Among the causes of atherosclerosis, hypercholesterolemia is the most important. Many investigators believe that serum lipid abnormalities begin in childhood and that atherosclerotic lesions emerge early in life. These findings suggest that the lipid profile in newborns is important. In this study, the lipid profiles of the cord blood in newborns were compared in terms of gestational parameters, maternal parameters, maternal lipid profiles and family histories of hyperlipidemia. Plasma total cholesterol (TC), triglycerides (TG), high density lipoprotein (HDL), low density lipoprotein (LDL) and very low dancity lipoprotein (VLDL) were measured in the cord blood of 59 newborns. These same parameters were also measured in the mothers 6 weeks after delivery. Also, relations between cord plasma lipids values and newborns' sex, birth weight, length, and head circumference were investigated. Cord blood lipid levels were lower than those in adults. Cord blood HDL levels were correlated positively with maternal HDL levels (r= 0.419, p=0.03). However, there were no significant relations between the other cholesterol levels in cord and maternal blood. (p>0.05). For babies with low HDL levels in their cord blood, their mothers' HDL levels were significantly lower than those in mothers of babies with normal HDL cord blood (maternal HDL 34.43 ±3.85 mg/dL and 39.38 ±7.69 mg/dL respectively). In conclusion, we suggest that babies with low HDL levels in their cord blood may be at risk for atherosclerosis in their later stages of life, and should be followed up from this perspective; furthermore, we suggest that these babies' family members be informed of their risk for atherosclerotic cardiovascular disease, and followed up accordingly.