Vaginal akıntı örneklerinden moleküler ve konvansiyonel yöntemlerle mikroorganizmaların izole edilmesi
Isolation of microorganisms from vaginal swab samples with molecular and conventional methods
  1. Tez No: 165017
  2. Yazar: ÖZLEM YANAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZAHİR BAKICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Vaginal akıntı, gram boyama, kültür, DNA hibridizasyon testi ıı, Vaginal discharge, gram staining, culture, DNA hibridization test. m
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET VAGINAL AKINTI ÖRNEKLERİNDEN MOLEKÜLER VE KONVANSİYONEL YÖNTEMLERLE MİKROORGANİZMALARIN İZOLE EDİLMESİ Bu çalışmada; vaginal akıntı, kaşıntı ve ağrı şikayeti ile kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran 201 hastanın vaginal sürüntü örneklerinde, vaginit etkenlerinin farklı yöntemlerle izole edilmesi amaçlanmıştır. Hastalardan alman vajinal sürüntü örnekleri laboratuvarda gram boyama, kültür ve DNA hibridizasyon yöntemi ile incelenmiştir. Gram boyama yapılmış vaginal sürüntülerin değerlendirilmesi sonucunda toplam 201 örneğin 21(%10.4)'i mantar vaginiti olarak değerlendirilmiş, 26(%12.9)'sında bakteri veya maya görülemezken, 154(76. 6)'ü ise değerlendirilememiştir. Kültür sonucuna göre hastaların 30(%14.9)'unda Candida türleri ve 6(%2.9)'sınde G.vaginalis üredi. Nonspesifik vaginit etkeni olan bakterilerden Staphylococcus epidermidis 44(%32.8) hastada saptanarak ençok rastlanan mikroorganizma oldu. İkinci sırada 41(%30.6) hastada Kcoli olduğu saptandı. Vaginal sürüntü örnekleri DNA hibridizasyon yöntemiyle incelendiğinde Candida spp. 22(%11), Gardnerella vaginalis 11(%5.5) ve Trichomonas vaginalis ise 1(%0.5) hastada saptanmıştır. Antifungal duyarlılık test sonuçlarına göre izole edilen tüm Candida türü mikroorganizmaları; Amfoterisin B, Flusitozin ve Nistatin'e %100 duyarlı, Ketokonazol ve MikonazoPe %96.6, Ekonazol ve FlukonazoPe %93.3 oranında duyarlı bulundu. Sonuçta, DNA hibridizasyon yöntemi istatistiksel olarak konvansiyonel yöntemlerle karşılaştırılmış, bu yöntemlere göre bir üstünlüğü saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY ISOLATION OF MICROORGANISMS FROM VAGINAL SWAB SAMPLES WITH MOLECULER AND CONVENTIONAL METHODS In this study, it was aimed to isolate the vaginitis agents from 201 patient who applied with complaints vaginal discharge, itching and pain at Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinics. Vaginal swab samples taken from patients was examined with gram staining, culture and DNA hybridization test in laboratory. In results of gram staining; Candida vaginitis were evaluated in 21(10.4%) of 201 samples. Yeast and bacteria were not isolated in 26(12.9%) and 154(76.6%) were not named of 201 samples. According to culture results; were found Candida spp. in 30(14.9%) and Gardnerella vaginalis in 6(2.9%) of 201 patients. Staphylococcus epidermidis was found 44(32.8%) to be the most frequently isolated pathogen in nonspesific vaginitis agents. The second most frequent pathogen was E.coli 41(30.6%). When vaginal swab samples were examined by DNA hybridization test, Candida spp., Gardnerella spp and Trichomonas was found 22(11%), 11(5.5%), 1(0.5%), respectively According to antifungal susceptibilities test results; isolated all Candida microorganism were found sensitive 100% to Amfoterisine B, Flucytosine and Nystatine, 96.6% to Ketoconazole and Miconasole and 93.3%to Fluconasole. As a result, DNA hybridization test has been compared to conventional one, but no superiority has been determined againts these conventional one in the statistically.