Miyokard enfarktı geçirmiş hastalarda 'geç kontrast tutulumunun' IR-turboflash ve IR-balanced SSFP sekansları ile karşılaştırılmalı incelemesi
Comperative analysis of IR-turbo flash and IR-balanced SSFP in the evaluation of 'late contrast enhancement' in myocardial infarct
  1. Tez No: 165052
  2. Yazar: MAHMUT EROL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYTEKİN BESİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: kardiyak MRG, geç kontrastlarıma, trueFISP, turboFLASH, cardiac MRI, late myocardial enhancemet, trueFISP, turboFLASH, balancedSSFP
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Erol M, Miyokard enfarktı geçirmiş hastalarda“geç kontrast tutulumunun”İR- turboFLASH ve IR-balanced SSFP sekansları ile karşılaştırmalı incelemesi,Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi,Radyoloji tezi,Ankara,2005.Bu çalışmanın amacı miyokardiyal geç kontrast tutulumunun değerlendirmesinde 2B ve 3B, IR-segmented trueFISP ve IR-segmented turboFLASH MRG sekanslarının faydalarının ve olumsuz yönlerinin karşılaştırılarak en uygun sekansın belirlenmesidir.Bu amaçla subakut(n=8) ve kronik (n=12) miyokard enfarktüslü,7'si kadın, 1 3 'ü erkek toplam 20 hastaya, 0.15 mmol/kg dozunda intravenöz gadodiamide-DTPA(Omniscan-R,OpakimA.Ş) verilmesini takiben yaklaşık on dakika sonra EKG tetiklemeli,nefes tutturularak,dört çalışma sekansıyla MRG tetkiki yapıldı. Her sekansın görüntüleri,iki ayrı araştırmacı tarafından bağımsız olarak değerlendirilerek, enfarkt varlığı(geç kontrastlanan bölge),enfarktın transmural kalınlık yüzdesi,enfarktın hacmi değerlendirildi,enfarktlı miyokard dokusunun,normal miyokard dokusunun ve sol ventrikül içi kan havuzunun sinyal intensiteleri ve görüntü alanı içindeki gürültü(SD) ölçülerek sinyal/gürültü oranlan(SGO),kontrast/gürültü oranlan(KGO) ve sinyal intensite oranlan(SIO) belirlendi. Hem görüntü kalitesinin,hem de enfarktın transmural kalınlık yüzdesinin skorlaması yapılarak,iki araştırmacı arasındaki(interobserver) ve sekanslar arasındaki(intraobserver) farklılıklar ölçüldü.Tüm sekanslar başarıyla enfarkt bölgesini gösterdi,enfarktın transmural kalınlığını belirlemede sekanslar arasında ve iki araştırmacı arasında büyük uyumluluk vardı.Ancak 3B-trueFISP sekansında ölçülen enfarkt hacmi diğer sekanslara göre daha abartılı idi.SGO,KGO ve SIO değerleri 3B trueFISP sekansında en yüksek,ikinci olarak 3B FLASH sekansında yüksekti.Görüntü kalitesi skorlamasında en yüksek puan 2B FLASH,sonra 3B FLASH sekansına aitti.2B trueFISP sekansının diğer FLASH sekanslarına göre belirgin bir üstünlüğü yoktu. Sonuç olarak FLASH grubu sekansları enfarkt alam taramasında ilk olarak tercih edilmeli ve alternatif olarak hazırlanan SSFP türevi sekansların optimizasyonu için çalışmaların yapılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Erol M, Comperative analysis of IR- turboFLASH and IR-balanced SSFP in the evaluation of“late contrast enhancement”in myocardial infarct. Hacettepe University School of Medicine, Radiology thesis, 2005. The purpose of this study is to compare the advantages and disadvantages of 2D and 3D IR- segmented turboFLASH and IR-segmented trueFISP Sequences in the evaluation of the late contrast enhancement in myocardial infarct and to determine the optimum sequence. For this reason MRI consisted of ECG gated, breathhold 4 study sequences have been performed to 20 patients, 7 women, 13 men of myocardial infarct subacute (n=8) and chronic (n=12) after 10 minutes of intravenous gadodiamide-DTPA (Omniscan-R, OP AKIM) administration. The images of each sequence have been evaluated by two independent investigators and the presence of infarct (late enhancing area), the transmural thickness percantage of the infarct and infarct volume has been determined. Signal intensities of blood pool and noise within the field of view (SD) has been measured and signal/noise ratio (SNR), contrast/noise ratio (CNR) and signal intensity ratio (SIR) of infarcted myocardial tissue, normal myocardial tissue and have been determined. Both quality of the image and transmural thickness percantage of the infarct have been scored and the differences between the invastigators (interobserver) and the sequences (intraobserver) have been measured. All the sequences have demonstrated the infarct successfully and there was full correlation in determining the transmural infarct thickness between the sequences and the investigators. However the infarct volume measured in 3D trueFISP sequence was exaggerated in comparison to the others. SNR, CNR and SIR values were highest in 3D trueFISP and secondly in 3D FLASH. The highests scores in image quality belong to 2D FLASH and secondly 3D FLASH. 2D trueFISP sequence has no significant superiority over the other two sequences. As a result FLASH group sequences should be preferred in the detection of infarct area as first line and SSFP derived sequences preferred as an alternative needsto be optimized.