Bakü Merkez Askeri Hastanesi'nde yatarak tedavi gören hastalara sunulan sağlık hizmet kalitesi ve hasta memnuniyetinin incelenmesi
The patient satisfaction and the quality of the health care which is given to the patient who where treates in Baku Central military hospital
- Tez No: 165084
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hastaneler, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: hasta memnuniyeti, doktor-hasta ilişkisi, sağlık bakım hizmetleri, toplam kalite, hasta beklentisi, patient satisfaction, physician patient relationship, health care services, total quality, patient expectation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Askeri Sağlık Hizmetleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Bu çalışma, Baku Merkez Askeri Hastanesi'nde (BMAH) yatarak tedavi gören hastalara sunulan sağlık hizmet kalitesini ve bu hizmetten kaynaklanan memnuniyet seviyelerinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Bu güne kadar Azerbaycan'da Milli Savunma Bakanlığına bağlı olarak hizmet sunan hastanelerde hasta memnuniyetinin değerlendirilmesine yönelik her hangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu amaca uygun olarak 01Ağustos-30EyIül 2004 tarihinde Baku Merkez Askeri Hastanesi'nde yatarak tedavi olan hastalar ve bu hastalardan örneklem Hastane Bilgi Sisteminden (HBS) alınmıştır. Veri toplanmasında; hasta memnuniyetinin belirlenmesi için ankette hastalara yönelik kişisel bilgileri içeren sorular, verilen sağlık hizmet kalitesini ve memnuniyet düzeyini ölçmeye yönelik sorular yer almıştır. Anketler hastalara yüzyüze görüşmekle dağıtılmış ve cevaplandırılmıştır. Tüm istatistiksel analizler SPSS 11.0 (SPSS For Windows, Chicago, İL, USA) paket programı ile yapılmıştır. Verilerin analizi için aritmetik ortalama, standart sapma, yüzde değerleri gibi tanımlayıcı istatistikler elde edilmiştir. Daha sonra hipotezlerin testlerine yönelik analizler için T testi, x2 (Ki-Kare) analizi kullanılmıştır, iki grup arasında farklılığı belirlemesi amacıyla Ki-Kare testi uygulanmıştır. Hastaların statülerine göre hastanenin fiziksel özellikleri arasında en yüksek memnuniyetin hastanenin aydınlatılmasına göre %90.5'luk oranla, en olumlu fiziksel özellik olarak değerlendirildiği izlenmiştir. Ayrıca hastanenin fiziksel özelliklerine göre en yüksek memnuniyetsizlik oranının hastanenin telefon hizmetleri için subay-astsubay grubunda %20.4 oranında, er-erbaş grubunda ise %14.2 oranında olup, kantin hizmetleri için subay-astsubay grubunda %13.6, er-erbaşlarda %9.5 oranında ve danışma hizmetleri için subay-astsubaylarda %11.9 oranında ve er-erbaşlarda %7.5 oranında olduğu saptanmıştır. Hastaların eğitim düzeylerine göre dağılımda araştırmaya katılanlar arasında temel öğretim mezunlarının oranı (%66.2) üniversite mezunlarından çoğunluk göstermekle ayrılmaktadır. Ancak sonuç olarak eğitim düzeyi yükseldikçe hasta memnuniyetinin arttığı ve istatistiksel olarak bir farkın da gözlenmediği belirtilmektedir. Yaş gruplarına göre dağılımda Baku Merkez Askeri Hastanede yatarak tedavi olan hastalardan araştırmaya katılanlardan en çoğunun £20 yaş altı grubun gerçekleştirdiği izlenmiştir. Bu yaş grubu %50.8 oranı ile takip etmektedir. Bunun sebebinin çok sayıda resmi şevkli er-erbaşların olduğu düşünülmektedir. Araştırmaya katılanlar arasında £20 yaş altı gruba daha çok hizmet verildiği söylenebilir. Bu düşünceyi hastaneye başvuran hastalıların yaşları yükseldikçe (£21 yaş üzeri) başvuru oranının düşmesi (%44.9) desteklemektedir.Sonuç olarak; Baku Merkez Askeri Hastanesinde yatarak tedavi olan hastalar ve hasta yakınlarının memnuniyet düzeylerini artırmak amacıyla; hastane çevresi ve fiziki görünümünün iyileştirilmesi, hastane personel sayısının yeterli bulundurulmasının, hastane yemeklerinin kalitesinin iyileştirilmesi, doktor-hasta-hastane iletişiminin güncelleştirilmesi, hasta ziyaretçileri için imkanların geliştirilmesi, taburcu olduktan sonrası evde tıbbi bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII. SUMMARY This study has been done to determine the quality of health care provided to the inpatients at Baku Central Military Hospital and their satisfaction levels regarding this service. No study is carried to evaluate patient's satisfaction at the hospitals attached to Ministry of Defense in Azerbaijan so far. For this purpose, A sample of inpatients who applied between 01 August and 30 September 2004 to Baku Central Military Hospital was selected from Hospital information system. Data collection; A questionnaire that included sociodemografic questions, and questions directed to measure the quality of health care and satisfaction level was applied by face to face method. SPSS package version 11.0 (SPSS For Windows, Chicago, İL, USA) was used to perform all statistical analysis. For data analysis, descriptive statistics like means, standard deviation, and percentage were obtained. Then, t-test and chi square method were used to compare the hypothesis. Depending on the patients statue the highest satisfaction in rate for the hospital physical characteristics was the illumination with a rates %90.5 percent. In addition the highest dissatisfaction rate for the hospital physical characteristic was the telephone opportunity which was for the officer- noncommissioned officer group %20.4 and for the enlisted soldier %14.2 percent, the dissatisfaction rate for shopping facilities was %13.6 for the officer-noncommissioned officer group and %9.5 percent for the enlisted soldier group and last the dissatisfaction rates for counseled services was %11.9 present for officer- noncommissioned officer group and %7.5 percent for the enlisted soldier. Based on the education level, the percentage of patients graduated from primary schools (66,2 %) was very higher than the patients with higher education. Although as the education level was increased the satisfaction level was higher, this result was not statistically significant. According to age groups, the group under 20 constituted the highest percent among in patients at Baku Central Military Hospital with a percent of 50,8. This indicated the high number of soldiers were officially referred to the hospital. It could be stated hospital gave care mostly to the group under 20 age. This claim was supported with the decreased percent of applicants older than 21 (%44.9). As a conclusion; In order to increase satisfaction level of inpatients and their relatives at Baku Central Military Hospital it is recommended to take following measures; improving physical conditions of hospital environment, providing sufficient number of hospital staff, improving the quality of hospital meals, renewing physician-patient-hospital communication, offering proper facilities for visitors, patient care at home after discharge.