Kanal içi ilaç uygulamalarının cam iyonomer esaslı patın adezyonuna etkisi
Effect of different root canal medicament application on the adhesion of a glass lonomer root canal sealer
- Tez No: 165100
- Danışmanlar: PROF.DR. TANSEV MIHÇIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Endion, AH 26, makaslama bağlanma direnci, kanal içi ilaç, Endion, AH 26, shear bond strength, intracanal medicament
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
-61 VII- ÖZET Bu araştırmada kanal içi ilaç uygulamasının cam iyonomer esaslı kanal patımn adezyonuna etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Bunun için çürük ve restorasyon içermeyen 85 adet yeni çekilmiş üst keser diş kullanıldı. Dişlerin üzerindeki eklentilerin temizlenmesini takiben, su soğutması altında dişerin kron ve kökleri mine-sement hizasında birbirinden ayrıldı. Takiben kök parçalan bukkolingual yönde uzunlamasına iki eşit parçaya ayrıldı ve yüzeydeki düzensizlikler su zımparasıyla düzleştirildi. Adezyon testi için, 20 mm iç çaplı ve 10 mm yüksekliğinde polietilen halkalar hazırlandı. Her bir halkanın ortasına, hazırlanan kökün yüzeyi düz zemine temas edecek şekilde yerleştirildi ve bu durumda üzerlerine polyester döküldü. Sertleşme tamamlandıktan sonra hazırlanan örnekler 2 gün distile su içinde bekletildi. 170 adet örnek iki gruba ayrıldı: Grup l'de (n=85); smear tabakasının uzaklaştırılması amacıyla, her bir örneğe önce % 17 ' lik EDTA, daha sonra % 2.65 lik NaOCİ 3 dakika süreyle bir enjektör yardımıyla uygulandı. Grup 2'de ise (n=85); örnek yüzeylerindeki smear tabakasını kaldırmak için herhangi bir işlem uygulanmayarak sadece örnek yüzeyleri % 2.65 ' lik NaOCI ile 30 saniye yıkandı ve kurutuldu. Daha sonra her bir grup kendi içinde iki alt gruba bölündü:.62- Grupl-A ve 2-A'daki örnekler kanal patı olarak rezin esaslı kanal dolgu patı AH 26 kullanılmak üzere ayrıldı. Grup 1-B ve 2-B'deki örnekler kanal patı olarak cam iyonomer esaslı kanal dolgu patı Endion kullanılmak üzere ayrıldı. Takiben bu gruplarda her birinde 10 adet olmak üzere rastgele 4 alt gruba ayrıldı. Bu grupların herbirinin örnek yüzeylerine ise, aşağıdaki kök kanal ilaçlarından biri 7 gün süreyle uygulandı: a-Ca(OH)2 patı, b- % 0.12'lik CHX, c- % 2.65'lik NaOCİ, d- distile su Örnekler her iki kök kanal dolgu patının Makaslama Bağlanma direncini değerlendirmek amacıyla, Instron test cihazına bağlandı ve burada ölçümleri yapıldı. Ölçümlerden sonra meydana gelen kopmaların ne tip olduğunu saptayabilmek için, örnekler stereomikroskopta incelendi. Ayrıca her gruptan üç örnek, SEM ile de incelenerek görüntüleri elde edildi. Bulgularımıza göre, smear tabakasını uzaklaştırmanın cam iyonomer esaslı patın adezyonunu azalttığı saptandı. Ayrıca, kanal içi ilaç olarak NaOCI ya da CHX kullanıldığında yine Endion'un bağlantısınının zayıf olduğu görüldü. Ca(OH)2 kullanılmasının her iki tip kanal dolgu patının adezyonu açısından olumlu olacağı söylenebilir. Smear tabaka uzaklaştırılmadığı durumlarda, kanal içi ilaç olarak Ca(OH)2 ya da NaOCI kullanılırsa Endion kanal dolgu patında bağlantı zayıf bulunmuş, CHX kullanılması halinde ise, AH 26 ve Endion arasında bir fark görülmemiştir.-63-
Özet (Çeviri)
?64- VIII- SUMMARY In this study, the effect of different root canal medicament application on the adhesion of a glass ionomer root canal sealer was evaluated. Freshly extracted 85 caries free upper incisors were used. After the surfaces of the teeth were cleaned, they were decoronated at the cemento-enamel junction. Following this process, roots were again cut in a buccolingual direction longitudinally. Flat, superficial layer of dentin was exposed on a water-irrigated grinding wheel. For the adhesion test, polyethylene rings with a inner diameter of 20 mm and a height of 10 mm were prepared. The roots were placed in the middle of each ring and their flat surface was root oriented parallel to the base. The rings, which the roots were embeded in, were filled with polyesther resin. After resin had set, specimens were stored in distilled water for 2 days. 170 specimens were seperated into two groups: In Group 1 (n:85), in order to remove smear layer, the surface was rinsed with 17 % EDTA and 2.65 % NaOCl for 3 min. respectively. In Group 2 (n:85), no attempt was made to remove smear layer. Surfaces of the specimens were washed with 2.65 % NaOCl for 30 sec and dried. Then, each group was divided into 2 subgroups according to the sealers applied. Resin based sealer AH26 was selected to be applied to the specimens in Group 1- A and 2-A. Glass ionomer based sealer Endion was selected to be applied to the?65- specimens in Group IB and 2-B. These two groups were again divided into four subgroups of 10 teeth each according to the medicaments tested: a-Ca(OH)2 paste, b- % 0.12 CHX, c- % 2.65 NaOCl, d- distiled water. Exposed dentin surfaces were conditioned for 7 days with these medicaments. The specimens were carried to the Instron machine and shear tested to failure. In order to determine the bond failure types, the specimens were examined under a stereomicroscope. SEM pictures were taken from each group of 3 teeth. According to our findings, smear layer removal decreased the adhesion of glass ionomer sealer. When NaOCl and CHX were used as medicaments, adhesion of Endion was decreased. Using Ca(OH)2 as a intracanal medicament can be appropriate for adhesion of both sealers. When smear layer was left intact, adhesion was weak for Endion if Ca(OH)2 and NaOCl were used as intracanal medicaments. There was no difference between the two sealers when CHX was used.