Bursa, Muradiye Medresesi'nin yeniden işlevlendirilmesi önerisi
A Refunctioning proposal for Bursa Muradiye Madrasah
  1. Tez No: 165124
  2. Yazar: ESRA BULDAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER AKINCITÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma, Yaşatma, İşlev, Muradiye Medresesi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüz yaşam şartlarının değişmesiyle tarihi yapılanıl işlevsel özellikleri, yeni kullanıcı gereksinmelerine cevap verememektedir. Süreç içinde bu yapıların yaşatılabilmesi için doğru işlev önerileri ile zamana karşı koyabilmesi sağlanabilmektedir. Tezin giriş bölümünde çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır. Bursa Muradiye semtinde Muradiye Külliyesi içinde bulunan Muradiye Medresesi' nin özgün işlevini kaybeden tarihi yapılardan biri olduğu ve yaşatmak için çağdaş bir işleve ihtiyacı olduğu düşünülerek, fiziksel ve sosyal değişimlerinin analizi yapılmış, Muradiye Medresesi'ne yeni bir işlev önerisi getirmek amaçlanmıştır. Çalışmada izlenen yöntem; literatür araştırmalarının yanısıra, yerinde yapılan incelemeler, Muradiye semt sakinleriyle yapılan görüşmeler ve gözlemlerdir. Konuyla alakalı ululararası ve ulusal yaklaşımlar irdelenerek yapılmış örnekler araştırılmıştır.ikinci bölümde ise; Koruma kavramı, korunacak yapılara uygulanan müdahale biçimleri açıklanarak bunlardan biri olan“yeniden işlevlendirme”konusu ele alınmıştır. Anıtsal yapıların işlevlendirilmesinde sosyal gerekçeler, yasal gerekçeler dördüncü bölümde açıklanarak, beşinci bölümdeki uluslararası ve ulusal yaklaşımlar ve örneklerle desteklenmiştir. Muradiye Külliyesi yakın çevresinde yaşayan semt sakinlerinin, sosyo kültürel ve sosyo-ekonomik yapısının araştırılarak kullanıcıların yaşadıkları bölgeye bakış açılan altıncı bölümde irdelenmiştir. Yapılan anket çalışmasının sonuçlarının analitik değerlendirmesi ile Muradiye Medresesine semt sakinlerinin istekleri gözönünde bulundurularak en doğru işlev önerilmesi amaçlanmıştır. Yapılan literatür araştırmaları, gözlemler ve anketler sonucunda, bu tarihi mekanın büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğu, medreseye yeni işlev önerisi yapılırken bunun gözönünde bulundurularak semte, semt sakinlerine ve tarihi çevreye yakışır bir öneride bulunmak gerektiği, Muradiye Medresesi'nin mevcut durum değerlendirmesi yapılarak, çalışmanın sonuç kısmında medresenin çevresiyle bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, Medresenin çevresiyle bir bütün olarak yaşatılması için iki öneri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The functional features of the historical structures could not able to respond the new users' requirements because of changing life conditions. It is provided to resist to time by perpetuating. These structures in period with correct function proposals. In the introduction part of the thesis; the purpose, the scope and the methods of the study is very clarified. The analysis of physical of and social changes of Muradiye Madrasa locating in Muradiye Complex in Bursa Muradiye, district is made, and it is aim to give a new function proposal to the Madrasa. The method in this study are also; the observatins in the site, negotiations with in habitats besides the source researches. The national and international approaches involved with this study are examined. In the second part of the thesis; the conservation concept and the interference methods are exploined and“Re-functioning”theme is taken up. The social reasons of functioning monumental structures, the legitimate reasons are clarified in the fourthpart, and in the fifth part, the national and international apprioaches are supported with the examples. The socia-cultural and socia-economical structures of the in habittas living around Muradiye Complex are investigated and the views of them are examined in the sixth part. With evaluating the questionnaire result, its aimed propose the most suitable function. Through the results of source-researches, observations and questionnaire, it is found out that this historical space has a large tourism potential and it should be considered during the functioning Muradiye Complex with evaluating the existing conditions and also with an appropriate solution. The result is considering the Madrasa with its environment as a whole. In these context, 2 proposals are presented to perpetuate the Madrasa as a whole. Key Words; Conservation, Perpetuating, Function, Muradiye Madrasa