Basketbolcularda ip ve ağırlık ipi çalışmalarının teknik ile bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklere ve akut kas hasarına etkilerinin araştırılması
Analyse the effect of 8 weeks rope jumping and weighed rope jumping exercises on basketball players' technique, some endurance and physiological parameters
- Tez No: 165125
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ATİLLA PULUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Basketbol, İp Antrenmanı, Kas Hasan, Cybex., Basketball, Rope Training, Muscle Damage, Cybex
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
7. ÖZET Basketbolcularda 8 haftalık ip ve ağırlık ipi çalışmalarının teknik ile bazı kondüsyonel ve fizyolojik özelliklere etkisini araştırmak amacıyla yapılan bu çalışmaya; yaşlan 17 -19 arasında değişen ve en az 4 yıl basketbol oynayan toplam 36 erkek basketbolcu gönüllü olarak katıldı. 12 sporcu ip grubunu, 12 sporcu ağırlıklı ip grubunu ve 12 sporcu kontrol grubunu oluşturdu. Deney gruplarına, l hafta hazırlayıcı ip antrenmanından sonra, 8 hafta süresince süre metodu ile patlayıcı tempoda, haftada 3 gün normal ip ve ağırlık ipi ile ip atlama çalışmalarını içeren antrenman programı ile beraber teknik antrenman uygulandı. Kontrol grubuna ise 8 hafta boyunca haftada 3 gün yalnız teknik antrenman uygulandı. Bazı fiziksel ve fizyolojik ölçümler ile basketbol becerilerine yönelik teknik testler antrenman programından l hafta önce ve sonra, kan ölçümleri ise ilk ve son antrenmanın hemen öncesi ve sonrasında yapıldı. İstatistiksel analizler, SPSS 10.0 paket programında normallik sınamasına göre t-testi, anova ve çoklu karşılaştırma testleri ile yapıldı. Antrenman programı sonucunda deney gruplarında; boy, aerobik güç, anaerobik peak güç, anaerobik ortalama güç, dikey ve yatay sıçrama, kol ve bacak kuvveti, sağlık topunu çift el atma, sağlık topunu sağ ve sol el itme, şut adedi, isabetli şut adedi, şut yüzdesi, turnike adedi, isabetli turnike adedi, turnike yüzdesi ve kreatin kinaz değerlerinde anlamlı artışlar tespit edilirken; ikas, hexagon çabukluk, 10 m. sürat ve 30 m. dripling değerlerinde anlamlı azalmalar bulundu. Yaş, basketbol yaşı, kilo, esneklik ve 30 m. sürat değerlerinde antrenman öncesi ve sonrası anlamlı farklılık görülmedi. Ağırlık ipi çalışmalarının; ikas, anaerobik ortalama güç, sağlık topunu çift el atma, sağlık topunu sağ ve sol el itme, kol ve bacak kuvveti, hexagon çabukluk, 10 m. sürat, 30 m. dripling, şut adedi, turnike adedi, isabetli turnike adedi ve kreatin kinaz değerlerinde daha fazla gelişme sağladığı kaydedildi.
Özet (Çeviri)
121 8. ABSTRACT The purpose of this study was to analyse the effect of 8 weeks rope jumping and weighed rope jumping exercises on basketball players' technique, some endurance and physiological parameters. For this purpose, 36 basketball players aged between 17-19, and who were at least 4 years basketball experience constructed the subject group of this study. One third of the subjects composed the first group; the group with normal ropes, the second group, one third of the subjects, comprised the group having the weighed ropes and the last one third comprised the control group. After a one week preparative rope training period, 8 weeks explosive training programe conducted to the experiment group. Three days per week trainings included normal and weighed rope exercises and additionally technique training. On the other hand, only technical training program was conducted for 3 days per week for 8 weeks to the control group. Some of the physical and physiological measurements and tests related with basketball skills are applied one week before the training program and one week after the training program, blood samples were taken after the first and final training. Statistical analayses were made by SPSS 10.0 package programme. T- test, anova and multiple comparison tests were made according to the normality tests. As a result of training program significant increases were identified in the experiment group's height, aerobic power, anaerobic peak power, anaerobic mean power, vertical and horizontal jumping, arm and leg strength, throwing the medicine ball with, two hand, pushing the medicine with right and left hand, shooting number, hitting shoot number, shooting percentage, tourniquet number, hitting tourniquet number, tourniquet percentage and creatine kinase values. On the other hand, there were significant decreases in resting heart rate, hexagon agility, 10 m. sprint and 30 m. dribbling values. There was no significant difference in age, basketball age, weight, flexibility and 30 m sprint values which were taken before and after training. It is concluded that weighed rope training results showed in more improvement in resting heart rate, anaerobic mean power, throwing the medicine ball with two hand, pushing the medicine ball with right and left hand, arm and-122 leg straight, hexagon agility, 10 m. sprint, 30 m. dribbling, shoot number, tourniquet number, hitting tourniquet number and creatine kinase values.